מתניה, אסף ואמיתי ויס, אחיו של רס"ב (במיל') אילון ויס, לוחם שריון שנהרג בחודש שעבר בקרבות בצפון רצועת עזה, פתחו מיזם חדש המסייע למשרתי מילואים שיש להם פטור לחזור לשירות מילואים פעיל ולתרום מעצמם למאמץ המלחמתי. בראיון הם מספרים על האח שהיה עבורם מגדלור, על הערכים שהנחיל ועל ההיענות המפתיעה למיזם.
שלושה ימים לפני חתונת בתו רחלי התבשר אילון ויס (49), אב לשבעה ילדים וסבא לנכדה בת שנתיים, כי הוא עתיד להיכנס ללחימה בעזה, במסגרת תפקידו כלוחם בגדוד חש"ן 129 חטיבה 8 של חיל השריון. “שלושה ימים לפני החתונה הוא קיבל צו 8 מחודש ללחימה בעזה כי עד אז הוא לחם בצפון", מספר אחיו, מתניה ויס. “האושר שבו הוא דיבר על הצו לעזה היה מדהים. הוא אמר: סוף־סוף אני נכנס למלחמה. לפני כן הוא לחם במרגליות ואחד החברים הכי טובים שלו מהמילואים, רס"ב (במיל') יחזקאל עזריה ז"ל, נהרג מכטב"ם נפץ במרגליות".
"בחתונה זו הייתה הפעם האחרונה שבה אילון ואני נפגשנו. ב־11 ביוני, בערב חג השבועות, אילון שלח לנו תמונה בוואטסאפ המשפחתי ואמר: ‘אני במקום מדהים על הים בעזה, ואמן שנצליח ונדע לחזור לפה'. תמונה מדהימה, היום אני רואה אותה וכולי מצטמרר, רואים את נוף הים מאחוריו. ארבעה ימים אחרי זה, ב־15 ביוני, אילון נהרג בקרב בצפון הרצועה. אם יש משהו שאילון אהב מאוד־מאוד זה את השבת. אילון היה איש של שבת והרבה לוחמים שהיו איתו שם בעזה סיפרו שהקידוש שהוא עשה בשבת שבה הוא נהרג בעזה היה מדהים ומטורף. והוא נהרג בשבת, שזה חד־משמעית שמור לצדיקים".
מלבד אישה, ילדים ונכדה, אילון הותיר אחריו הורים ושבעה אחים, כששלושה מתוכם – מתניה, אמיתי ואסף, החליטו להנציח אותו ובעיקר את מורשתו בדרך ייחודית – הקמת מיזם “חוזרים למדים", המסייע לבעלי פטור ממילואים לחזור לשירות מילואים פעיל. המיזם, שיצא לדרך השבוע, כבר עומד על 2,000 משרתי מילואים שיש להם פטור (בעיקר מסיבות גיל או מספר ילדים) והחליטו לחזור לשירות מילואים פעיל ולקחת חלק פעיל במאמץ המלחמתי. “במהלך השבעה ישבנו וחשבנו מה אנחנו עושים כדי להנציח את אילון", מספר מתניה. “הרעיון הראשוני היה שונה לגמרי: לעשות כנס לאנשי מילואים שיש להם פטור והם מתנדבים למילואים כי זו הייתה הקטגוריה של אילון, שנשק כבר ל־50. משם פיתחנו את הרעיון והבנו שאנחנו רוצים לעשות משהו יותר ייחודי, ואז נולד הרעיון של ‘חוזרים למדים'. רצינו ליצור מיזם פרקטי שיצליח לחולל שינוי כלשהו. התחלנו לטפטף את הרעיון הזה לאט־לאט, ולשמחתנו הרבה זה תפס תאוצה שהפתיעה אותנו מאוד. ציפינו להיענות של 500 איש ותוך זמן קצר כבר נשקנו ל־2,000, ועכשיו היעד שלנו הוא להגיע ל־3,000 איש במיזם".
תאר קצת את הפרוצדורה.
“מי שמעוניין לחזור לשירות מילואים פעיל ממלא טופס שנמצא באתר המיזם וברשתות החברתיות, ואנחנו מעבירים את זה לשלישות ולאכ"א. אנחנו גם בקשר עם הרבה חטיבות ואוגדונרים שפונים אלינו שנשלח אליהם כוח אדם. פונים אלינו גם אנשים שלא עשו צבא לפני כן, שלמרבה הצער זה פחות הקונספט של המיזם אבל זה מחמם את הלב לראות את ההירתמות של האנשים למאמץ המלחמתי".
איך זה מעביר את המורשת של אילון? הרי, עבורכם זה מעבר להנצחה.
“עבורנו זה להמשיך את המורשת של אילון כי אילון אף פעם לא עצר במילואים. חבר'ה בני 30־20 שהיו איתו במילואים ויכולים להיות הילדים שלו סיפרו לנו בשבעה וגם אחריה שכשהגיע הזמן לפרוש את זחל הטנק הוא היה אומר להם: ‘חבר'ה, עזבו, תנוחו, אני אעשה את זה לבד תוך 10־5 דקות. יש לי את הניסיון', ובאמת הוא היה מתקתק את זה. כל כולו היה במילואים. הוא עשה בין חודש וחצי לחודשיים מילואים כל שנה".
“להעביר את הלפיד"
“אילון השאיר לנו השראה מטורפת למיזם ‘חוזרים למדים'", מציין אסף. “הכל התחיל כשבמהלך השבעה מישהי ניגשה אליי וסיפרה לי שבעלה נכנס לדיכאון כשהוא נכנס לסיפור של אילון ועל איך בחורצ'יק כמוהו קיבל פטור על איזו שטות ולא התנדב, ומפה לשם התחלנו מתניה, אמיתי ואני ועוד חברים את המיזם הזה. לא דמיינו שנגיע לכאלה מספרים מטורפים והכל בהשראה של אילון. יש לנו עם נפלא וכוחות מדהימים, ואנחנו שמחים להיות חלק קטן בתוך המהלך הזה של אנשים שרוצים לחזור מפטור למילואים. כוחות כאלה קיימים בתוך העם שלנו והתפקיד שלנו הוא לקחת את העוצמה הזו של אנשים מדהימים כמו אילון אח שלנו, להנחיל את זה הלאה ולהעביר את הלפיד הזה לכמה שיותר אנשים. כל מי שרוצה להצטרף – אנחנו נעשה את המקסימום כדי שהוא יחזור למדים ויעבור מפטור לשירות מילואים פעיל".
אילון, מחנך במקצועו, בן שלישי להוריו, נולד בקיבוץ עלומים בעוטף עזה. בהמשך עברה המשפחה לירושלים ותוך זמן קצר לקחה חלק בהקמת בית אל. אילון עצמו קבע את ביתו ביישוב הקהילתי־דתי פסגות במועצה האזורית מטה בנימין. “מה שייחד את אילון זה שהוא היה מגדלור, בכך שהוא הראה לאנשים את הדרך. לא בהכרח את הדרך שלו אלא את הדרך הנכונה להם, גם אם היא שונה מהדרך שלו. זה משהו שמאוד אפיין אותו", אומר מתניה. “הייתה לו את הדרך שלו שהוא הלך איתה עד הסוף ולי את הדרך שלי, והוא עזר לי לראות את הדרך שלי. הוא שימש מגדלור לתלמידים שלו, לחברים שלו, למשפחה שלו ולכל מי שהוא פגש בדרך. אילון היה מחנך, מורה דרך, כזה שהכיר את ארץ ישראל ברמה מטורפת. הוא היה מכיר כל נחל וכל סיפור מורשת, כשהאהבה הגדולה שלו הייתה ירושלים. דוד שלי שגר בירושלים תמיד אומר שאילון הוא בין האנשים הבודדים שלא חיו בירושלים אבל מכירים אותה כאילו הם חיו בה".
איפה תפס אתכם כמשפחה ה־7 באוקטובר?
מתניה: “היינו בהלם טוטאלי. יש לנו דודים שגרים בקיבוץ סעד, יש לי חברים טובים שגרים בכפר עזה ובבארי, כל חברי הילדות של הורינו הם מקיבוץ עלומים. זה תפס אותנו בהלם, כמו שזה תפס את כל העם. ב־7 באוקטובר ב־12:30 בצהריים אילון כבר לא היה בבית, הוא ארז תיק ונסע ליחידה שלו. את רוב חודשי המלחמה הוא עשה במילואים, למעט שבועיים של גיחה למשפחה ולסידורים, והוא כמו שציינתי בעיקר היה בצפון משך רוב התקופה הזו".
“טובת העם קודמת לכל"
“בגיל 49 אילון ויתר על כל פטור אפשרי שצה"ל נתן לו והמשיך להתנדב למילואים כחייל פשוט במחלקה, וכל זה בראייה ברורה שטובת העם קודמת לכל, כי כך הוא חונך על ידי הוריו וזה החינוך שאותו נתן לילדיו ולתלמידיו", מוסיף אמיתי. “לאחר מותו שמענו רבות מהחיילים בפלוגה שאילון, למרות גילו והפז"מ שלו במחלקה, ראה את עצמו כשווה לכל אחד מהלוחמים שלצדו. אנחנו, משפחתו, ממשיכים
את מילותיו של אילון לתלמידיו, שאותן שלח להם מהלחימה בעזה: ‘תמשיכו לעשות טוב בעולם'. עבורנו פרויקט ‘חוזרים למדים' הוא מקום שמשלב את כל הדברים שלמדנו והכרנו באילון. טובת הכלל, רוח הנתינה ללא תנאי וכל זה דרך ראיית הטוב בכל אדם והחיוך הענק שלו. במקום זה גם אנו, אחיו, מצטרפים להיות תלמידיו של אילון".
מתניה מספר שהמיזם, שעולה על הציפיות הראשונות של האחים, מושך אליו אנשים מכל החברה הישראלית: גברים, נשים, דתיים וחילונים, מכל הגילים ומכל המגזרים: “מרגש לראות את מגוון האנשים שרוצים לתרום מעצמם למען המטרה, ואנחנו עכשיו בקשרים עם מח"טים ומג"דים ולשמחתנו אנשים כבר עלו על מדים. זה לא רק לינק לגיוס אלא זה גם יוצא לפועל. לסיום אני רוצה שתכתוב שהשאיפה שלנו היא שבפעם הבאה שמגיעים קצינים לדפוק על דלת ביתם של ההורים שלי, זה כדי להגיד להם תודה על כמות האנשים שמתגייסים בזכות הבן שלהם ואחינו האהוב אילון".