שלושה חודשים בלבד חלפו ממבצע האכיפה נגד מקבץ הבנייה הבלתי חוקי "ואדי חליל" הסמוך לצומת שוקת בנגב, והנה, הוקמו מחדש במקום אוהלים וסככות של בדואים. הדבר עלול לגרום עיכובים ולסכל את המשך פיתוח מקטע כביש 6 דרום. גורמים בחברה הבדואית מאשרים שאכן יש כאלה שחזרו להתיישב במקום, אך טוענים שזה מחוסר ברירה ושהחלופה שהוצעה להם לא מתאימה.

בתנועת "רגבים" קוראים למדינה להפגין משילות, להתעשת ולשמור על השטח. המשרד לביטחון לאומי, לעומת זאת, מתגאה בעליה דרמטית באכיפה והשר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הודיע: "המחוז הדרומי הונחה לשלוח עוד היום פקחים על מנת לפתוח צווים ולאכוף". 

חיזבאללה שיגר כ-65 רקטות: שריפות פרצו בקריית שמונה והסביבה
"אולי טעות חייו": ההימור של נתניהו עלול להתפוצץ לו בפרצוף | האזינו

הסוגיה הובאה לפתחו של בית המשפט במסגרת עתירה, פסיקת בג"ץ שמעה את הצדדים ובתום הליך משפטי ארוך הכריעה לטובת ההריסה. בעקבות הפסיקה, בתחילת חודש מאי האחרון, בוצע מבצע אכיפה מטעם רשות המקרקעין, שכלל הרס ופינוי בהיקף הגדול ביותר עד כה כנגד בנייה לא חוקית, בישובים הבדואים בציר עומר-שוקת. במסגרת המבצע, נהרסו כמה עשרות בתי מגורים של תושבים בדואים בשכונת ואדי חליל, ליד הכפר אום בטין בנגב. בלילה לפני יום המבצע שתוכנן, התושבים שרפו את הבתים המיועדים להריסה. 

בכוונת המדינה להעביר את התושבים שגרים במקום לשכונה אחרת באום בטין. לצד הפעילות הזו של הרשויות, עלו אז ומאז מחד טרוניות רבות מגורמים בחברה הבדואית, ומאידך, שבחים לשר בן גביר. בינתיים, יש מי שממשיך להתריס כנגד החוק והרוחות ממשיכות לסעור.

בדואים (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
בדואים (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)

כיום, כשלושה חודשים לאחר מבצע האכיפה, תנועת רגבים תיעדה ומדווחת שהוקמו מחדש במקום אוהלים וסככות של בדואים, שעלולים לגרום עיכובים ולסכל את המשך פיתוח מקטע כביש 6 דרום. מתנועת רגבים שהביאה את התיעוד נמסר: "מבחן המשילות בנגב חייב להיות מוכרע לטובת עתיד המדינה. טרפוד סלילת כביש מרכזי עבור כלל התושבים באזור ולמען עתיד הנגב, מהווה רמיסה של שלטון החוק. המדינה שהצליחה רק כעבור שנים ארוכות מדי לפנות את הפלישה הבלתי חוקית, חייבת להתעשת מיד ולשמור על השטח, לפני שהמצב יחזור לקדמותו ואף גרוע מכך". 

ג׳אבר אבו עסא, תושב ואדי חליל, התייחס לנושא ואמר: ״אנשים לא התנגדו למעבר, הם באמת לא התנגדו - אבל הבעיה שהמדינה התעלמה מכל הזכויות והבקשות של התושבים, למרות שיש אזור שאנחנו צריכים לעבור אליו שהוא בשכונה אחרת". עוד הוא אמר: "לצערי הרב, המדינה הרסה את הבתים למרות שלא היה צורך". לדעתו של אבו עסא: "צריכים לנהל משא ומתן רציני עם אנשים ועם רצון לפתור את הבעיה", ולו היה מתנהל משא ומתן כזה, "לא היינו מגיעים למצב הזה שהורסים יותר מ-75 בתים". 

איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

ג'אבר סבור כי "זה מראה על היחס של המדינה לתושבים הבדואים. הרשות מדברת אתנו ומנהלים אתנו משא ומתן על מעבר לשכונה אחת שהיא השכונה הבעייתית, אבל רק אחרי שהרסו את הבתים והכניסו את האנשים למצב קשה מאוד". הוא מספר ש"היום בשכונה הזאת גרים ילדים, נשים מבוגרות וזקנים בתנאים לא תנאים". לטענתו, "המדינה לא כיבדה את האנשים והזכות שלהם למגורים״.

תגובת המועצה לכפרים הלא מוכרים: "הכשל אינו הקמת האוהלים, אלא הרדיפה האכזרית וחסרת התועלת אחר אנשים משוללי כוח, שמוכנים לפשרה, אך לא מקבלים שום חלופה מעשית לבניית חייהם מחדש. אכן, התושבים הקימו אוהלים ושיפצרו אותם כמיטב יכולתם, פשוט כי אין להם שום חלופת מגורים. מאז הריסת הכפר במאי, הרשויות מקפידות להציק להם כמה פעמים בשבוע, ולא פעם הרסו בשופלים אוהלים שהוקמו כדי שיותר מ-300 איש לא ישהו תחת כיפת השמיים. במקרים רבים יותר הרסו התושבים בעצמם את האוהלים כשראו את הפקחים באופק".

הריסת מבנה לא חוקי בוואדי חליל בנגב (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
הריסת מבנה לא חוקי בוואדי חליל בנגב (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

"אבל בסוף אין ברירה אלא לבנות שוב, כי אחרת איך יחיו?" נכתב בתגובה. "איפה יעשו הילדים שיעורים? איפה יבשלו, יאכלו וישנו? וכל זה, נזכיר, על 120 דונמים שבבעלות המשפחה מאז נרכשו לפני 100 שנה. בניגוד לאגדה, אלימות המדינה לא מקדמת הסדרה - רק סבל חסר תכלית". ממשרד התחבורה נמסר: העבודות בכביש 6 דרום מבוצעות בהתאם ללוחות הזמנים של חברת "חוצה ישראל". באשר למבנים הבלתי חוקיים, יש לפנות למנהלת האכיפה האמונה על נושא זה.

השר בן גביר, מצדו, מסר למעריב: "לאחר בדיקה מול גורמי המשטרה, אכן, הוקמו מספר קטן של אוהלים ופחונים בואדי חליל, המחוז הדרומי הונחה לשלוח עוד היום פקחים על מנת לפתוח צווים ולאכוף. רק בשבועות האחרונים המחוז הדרומי של משטרת ישראל אכף מספר פלישות על שטחים לא חוקיים. המדיניות שלי כלפי פלישות לשטחים ברורה - לפעול במלוא העוצמה בהריסת מבנים לא חוקיים ולאכוף פלישות לא חוקיות, מיום כניסתי לתפקיד השר נאכפו במאות אחוזים יותר מקודמיי בתפקיד, וכך אמשיך".

איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
איתמר בן גביר (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

נתוני המשרד לביטחון לאומי מדגימים עלייה דרמטית באכיפת בניה בלתי חוקית בנגב מאז שנת 2023, שנת כניסתו לתפקיד של השר בן גביר. על פי הנתונים, מהחציון הראשון של שנת 2022 לחציון הראשון של שנת 2023 חלה עלייה של 33% בהריסת מבנים בלתי חוקיים בנגב, ומהחציון הראשון של שנת 2023 לחציון הראשון של שנת 2024 חלה עלייה של 14% - כאשר מהחציון הראשון של 2022 לחציון הראשון של שנת 2024 מדובר בעלייה דרמטית של 51% בהריסות.

בהיבט ההריסות היזומות, מדובר בעלייה של מאות אחוזים. משנת 2022 לשנת 2023 חלה עלייה של 163%, ומשנת 2023 לשנת 2024 עלייה של 115%, כאשר מהחציון הראשון של שנת 2022 לחציון הראשון של שנת 2024 חלה עלייה חסרת תקדים של 466% בהריסות היזומות של מבנים בלתי חוקיים.