בימים אלו מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל פותחת בהדרגה שנת לימודים שנייה בצל המלחמה, וזאת במקביל לעלייה במספר הסטודנטים הנקראים לשרת במילואים.
בישראל יש כ־254 אלף סטודנטים שלומדים לתואר ראשון. 43 אלף מתוכם לומדים באוניברסיטה הפתוחה.מנתונים שהגיעו לידי "מעריב" עולה כי בין הלומדים השנה באוניברסיטה הפתוחה, 11 אלף הם סטודנטים וסטודנטיות המושפעים באופן ישיר מהמלחמה - אחד מכל ארבעה סטודנטים באוניברסיטה. 10,305 מתוכם בשירות קבע, מילואים, שירות בכוחות הביטחון וההצלה או חיילי סדיר, ועוד 1,301 מפונים מביתם.
אוכלוסיית חיילי החובה בקרב הסטודנטים היא ייחודית לאוניברסיטה הפתוחה. כ־80% מהלימודים במוסד זה הם בהנחיה מקוונת, המאפשרת מענה ושמירה על רצף לימודי לכלל הסטודנטים המשרתים.
באוניברסיטה הפתוחה מדווחים גם על עלייה במספר הנרשמים ללימודים בה מחו"ל, כ־1,000 סטודנטים שיתחילו את השנה מארצות שונות בעולם, ומייחסים זאת להשפעת המלחמה והאנטישמיות הגוברת כלפי ישראלים השוהים מחוץ לגבולות המדינה.
מנתוני המועצה להשכלה גבוהה שהתפרסמו אתמול עולה כי מספר הסטודנטים שילמדו במוסדות להשכלה גבוהה השנה צפוי לעמוד על כ־334,600 - בדומה למספרם בשנה שעברה. חלקן של הנשים מבין כלל הסטודנטים עמד השנה על 60%. הנשים מהוות כיום רוב בכל אחד מהתארים: בתואר ראשון – 59%, בתואר שני – 65% ובתואר שלישי – 54%.
העלייה הגבוהה, בפילוח הסטודנטים לפי תחום לימודים, היא בלימודי מתמטיקה, סטטיסטיקה ומדעי המחשב. בשנה שעברה נרשמה עלייה משמעותית של כ־1,750 סטודנטים, והשנה, על אף המלחמה, נרשמה עלייה של 820 סטודנטים.
בנוסף, לימודי הנדסה ממשיכים להיות מהמסלולים הנלמדים ביותר בישראל בתואר ראשון (37,808 סטודנטים - כמעט 18% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון). בעשור האחרון נעשו מאמצים מיוחדים כדי לענות על המחסור המשמעותי ברופאים, שבאו לידי ביטוי בפתיחת פקולטות לרפואה בצפת ובאריאל, ובשנה שעברה החלו את לימודי הרפואה בשש הפקולטות הקיימות 1,140 סטודנטים - עלייה של 25% ו־230 סטודנטים בהשוואה לשנה הקודמת.