12 אלף פצועי ופצועות צה"ל וכוחות הביטחון נקלטו באגף השיקום במשרד הביטחון מפרוץ מלחמת חרבות ברזל בשבת השחורה ב-7 באוקטובר 2023, מסרה מנהלת האגף, לימור לוריא, בתדרוך מיוחד.

86% מהפצועים נפגעו באורח קל, בהם גם מתמודדי נפש. 8% נוספים מהפצועים נפצעו באורח בינוני ו-6% באורח קשה. לוריא ציינה, כי מספר המטופלים באגף גדל בתוך כשנה ב-20%, לכ-74 אלף איש.

עוד עולה מסיכום נתוני האגף, כי כ-1,500 מהפצועים נפצעו פעמיים במהלך הלחימה. מאז תחילת המבצע הקרקעי בדרום לבנון, כ-910 פצועים פונו לבתי חולים, גידול של פי-1.5 לעומת חודש ספטמבר.

לוריא ציינה, כי מרבית הפצועים מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל הם צעירים בגילאי 30-18, כ-8,500 מהם (66%) מתמודדים עם פציעות פיזיות. כ-5,200 (43%) פיתחו תגובות נפשיות.

מקרב 14% מהפצועים בשנה האחרונה המוגדרים עם פציעה בינונית-קשה, 377 סבלו מפציעות ראש,  מהם 23 עם פציעה קשה, שהצריכה השלמה של הגולגולת בסיוע מדפסת תלת מימד.

308 מהפצועים באורח בינוני-קשה היו עם פגיעות בעיניים, מהם 12 שאיבדו את מאור עיניהם ונזקקו לתותבת, 104 עםם פציעות בעמוד השדרה וכ-60 קטועי גפיים, להם הותאמה תותבת מתקדמת וחדשנת התואמת את אורח חייהם.

כ-5,200 מהפצועים (43%) פיתחו תגובות נפשיות שונות (חרדות, דיכאון, קשיי הסתגלות ופוסט טראומה). 93% מסך הפצועים שנקלטו בשנה האחרונה הם גברים, 66% משרתי מילואים.

לוריאה ציינה, כי בכל חודש נקלטים בממוצע כאלף פצועים מהמלחמה הנמשכת ובנוסף, עוד כ-500 בקשות חדשות להכרה באירועי עבר.

לדבריה, בשנה האחרונה נקלטו באגף פי-3 פצועים צעירים עד גיל 30, המהווים 51% מפצועי חרבות ברזל , בעוד שעד ה-6 באוקטובר 2023, כ-50% מבין נכי צה"ל הוגדרו כבני הגיל השלישי, לעומת 8% בלבד צעירים עד גיל 30.

לוריא ציינה, כי באגף מתאימים מענים שיקומים לפצועים הצעירים, בדגש  על סיוע לחזרה למעגל הלימודים, הכשרות מקצועיות ושיקום תעסוקתי.

כחלק מהתהליך גוייסו כ-500 מטפלים והוקמו עשר חוו שקומיות. שנועדו לסייע לפצועים ליצור שגרת יום והן פרוסות בכל רחבי הארץ. החוות הוקמו בשיתוף עם ארגון נכי צה"ל ובחוות מתקיימות סדנאות גוף ונפש ומעגלי שיח ופעילו חקלאית משתנה.

היא הדגישה את הצורך לתת מענה גם לבני משפחות הנפגעים ובעתיד יתקיימו בחוות פעילויות המיועדות גם לבני המשפחה. לוריא מסרה עוד, כי על מנת לאפשר לפצועים להתחזק ולפציעתם להתגבש וכדי שיוכלו להתמקד בהחלמה – נמשכת מדיניות "שיקום לפני בירוקראטיה"  בשיתוף עם ארגון נכי צה"ל.

במסגרת זו, המטופלים הנקלטים באגף מקבלים באופן מיידי טיפול רפואי ונפשי ותמיכה כלכלית ואילו הוועדות הרפואיות ידחו. ועדות לפצועים פיזיים יידחו בשנה מיום הפציעה ואילו ועדות לפצועים המתמודדים עם תגובות נפשיות יידחו בשנתיים בהמלצת המומחים.

זאת, כדי לאפשר למצב הנפשי של הפצועים להתייצב ולהתגבש. לוריא מסרה עוד, כי על פי הנתונים הכספיים, מעטפת הטיפול והתמיכה הכלכלית לפצוע מלחמה הינה כ-150 אלף שקל בשנה.

על פי הערכות אגף השיקום, עד שנת 2030 יהיו כ-100 אלף נכי צה"ל, 50% מהם מתמודדי נפש. לנוכח הגידול החד במספר המטופלים, תקציב האגף זינק בשנה האחרונה מכ-5.4 לכ-7.3 מיליארד שקל והצפי הוא להמשך הגידול.

היא התריעה עוד, כי בשנה האחרונה גם נוספו כ-60 אלף נפגעי פעולות איבה ולנוכח הגידול החדש, על המדינה להיערך להגדלת המטפלים באופן משמעותי.