בעשור השלישי של המאה ה־21 אפשר לחזות כמעט בכל עיר גדולה בעולם בעשרות גורדי שחקים שממלאים את הנוף ובנויים לתלפיות. אבל כיצד הערים בישראל נראו בתקופה שלפני עידן הבנייה לגובה, עוד לפני קום המדינה? לקראת "יום גורדי השחקים", שצוין בתחילת החודש, קק"ל החליטה לנבור בארכיון הצילומים העשיר שלה, שמתוכו אנחנו מביאים כאן דוגמאות לראשונה.
לקראת אירועי יום השנה לציון הטבח: קק"ל מקצה 4 מיליון שקלים לשדרוג חניון רעים
דרך הצילומים הנדירים אפשר לקבל לראשונה הצצה ותזכורת לסגנון הבנייה בכמה ערים בישראל לפני כ־100 שנה, תקופה שבה את האופק היה ניתן לראות כמעט מכל מקום, ומבט לשמיים השאיר בטווח הראייה בעיקר את השמים הפתוחים.
בתמונות אפשר לראות את הבנייה בנהריה, תל אביב, גבעתיים וירושלים. בשנים מוקדמות יותר נוכל לראות הימצאות של בתים נמוכים, שבנויים במרווחים יחסית גדולים זה מזה, וככל שהתקדמו השנים נראה כי אימצו את שיטת הבנייה בקומות, אם כי עדיין מדובר במספר קומות נמוך בהשוואה לימים אלה, והבניינים נבנו יותר ויותר בצפיפות. השינוי בשיטת הבנייה מעיד על הגידול באוכלוסייה, ועל ההתפתחות העירונית בפן הכלכלי, החברתי והתרבותי.
אפרת סיני, מנהלת תחום ארכיונים בקק״ל, מספרת ל"מעריב": "תהליך התפתחותו המרתק של היישוב היהודי בארץ ישראל משתקף בין השאר באופי הבנייה - הבית הלאומי הלך ונבנה באמצעים מוגבלים לרוב, בסגנון נמוך, פשוט וצנוע יחסית.
"אפשר לראות את התקדמותנו והתפתחותנו מערים קטנות עם בתים מעטים ואוכלוסייה מצומצמת, עד לימים אלה, שבהם אנחנו רואים הישגים הנדסיים, טכנולוגיים וחדשניים בדמות ערים גדולות, עם בנייה ענפה ואוכלוסייה שרק הולכת וגדלה.
"ארכיון הצילומים של קק"ל מכיל תיעוד היסטורי מרתק של בניינה של הארץ, ואנחנו ממשיכים לתעד את התפתחותה של המדינה עד היום".