בשבועות האחרונים פורסמו מספר רב של מחקרים הקובעים כי ישנה עלייה תלולה במספר הפגיעות הנפשיות בקרב אזרחי ישראל בעקבות המלחמה המתמשכת. אין ספק שמי שנפגעים במיוחד מרצף האזעקות והבשורות הרעות שמגיעות אלו מדי יום הם הילדים, העתיד של כולנו. לכן גם קל להסביר את ההצלחה של "התערבות חיבוקי", שיטה מיוחדת שפותחה על ידי הפסיכולוג הראשי של קבוצת "עמל ומעבר", ד"ר שי חן גל, שעומד בראש ההתערבות.

"חיבוקי" היא בובת כלב רכה עם עיניים עצובות וידיים ארוכות, המאפשרת, בין היתר, שיח טיפולי עקיף עם ילדים המתקשים לדבר על רגשותיהם. ההתערבות המיוחדת, שהחלה כבר ביום השלישי למלחמה, מהווה את "חומת ההגנה הראשונה של תחום בריאות הנפש במדינת ישראל", כדברי ד"ר חן גל. עד כה טיפלה "התערבות חיבוקי" ביותר מעשרת אלפים ילדים מהצפון והדרום. היא גם אומצה על ידי מספר רב של עיריות ברחבי הארץ, בינהם תל אביב, אשקלון, אופקים, נתיבות, נהריה והביקוש רק עולה. בעיקר שלאחר מספר מחקרים היא הוכחה כטיפול המהיר והיעיל ביותר בחרדות ופוסט טראומות בקרב ילדים.

ד"ר חן גל מסביר כי צוות של כ-30 אנשי מקצוע מתנדבים מקבוצת "עמל ומעבר", המכונה "סיירת חיבוקי", פעל מהימים הראשונים למלחמה. הם הגיעו לכ-80 מרכזי פינוי ברחבי הארץ, כולל מלונות בים המלח, אילת, ירושלים, תל אביב וטבריה, וטיפלו באלפי ילדים שהיו במצוקה וחרדה, כולל ילדי קיבוצי עוטף עזה שסבלו מטראומות קשות. "אנחנו יודעים שככל שההתערבות נעשית יותר מוקדם לאירוע הקשה, כך היא יותר יעילה", מסביר ד"ר חן גל. "כמובן שתמיד עדיף לטפל עוד לפני ארועים טראומטיים, כי החשש כבר מקנן כמעט אצל כל ילד במדינה".

בשלב השני, הוקמו מרכזי "חיבוקי" בערים שבהן המצוקה הייתה גדולה במיוחד. המרכז הראשון נפתח באשקלון, בשיתוף העירייה ובנק הפועלים, וטיפל מאז ביותר מ-1,200 ילדים והורים. בהמשך נפתחו מרכזים באופקים, בת"א ובנהריה, ומתוכננים מרכזים נוספים שיפתחו בקרוב באשדוד ונצרת ובמגדל שמס.

המרכזים, הפועלים בשיתוף הרשויות המקומיות, מנגישים את הטיפול לאוכלוסיות שבדרך כלל לא היו פונות לעזרה מקצועית. ראשית, הטיפול ניתן חינם, מה שמסיר את המחסום הכלכלי. שנית, העירייה מפרסמת את המרכז בשילוט חוצות ומעודדת תושבים להירשם, מה שמפחית את הסטיגמה סביב טיפול נפשי ונותן לגיטימציה לפנייה לעזרה. רק בימים האחרונים ניתן לראות שילוט במקומות מרכזיים בארץ בעזריאלי, נתיבי איילון ומקומות נוספים.

הוא מסביר כי הילדים רוצים את הבובה, וההורים רוצים שהילד יקבל אותה. כך, המשפחות מגיעות לטיפול בצורה טבעית ונכונה יותר. "ההורים מקבלים את הספר המקסים שחובר על ידי שירה גפן ועל ידי, והם קוראים אותו יחד עם הילד. זה לא נתפס כ'טיפול פסיכולוגי' עם כל הסטיגמה שמתלווה לכך", אומר ד"ר חן גל. "בעצם, זה מאפשר לאוכלוסיות שלעולם לא היו מגיעות לטיפול, בגלל הרבה סיבות, לקבל את הטיפול. גם אם נדרשות פגישות נוספות, ההורים כבר מרגישים בנוח להגיע, כי 'זה חיבוקי' ולא טיפול פסיכולוגי מסורתי. כך, השיטה מצליחה להגיע לילדים רבים שאחרת לא היו מקבלים את העזרה הנחוצה לה".

אחד ההיבטים החשובים של "חיבוקי" הוא השינוי בשיח המשפחתי. "להורים יותר קל לדבר על הרגשות של חיבוקי עם הילד, מאשר לשאול את הילד בצורה ישירה, וגם לילד יותר קל לענות", מסביר ד"ר חן גל. "בעצם חיבוקי הנגיש את השיח הרגשי למשפחות".

השנה, "חיבוקי" הגיע גם למג'דל שמס, לאחר האסון הקשה שפקד את היישוב. ד"ר חן גל טיפל ב-15 ילדים מאושפזים במרכז הרפואי זיו בצפת, ובעקבות ההצלחה, מתוכנן לפתוח סניף של "התערבות חיבוקי" ביישוב עצמו. בנוסף, "חיבוקי" סייע גם לילדי משפחות החטופים ולילדים שאיבדו הורים באירועי 7 באוקטובר. "ילדים שקודם סירבו לקבל טיפול, אולי בגלל שההורים לא רצו אולי בגלל שיש סטיגמה וכולי, בסוף מאוד התחברו לחיבוקי", מספר ד"ר חן גל.

השנה, הפרויקט זכה להכרה רשמית כאשר נשיא המדינה העניק אות הוקרה לצוות "חיבוקי". בנוסף, הפרויקט זכה בפרס בראשית היוקרתי על העזרה לילדי אוקראינה. זה המקום להזכיר כי ההתערבות שפותחה במלחמת לבנון השנייה, סייעה גם לילדים באוקראינה, יפן, טורקיה ועוד. בסך הכל 150 אלף ילדים ברחבי העולם. אפילו עיתון בטהרן פרסם על הבובה המיוחדת. כמובן מבלי לזכיר שהיא פותחה בישראל.

כדי להרחיב את ההשפעה של "חיבוקי", נוצרה סדרת טלוויזיה בת שבעה פרקים בשיתוף עם ערוץ הילדים. הסדרה, המציגה את עקרונות "חיבוקי" בשיתוף טל מוסרי, מספקת כלים להורים להתמודדות עם שאלות קשות של ילדים בתקופת המלחמה.

לקראת השנה הבאה, המטרה היא להרחיב את הפרויקט ולהגיע לעוד לפחות עשרת אלפים ילדים נוספים ולפתוח סניפים נוספים ברחבי הארץ. "אנחנו רואים כמה זה יעיל. בהתערבות פשוטה, שהיא יחסית זולה, אנחנו מצליחים למנוע התפתחות של מצוקה קשה בהרבה." מדגיש ד"ר חן גל את הייחודיות של השיטה: "התערבות חיבוקי היא ייחודית בעולם, כי היא בדיוק מיועדת למקרים כאלה, של אסונות המוניים שמצריכים עזרה לאלפי או עשרות אלפי ילדים, ולא תמיד יש את המשאבים ואת כוח האדם."

ד"ר חן גל מסכם בצניעות אך בביטחון: "הניסיון שלנו עם עשרות אלפי ילדים הראה כי התערבות חיבוקי היא לא פתרון קסם, אבל ל-70-80% מהילדים היא מפחיתה חרדות, ולכן היא גם כל כך מצליחה."