השבוע נפתח רשמית בתל אביב מרכז הפעילות החדש של ארגון שישי שבת ישראלי – "הדאצ'ה", ברחוב הגליל 1. המרכז נועד להוות בית חם ופעיל עבור עולים חדשים ממדינות ברית המועצות לשעבר, ומציע תכנית עשירה של סדנאות תרבות יהודית וישראלית, קורסים בעברית, טיולים, ארוחות שבת וחג, הזדמנויות להתנדבות ומערכת תמיכה שמסייעת לתהליך ההשתלבות בחברה הישראלית. הדאצ'ה מהווה קהילה מקבלת, שבה יכולים העולים למצוא יציבות, הכוונה ותחושת שייכות.
במהלך חג הסוכות, לפני הפתיחה הרשמית, למעלה מ-150 צעירים דוברי רוסית התכנסו לחגוג במרכז, שהפך במהרה לאבן דרך במסע שלהם בישראל.
סיפור אחד שמסמל את רוח המרכז החדש הוא סיפורם של דריה ובן זוגה סשה, שהגיעו לאחרונה לישראל ממוסקבה. המסע שלהם החל בשנת 2022, כשפלישת רוסיה לאוקראינה הכריחה אותם להתמודד עם מציאות קשה והחלטות מורכבות בנוגע לעתידם. בגיל 24 בלבד, הם החליטו לעזוב את מולדתם, מונעים מתחושת חיבור לזהותם היהודית ולישראל, ויצאו לתהליך שנמשך שנתיים של ניירת והכנות עד שלבסוף הגיעו לישראל בספטמבר 2024.
"ההחלטה לעזוב את רוסיה לא הייתה קלה," סיפרה דריה. "אבל ידענו שאנחנו רוצים מקום שבו נוכל לחיות בבטחה ולהרגיש שיש לנו עתיד, גם כיהודים." עם הגעתם לישראל, מצאו תמיכה מיידית במרכז תל אביב של שישי שבת ישראלי והרגישו במהרה תחושת שייכות. "זה לא רק מקום פיזי," הוסיפה. "זו קהילה אמיתית שמעניקה לנו תמיכה, הבנה והזדמנות לפגוש אנשים שעוברים מסעות דומים."
אירוע הפתיחה במרכז היה הרבה יותר מסתם מפגש – הוא היה הזדמנות לעשרות עולים חדשים וותיקים מברית המועצות לשעבר להתכנס, לחגוג את האווירה החגיגית, לרקוד לצלילי שלוש להקות עולים, לאכול ולהצטלם בסוכה ולהרגיש תחושת קהילה ואופטימיות לקראת השנה החדשה, גם בצל המלחמה.
"הכרנו זוג מחיפה ומיד הרגשנו קרבה," הוסיפה דריה. "החברויות שאנחנו בונים כאן, במיוחד עם אנשים שמבינים מה זה להתחיל מחדש, עושות את כל ההבדל."
חזון המרכז: מרחב לשיתוף, תמיכה וצמיחה
לינדה פרדס פרידברג, מנכ"לית ומייסדת שישי שבת ישראלי, תיארה את החזון מאחורי המרכז החדש: "המטרה שלנו היא להיות קהילה מקבלת לצעירים החדשים והמוכשרים ביותר שבחרו באזור תל אביב כביתם החדש! כאן הם יחוו חוויות שיעזרו להם להרגיש גאים להיות יהודים וישראלים, ולהיות חלק מהתרבות וההיסטוריה הישראלית המודרנית, וביטחון גדול יותר בעברית שלהם. הם ימצאו חברים דומים להם ותמיכה אמיתית," ציינה. "אנו רואים בעצמנו רשת ביטחון חברתית ותרבותית שתעזור לעולים החדשים מברית המועצות – שמהווים 70% מהעלייה הנוכחית – להשתלב בצורה הטובה ביותר ולהפוך למובילים חזקים ותורמים בחברה הישראלית."
"הדאצ'ה" מציעה מגוון רחב של פעילויות לעולים, הכוללות סדנאות מקצועיות ואומנותיות, אולפן עברית מדוברת, אירועי חגים ושבתות, טיולים מקומיים, אפשרויות התנדבות ועוד. כל אלה מספקים לעולים כמו דריה וסשה הזדמנות להכיר אחרים שעוברים את המעבר כמוהם, לשתף בתובנות ולקבל תמיכה מהמשאבים של המרכז.
נקודת מפנה לחיים חדשים בישראל
הסתגלות לחיים בישראל היא לא רק אתגר עבור דריה וסשה אלא גם עבור משפחותיהם, שנותרו ברוסיה. "ההורים שלי תמכו בהחלטה שלנו לעזוב," הסבירה דריה, "אבל הם עדיין דואגים ושומרים על קשר קרוב כדי לוודא שהכול בסדר כאן." כמו כל משפחה, גם אצלם קיימת דאגה מהמצב הביטחוני בישראל, אך תחושת השייכות לקהילה תומכת והכוונה מקצועית במרכז מעניקה להם עוצמה חדשה.
אירוע הפתיחה הסתיים ברגע מרומם של תקווה ואחדות. עשרות המשתתפים, עולים חדשים ומשפחותיהם, חלקו רגעים של יחד ושמחה, בהבנה ש"הדאצ'ה" ברחוב הגליל תהיה נקודת מפנה אמיתית בחייהם החדשים בישראל.
עם חזון ברור, מגוון פעילויות וצוות מסור, המרכז החדש של שישי שבת ישראלי בתל אביב מבטיח לעזור לעולים החדשים למצוא את מקומם, לבנות חיים חדשים ולהתמודד עם אתגרי המסע האישי שלהם בישראל.