שנה לאחר אירועי שבעה באוקטובר 2023, ומדינת ישראל ממשיכה להתמודד עם משבר נפשי וחברתי רחב היקף. סקר ארצי חדש של ארגון CIVIX חושף את תמונת המצב העדכנית: פערים משמעותיים בין קבוצות האוכלוסייה השונות, לצד התמודדות יומיומית עם תחושות של חרדה, אי־ודאות ועומס רגשי שמלווים את אזרחי המדינה.

CIVIX הוא גוף ארצי העוסק במחקר ובפיתוח של פתרונות לאתגרים חברתיים מורכבים, ובמסגרתו פועלים להקמה ולליווי של צוותי חדשנות ברשויות המקומיות במטרה ליצור ולהטמיע דרכי התמודדות חדשניות עם אתגרים מורכבים.

הסקר, שנערך בקרב כ־1,000 משתתפים ממגוון אוכלוסיות בישראל ונחשף כאן לראשונה, מציג תובנות שמעלות שאלות כבדות בנוגע לדרך שאנחנו כעם וכפרטים מתמודדים עם המלחמה, והוא מבוסס על שיטה חדשנית, עם מספר מצומצם של שאלות המאפשרות לקבל תמונה רחבה ומדויקת על מצב הבריאות הנפשית בישראל.

64% מהמשיבים דיווחו שהם חווים דכדוך, דיכאון או חוסר תקווה – נתון שמעורר דאגה לגבי החוסן הלאומי, אף שתחושות של דיכאון וחוסר אונים אינן נדירות בימים אלו, והן משתקפות בחיים האישיים, החברתיים והמקצועיים של רבים מאיתנו. ממצא מעניין ויוצא דופן נוגע דווקא לבני הגיל השלישי – אותם אנשים שחוו מלחמות, משברים ותקופות קשות. בעוד בתקופת הקורונה הזקנים היו הקבוצה הנזקקת ביותר, הפעם הם מפתיעים ומציגים רמות חוסן גבוהות יותר. בנוסף, רק 49% מהמשיבים העידו שהם מרגישים בטוחים במקום שבו הם נמצאים.

אנשי המילואים בולטים לטובה, עם 58% שמדווחים על תחושת ביטחון גבוהה יותר, ו־67% מהם אף ציינו שהם חשים תחושת משמעות רבה.
מבחינת צורך בעזרה נפשית, הנתונים מראים את עומק הטראומה. כל אדם חמישי בישראל מרגיש צורך בעזרה נפשית. כרבע מהגברים העידו שהם לא יודעים לאן לפנות על מנת לקבל עזרה.

מדובר בחלק מפרויקט רחב היקף ש־CIVIX, בשיתוף עם מרכז פרס לשלום ולחדשנות, מובילים בשמונה רשויות מקומיות נבחרות לחיזוק החוסן האזרחי. זאת, מתוך הנחה שהחברה הישראלית כולה לוקה בטראומה נפשית.

איתי אייגס, מנכ"ל CIVIX, מספר: "הסקר הוא בעצם השלב הראשון לפרויקט שעתיד לקחת כתשעה חודשים. מטרת הסקר היא לתת תמונת מצב רחבה על האוכלוסייה בישראל, ולאחר מכן כל רשות תעשה סקר פנימי על מנת להבין את האתגרים שלה. מדובר ברשויות שמייצגות את קשת האוכלוסיות בישראל – החל ממגזר ערבי, דרך ערים חילוניות במרכז הארץ ועד ליישובים חרדיים.

"המציאות בשנה האחרונה מחייבת לחשוב מחוץ לקופסה ולפעול במהירות ובנחישות. המלחמה הראתה לכולנו פעם נוספת כמה מרכזי וקריטי תפקידן של הרשויות המקומיות בעיצוב העתיד והמרחב שבו אנו חיים".

איתי אייגס (צילום: אפרת סער)
איתי אייגס (צילום: אפרת סער)

רועי ביגר, ראש המסלול לאתגרים דחופים ב־CIVIX, מסביר כי הנתונים בסקר הם כלי פעולה חיוני לקביעת הצעדים העתידיים של הפרויקט, ועל בסיסם יפותחו מענים ממוקדים לחיזוק החוסן הנפשי באוכלוסיות השונות: "המטרה שלנו היא לנסות להבין מי קבוצת הסיכון הכי פגיעה ברשות, וללמוד באמצעותה אילו מענים נוכל לפתח כדי לחזק את החוסן של התושבים, לסייע באיתור מוקדם ולמנוע הידרדרות נוספת שתגביר את העומס הקיים גם כך על המערכות הקליניות".