הסטודנטים במחלקה לתקשורת חזותית במכללה הטכנולוגית להנדסאים באריאל התבקשו במהלך לימודיהם להכין כרזה על אירוע תרבות. בין שלל הכרזות הייתה אחת שמשכה תשומת לב במיוחד: רעות מזרחי, סטודנטית שנה א' בת 22, בחרה להביא את סיפורו של הסבא שלה - שלום נגר, המוכר כ"תליין של אייכמן".
פושע המלחמה הנאצי אדולף אייכמן שהיה ראש המחלקה היהודית בגסטפו ומהוגי "הפתרון הסופי" בשואה, הוא היחיד בתולדות המדינה עד היום שהוצא להורג ב־31.5.1962 על פי חוק עשיית הדין בנאצים ובעוזריהם, לאחר שנתפס והובא למשפטו בישראל ב־1960.
תקופה מאתגרת: החופש הגדול העצוב של הילדים ממשפחות נזקקות | בלעדי
אחווה מתחת למים: כך מסייעים בוגרי שייטת 13 ללוחמים פוסט-טראומטיים
רבים מתייחסים אליו עד היום כגיבור, אך לדברי רעות, "סבא שלום", כיום כבר בן 90, לא שש לבצע את המשימה שהוטלה עליו. "סבא עבד כסוהר בשירות בתי הסוהר. נתנו לו לשמור על אדולף אייכמן למשך כמה חודשים. למשימת התלייה הוא נבחר באמצעות הגרלה. זה לא משהו שסבא התנדב לעשות. הגורל זימן לו את המשימה, והוא נכנס לדפי ההיסטוריה".
איך האירוע השפיע על סבא שלך?
"לפחות בשנים הראשונות זה יצר אצלו סוג של טראומה. הוא סיפר ששנה אחר כך היה לו ממש קשה להירדם בלילות".
סבא שיתף אתכם? היה מדבר על זה הרבה?
"זה לא שהיה מדבר על זה כל הזמן. הוא סיפר מדי פעם. הראה לנו כמה כתבות שבהן הוא הוזכר. כילדה, הסיפור שלו היה נראה לי אפילו מגניב, בטח משמעותי ומעניין. ב־2010 עשו עליו סרט תיעודי שנקרא 'התליין'. זאת גם הייתה ההשראה לעבודה שלי בקורס. הכרזה שהכנתי מעוצבת כמו מודעה שמקדמת את הסרט, כשמה שמחזיק אותה בעצם הוא חבל תלייה".
מה את יכולה לספר עליו כאדם?
"בן אדם מדהים. אוהב מאוד את המשפחה הרחבה שלו, שכוללת 12 נכדים ושלוש נינות. לא דברן גדול. לא אדם קר, אך לגמרי עם אופי קשוח. בשנים האחרונות סבא לקה באלצהיימר, מה שכמובן השפיע מאוד על תפקודו. איש מיוחד ומקסים".
ד"ר יוכי פנחסי אדיב, מנהלת המכללה הטכנולוגית להנדסאים באריאל, מספרת: "סיפורה האישי הייחודי של רעות, שהתגלה במהלך ההגשות, ריגש את כולנו, הסגל והסטודנטים. סיפורים מרתקים מתגלים בעבודה אישית ויצירתית. אני שמחה על הריגוש בתהליך ועל העבודה המצוינת שנעשית עם הסטודנטים, שייצאו ויעצבו את עולם התקשורת כמעצבי תקשורת חזותית משפיעים".