עשרה חודשים מאז 7.10, המדינה מתמודדת עם תחושה מתמשכת של חרדה. חוסר האונים וההמתנה מורטי העצבים לאפשרות הסלמת המלחמה מביאים עימם התמודדויות רגשיות חסרות תקדים.

ד"ר שירי דניאלס, מומחית לחוסן של הקואליציה הישראלית לטראומה והמנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן, אומרת למעריב: "המצב הנוכחי בוחן את גבולות החוסן הנפשי שלנו ומחייב אותנו למצוא דרכים להתמודד עם אי הוודאות". 

שירי דניאלס (צילום: צילום פרטי)
שירי דניאלס (צילום: צילום פרטי)

היא מתריעה על עלייה דרמטית בפניות למוקד לאחרונה, כאשר הציבור מוצא את עצמו ממתין למתקפה ולעליית מדרגה במלחמה. היא מדגישה: "ההמתנה אינה רק מצב רגשי, היא גם חוויה חברתית. השיח סביב האיום המתמשך בתקשורת וברשתות החברתיות יוצר מעין 'בועה' של חרדה, שבה כל פיסת מידע, גם הקטנה ביותר, מתפרשת כאיום. התוצאה היא תחושה מתמדת של חוסר ודאות, שמערערת את הביטחון האישי והקולקטיבי". 

המצב הנוכחי גורם לנו חרדה. מה נוכל לעשות כדי לאזן את התחושות? (צילום: אינג'אימג')
המצב הנוכחי גורם לנו חרדה. מה נוכל לעשות כדי לאזן את התחושות? (צילום: אינג'אימג')

לדברי דניאלס, ההמתנה למלחמה היא מצב פסיבי המוביל לתחושת חוסר אונים. במצבים כאלה, הנפש שלנו משוועת לתחושת שליטה. "המעבר מהמתנה לפעולה, מפאסיביות לפרואקטיביות מייצרת תחושת מסוגלות והופכת את הפחד למשהו שאנו יכולים לו. 

בימים אלה, הקואליציה הישראלית לטראומה משיקה את "רי"ל – הרשת הישראלית לחוסן". מדובר בפרויקט לאומי הראשון מסוגו, מעין ערכה הלאומית לעזרה ראשונה נפשית הזמינה אצלכם בנייד והיא זמינה גם כשאין קליטה.

מדובר בממשק חדשני שפותח על ידי הקואליציה הישראלית לטראומה והסטארט-אפ החברתי VIVID בתמיכת משרד הרווחה. האפליקציה לוקחת את מיטב הכלים מבוססי המחקר וניסיון של מומחים והופכת אותם לתוכנית פעולה אינטראקטיבית נגישה, פשוטה ויעילה בעלת השפעה מיידית בכל זמן ובכל מקום.

האפליקציה חינמית ופתוחה לקהל הרחב. היא מציעה מגוון כלים אינטראקטיביים והנחיות לחוסן נפשי, שנאספו ופותחו על ידי מיטב המומחים מכלל הארגונים הממשלתיים והעמותות בתחום הטראומה והחוסן הפועלים בארץ. ההשקה הרשמית שלה מתוכננת לחודשיים הקרובים, כאשר הכלים והתכנים יתעדכנו כל הזמן.

ד"ר דניאלס ממליצה לשמור על שגרה יומיומית קבועה ככל האפשר, לרבות מיקוד בכל אותן מטלות ביתיות שוטפות ומשימות מעולם התעסוקה, ולשלב גם פעילויות המעניקות לנו תחושת הנאה ומשמעות.

בנוסף, היא ממליצה בחום להתמקד בהווה ולהיות 'כאן ועכשיו', תוך הפחתת החרדה הכרוכה בעיסוק בתרחישים עתידיים בלתי ודאיים וקטסטרופליים.

מיינדפולנס. תרגילים פרקטיים להרגעה (צילום: אינג אימג')
מיינדפולנס. תרגילים פרקטיים להרגעה (צילום: אינג אימג')

"יש להקפיד על סינון מידע כדי לשמור על השקט הנפשי. עדיף להימנע מהישיבה הממושכת מול החדשות, מותר וגם חשוב לצפות בתכנים קלילים ומעוררי השראה. יש חשיבות גם לתרגילי נשימה, הרפיה ומיינדפולנס שמסייעים להרגעת הגוף והנפש". 

דניאלס מדגישה: "חשוב לזכור כי אין הכרח להתמודד עם הקשיים לבד. שיתוף הרגשות והמחשבות שלנו עם אדם קרוב, פנייה לתמיכה בקו חם או לסיוע מקצועי בעת הצורך, מפיגים את הבדידות והחששות ותורמים לתחושת היותנו מובנים ושייכים".