בתקציב הממשלה לשנת 2025, אושרה תוכנית חומש חסרת תקדים לשיקום ופיתוח אזור הצפון, בסכום כולל של כ-15 מיליארד שקלים לשלוש השנים הקרובות.

אולם, בעוד חלק מהרשויות בצפון מברכות על התוכנית, ישנם יישובים החשים כי נשארו מאחור ומביעים תחושת תסכול עמוק. התוכנית שגובשה בממשלה כוללת את כל היישובים שנמצאים בטווח של עד 30 ק”מ מהגבול הצפוני, מה שיצר ביקורת על כך שהיישובים בקו העימות, הסמוכים ביותר לגבול ונפגעו באופן הקשה ביותר, מקבלים רק חלק קטן מהתקציב לשיקום מבנים, תשתיות וקהילות שנפגעו משמעותית.

פורום ארגוני הצפון, הכולל מספר גופים המייצגים את קו העימות כגון לובי 1701, מצפינים, האריה השואג, קומו ונלחמים על הצפון, הביעו ביקורת חריפה על חלוקת התקציב, אותה הם מכנים “אות קין על מצחה של הממשלה”.

ארגונים אלו, המייצגים כ-200,000 תושבים בקו העימות, טוענים כי ההחלטה להקצות את התקציב בצורה רחבה לכל היישובים עד 30 ק”מ מהגבול משקפת חוסר התחשבות באותם יישובים שבפועל נפגעו הכי קשה.

בהודעת הפורום נמסר: “דין מטולה אינו דין כרמיאל. מדינת ישראל הפקירה אותנו פעם אחת כשהסתירה מאיתנו את גודל האיום בחצר האחורית שלנו, ועכשיו היא מפקירה אותנו שוב כשהיא לא מכירה בקו העימות כאזור שדורש תקציב ושיקום מיוחד”.

לטענת הארגונים, הממשלה בחרה לכלול בתוכנית גם רשויות המרוחקות עד 30 ק”מ מהגבול, בעוד כל יישובי קו העימות (בטווח של 0-9 ק”מ) שנפגעו קשות, נותרים עם תקציב חלקי בלבד שאינו מספק כדי לשקם את ההריסות ואת הקהילות שהתרוקנו.

משה דוידוביץ’, ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו”ר פורום קו העימות, הגיב גם הוא בזעם על ההחלטה: “הנה קיבלנו את ההוכחה למה שזעקנו לאורך כל השנה על הזנחת תושבי קו העימות".

משה דוידוביץ' (צילום: דורית ריטבו)
משה דוידוביץ' (צילום: דורית ריטבו)


"ממשלת ישראל לא רואה ממטר את התושבים שחיים בתופת יומיומית בגבול הצפון. מדובר בתושבים שאיבדו את מטה לחמם, את בתיהם ואת הביטחון האישי שלהם – ועם זאת, הם קיבלו עכשיו מהממשלה סטירה מצלצלת. התקציב הנוכחי הוא לעג לרש, וכך למעשה אלפי משפחות בקו העימות לא יחזרו לגור באזור. אם מדינת ישראל לא תתעשת, ההתיישבות בגליל עלולה להתפרק לחלוטין”.

מנגד, פורום עוטף צפון, המייצג עשרות רשויות בטווח של עד 30 ק”מ מהגבול הצפוני, הביע תמיכה בתוכנית הממשלה וציין כי מדובר במהלך חיובי שיכול להוביל לחיזוק כל אזור הצפון. הפורום, הכולל רשויות מהגליל, רמת הגולן, הקריות ומפרץ חיפה, ברך על התקציב וציין את מתווה הפיצויים המדורג, שבו ניתנת עדיפות ליישובי קו העימות הקרובים לגבול - אך הוא כולל גם תמיכה ביישובים במעגל הרחב יותר.

פורום עוטף צפון הביע הערכה למחויבות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ’, שהובילו את התוכנית, ואמר כי ההחלטה על התקציב משקפת הבנה מעמיקה של צורכי האזור.

בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בצלאל סמוטריץ' (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)


“אנחנו בפורום עוטף צפון משוכנעים שהתקציב המשמעותי, במידה ויאושר כפי שהמליץ השר סמוטריץ’, יסייע לשיקום כלכלי לצפון כולו, ולחיזוק אזור הגליל והגולן בפרט. זו משימה לאומית הכרחית לביטחון ישראל״, נמסר בהודעה מטעם הפורום.

כאמור, התוכנית הכלכלית לפיתוח הצפון, אשר נוסחה בשיתוף משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר, כוללת תקציב פיצויים דיפרנציאלי בהתאם למיקום הגיאוגרפי של כל רשות.

המתווה מציב את יישובי קו העימות (בטווח 0-9 ק”מ) בעדיפות ראשונה, אולם התקציב מתחלק גם בין היישובים בטווח של עד 30 ק”מ מהגבול. המתיחות בין הרשויות נובעת מהתחושה בקרב יישובי קו העימות כי התקציב שלהם קטן מדי, בעוד יישובים רחוקים יותר זוכים להטבות משמעותיות.