בעוד פחות מחודש עתידה להיפתח שנת הלימודים האקדמית, והמערכה הצבאית בצפון מאלצת את מוסדות ההשכלה הגבוהה להתמודד עם מציאות מורכבת, שבה הם נדרשים לספק מסגרות למידה לסטודנטים תוך שמירה על ביטחונם. המלחמה משפיעה מאוד על הסטודנטים הישראלים, שנאלצו להתמודד עם צמצום הסמסטרים בשנה שעברה ולפני כן עם מגבלות הקורונה, וכעת מוצאים את עצמם שוב במצב חירום, והפעם בצל המלחמה.
פרופ' יואל מנספלד, נשיא המכללה האקדמית גורדון בחיפה, מספר: "שנת הלימודים מתוכננת להיפתח באקדמית גורדון ב־10 בנובמבר, אלא אם תתקבלנה הנחיות מיוחדות. המכללה ערוכה ללמד בכל תרחיש, תוך שמירה על בטיחותם ושלומם של תלמידינו ושל חברי הסגל. אם יימשך המצב הנוכחי, הלימודים ימשיכו להתקיים בצורה מקוונת. המכללה שלנו מובילה את תחום שילוב החדשנות בהוראה, כך שיש ברשותה מגוון כלים להוראה מרחוק, כמו גם יכולת גמישות ומעבר מהיר משיטות הוראה אחת לאחרת, בהתאם לנסיבות".
מנספלד מוסיף: "האקדמית גורדון מוקירה את את אנשי ונשות המילואים, ובימים אלו ממשיכה הנהלת המכללה ליצור מענים יצירתיים לסטודנטים המשרתים במילואים על מנת למנוע פגיעה בלימודים. כמו כן, אנחנו מציעים פתרונות ברוח התקופה, כולל מלגות שכר לימוד מלאות לנפגעי צה"ל במלחמה אשר יירשמו ללימודים במסלולים שונים, כחלק מתהליך השיקום שלהם".
במקביל למאמצים במערכת האקדמית, מכללות מקצועיות מציעות גם הן פתרונות מותאמים למציאות המשתנה. "המכללה שלנו נוסדה מתוך חזון לתת לכל אדם את הכלים להצליח במרחב הדיגיטלי, והיכולת שלנו להעניק לימודים מרחוק במצבים כאלה היא קריטית", מסביר שלו יפרח, יזם והבעלים של מכללת ריצ'ר למקצועות הדיגיטל.
"המשבר חשף את החשיבות העצומה של גמישות והסתגלות, והאתגרים החדשים פתחו דלתות להזדמנויות רבות בתחום המקצועות הדיגיטליים. הנגישות של מקצועות אלה, שלא דורשת בהכרח תואר אקדמי או הכשרה פורמלית ארוכה, אפשרה לאנשים מכל הרקעים – מפונים, עובדים מפוטרים ואחרים – להתחיל ללמוד מיומנויות חדשות באופן עצמאי ולשפר את מצבם הכלכלי".