עולם שבו שורדות ושורדי זנות וסחר בבני אדם יכולים לשתף את סיפוריהם ללא פחד שפניהם יזוהו היה המטרה שעמדה לנגד עיניה של שירן מלמדובסקי סומך, מובילת תחום אימפקט ב-D-ID ומייסדת Generative AI for Good.
היא רתמה לפרוייקט עוד שלוש נשים: נעמה זאבי רבלין, לשעבר מייסדת ומנהלת תוכנית סלעית, התוכנית הממשלתית לסיוע לנשים במעגל הזנות המופעלת על ידי משרד הרווחה ועיריית תל - אביב יפו לצד ד"ר סיליה וויליאמסון, מייסדת רשת Emancipation Nation ותרזה פלורס, מייסדת פרויקט .SOAP אחרי ה-30 ביולי האחרון, היום העולמי למאבק בסחר בבני אדם, זה הפך למציאות.
מדובר בקמפיין בינלאומי המציג אוואטרים דמוי-אנושיים מבוססי AI שבאמצעותם ישותפו עדויות אנונימיות של שורדי זנות וסחר בבני אדם בתעשיית המין, באמצעות פלטפורמת הבינה המלאכותית של D-ID. הפרויקט שואף להעלות מודעות למאבק בסחר באנשים למטרות מין ויחד עם זאת שמירה על זהות ופרטיות השורדים.
בסרטון הראשון של קמפיין המודעות מופיעות עדויותיהם של קורטני, שנסחרה בגיל 23 ומתה בגיל 29, תרזה שנוצלה מינית בגיל 15 בעודה גרה בבית, ובוב, שעבר התעללות ונסחר בגיל 5 על ידי בני משפחה. הסיפורים שלהם, ואחרים כמותם, יאתגרו את מה שחשבתם שאתם יודעים על סחר בבני אדם.
"הקמפיין מנפץ מיתוסים נפוצים מאחורי ההנחה השגויה שזנות היא תמיד בחירה חופשית. העדויות מדגימות כיצד קורבנות רבים נלכדים במצבים בהם אין להם שליטה ומראים שסחר בבני אדם אינו מוגבל למהגרים, פליטים או זרים, אלא יכול לפגוע בכל אחת ואחד ומתרחש בכל מקום, גם בישובים מבוססים ואפילו בתוך הבית, כשלעתים הפוגעים והסוחרים הם אנשים קרובים כמו בני משפחה או בני זוג", אומרת שירן מלמדובסקי סומך.
עוד היא מוסיפה: "גם במדינות המערביות, כולל ישראל, היקף הסחר בבני אדם עדיין מדאיג. הפרויקט משתמש בטכנולוגיה מתקדמת להעלאת מודעות ויצירת אמפתיה כלפי השורדות והשורדים וככל שיותר אנשים יבינו את מורכבות התופעה, כך נוכל לגייס יותר תמיכה במאבק נגדה".
נעמה זאבי רבלין, מוסיפה: "כמייסדת ומנהלת של תוכנית לנשים בזנות, ראיתי איך סיפורים אישיים מעלים מודעות לגבי המציאות הקשה בתעשיית הסחר והזנות. רבות מהנשים, מחשש לסטיגמה, מהססות לשתף את חוויותיהן.
כעת, טכנולוגיית הבינה המלאכותית עליה אנחנו מתבססים בקמפיין, מאפשרת לספר את הסיפורים תוך שמירה על פרטיות ואנונימיות, ויכולה להביא לשינוי משמעותי בהבנה הציבורית".
ב״קול השורדות״, ארגון של ולמען שורדות זנות, אומרים למעריב: "בזכות הפרוייקט יהיה קול לנשים שמעולם לא נחשפו. אנו מחכות בקוצר רוח שהפרויקט יושק גם בישראל , כדי שנוכל סוף סוף לדבר, לפרוק, ואולי גם להגיע אל הלב שלכם".
מתמצית המחקר המלווה של יישום החוק לאיסור צריכת זנות בישראל שפורסם בחודש שעבר, ונערך על ידי מכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל עבור הכנסת, עולה מפנה דרמטי בדעת הקהל כלפי צריכת זנות עם תמיכה של 72% מהציבור בישראל בחוק שנכנס לתוקפו ב2019, וזאת בהשוואה לתמיכה של 39% בסקר דומה שנערך בשנת 2016, ותמיכה של 26% בסקר הראשון שנערך ב2008.
כמו כן המחקר מדגיש את הצורך בהרחבת ההסברה לכלל הציבור וכן לבני נוער על מנת לצמצם את כניסתם לעולם צריכת הזנות. בארגון ״קול השורדות״, מוסיפים: "בימים אלו בהם טכנולוגיות AI מאיימות להרחיב את תופעת הניצול כלפי נשים והופכת להיות כר פורה לביזוי, צפינו בפרויקט המטלטל כיצד נלקחת הטכנולוגיה שיכולה לשמש נגדנו, והופכת ברגישות וחכמה לכלי הסברה יוצא דופן.
הטכנולוגיה מעניקה הזדמנות יוצאת דופן לרובנו, שורדות מעגל הזנות והסחר בנשים, שלעולם לא יעזו לדבר, להתראיין ולהשמיע את הקול בגלוי.
הפחד מהקלון החברתי, הבושה, הרצון לא להוסיף סבל להורים שלנו, לילדים שלנו, ההאשמה העצמית הגדולה כל כך – כל אלה גורמים לרבות להישאר בצללים, ולהתייחס למה שעברנו כלא היה. אפילו חלק מהאקטיביסטיות שביננו, מתראיינות לרוב בעיוות קול, בטשטוש פנים, ופורקות את כאבן בפוסטים מפרופיל בדוי, כשהפחד מחשיפה מהדהד תמיד.