סקר מיוחד שיזמה לרגל שבוע העלייה, תוכנית "כנפיים" המלווה צעירים וצעירות שעלו לבדם, מגלה איזה תפקיד משמעותי יש לשירות בצה"ל ולתרומה למדינה בעלייתם לארץ ובהשתלבותם בחברה הישראלית. הסקר נערך בקרב עולות ועולים צעירים, בוגרי תוכנית "כנפיים" המופעלת על ידי הסוכנות היהודית וקרן מיראז׳ ישראל בשיתוף משרד העלייה והקליטה.
81% מבין העולים הצעירים שהשתתפו בסקר ו-39% מבין העולות סיפרו כי שירתו בתפקידי לחימה כחצי שנה בממוצע בשנה החולפת במהלך מלחמת חרבות ברזל. למרות שעלו לבדם לישראל והשאירו מאחור משפחה וחברים, 79% מהצעירות והצעירים שעלו לבדם בשנים האחרונות ולוו במסגרת תוכנית "כנפיים", הדגישו במחקר כי לא חשו בודדים.
המחקר נערך ע"י חברת COMPASS העוסקת בתכנון והערכה של תוכניות חברתיות, ומבוסס על שיחות עם 101 עולות ועולים, שגילם הממוצע 24, אשר עלו לארץ לבדם בשנים האחרונות. בכל שנה משרתים בצה”ל יותר מ-3,500 חיילות וחיילים שעלו לבדם מכל רחבי העולם. כשנשאלו בסקר מה הייתה הסיבה לעלייתם, השיבו רובם (63%) שעלייתם נבעה מהרצון לשרת בצבא ולתרום למדינה. 47% אמרו שעלייתם נבעה מחינוך יהודי וציוני שקיבלו, 26% דיברו על הרצון למצוא זוגיות ולהקים בית בישראל, עוד כרבע מהם - על הרצון לפתח קריירה מקצועית בארץ. 17% בלבד ציינו את חוסר הביטחון האישי במדינה שבה חיו בגלל אווירה ויחס ליהודים כמניע לעליה לישראל.
הממצאים המלאים של הסקר יוצגו בשבוע הבא על ידי יו״ר תכנית ״כנפיים״ מרב מנדלבאום בפני מנהיגי קהילות יהודיות שיגיעו לכינוס חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית. הכינוס העולמי שנועד לדון באתגרים הניצבים בפני יהדות העולם וישראל ייערך בישראל דווקא עכשיו, במעמד יו״ר חבר הנאמנים מארק וילף, יו״ר הנהלת הסוכנות האלוף במיל. דורון אלמוג ומנכ״ל הארגון יהודה סטון.
תכנית "כנפיים", המופעלת על ידי הסוכנות היהודית וקרן מיראז׳ ישראל בשיתוף משרד העלייה והקליטה, מלווה את הצעירים שעולים לבדם לישראל לפני השירות הצבאי, במהלך השירות בצה"ל ועד כחמש שנים לאחר שחרורם מהצבא. מרבית הנשאלים בסקר התייחסו לחשיבות מעטפת התמיכה שסיפקה להם התוכנית. 91% מהנשאלים העידו כי הסיוע המשמעותי שקיבלו מתוכנית "כנפיים" היה בסדנאות הייעוץ וההכוונה לקראת השחרור מצה"ל, 77% אחוז מהם הדגישו את חשיבות המשך הליווי בשנים שלאחר שחרורם. לצד ההכוונה המקצועית-תעסוקתית, שיעור גבוה מהעולים ציינו את חשיבות ההדרכה הכלכלית (57%) ואת חשיבות הסיוע במיצוי זכויותיהם (47%). בסיכומו של דבר, 87% ציינו את חשיבות מעטפת התמיכה של "כנפיים" להשתלבותם במדינה כגבוהה מאוד. במהלך מלחמת "חרבות ברזל" התוכנית של הסוכנות היהודית וקרן מיראז׳ ישראל בשיתוף משרד העלייה והקליטה, מפעילה ערוצי סיוע ייעודיים לחיילי סדיר ומילואים שעלו לבדם.
במענה לשאלה "מה הכי גורם לך להרגיש ישראלי?", השיבו 78% - השירות הצבאי והתרומה למדינה, 56% ציינו את החיבוק של הציבור בישראל כגורם שתורם לתחושת השייכות, 28% ציינו את ההערכה שהם זוכים בה מצד המשפחה והקהילה שלהם במדינת המוצא (ניתן היה לבחור בתשובה יותר מגורם אחד).
עוד עולה מהסקר כי קרוב למחצית מהנשאלים (42%) העידו שעלייתם ארצה הגבירה את הרצון בקרב בני משפחה נוספים לעלות לישראל.
יו"ר הסוכנות היהודית, אלוף (במיל) דורון אלמוג: "השירות בצה"ל הוא המגדיר החזק ביותר את מהות הישראליות בעיני העולים החיילים הבודדים, משתתפי תכנית כנפיים של הסוכנות היהודית. הסקר הזה מוכיח את המקום של צה"ל בביצור חוסנה של החברה בישראל, לצד חלקם של הסוכנות היהודית ומשרד העלייה והקליטה בהנחת הגשר בין העולם היהודי למדינת ישראל. הצעירות והצעירים הללו שעלו לבדם, מתוך רצון לשרת את המדינה, הם הסטארטאפ האמיתי שלנו, המנוע שיזניק אותנו לעתיד טוב ובטוח יותר גם מתוך הימים הקשים שאנחנו עוברים. הם, שהותירו את הכל מאחור, מייצרים במעשה הזה, ישראל טובה יותר ומגלמים את התקווה".
עו"ד אביחי כהנא, מנכ"ל משרד העלייה והקליטה: "דווקא בתקופה זאת העולים לישראל מחזקים את ישראל, וממצאי הסקר החשוב מראים שרוחם של העולים איתנה יותר מתמיד. משרד העלייה והקליטה מצדיע לחיילים העולים ויחד עם שותפנו בסוכנות היהודית נעשה הכל כדי לקלוט אותם בצורה הטובה ביותר בישראל".
ניקול הוד סטרו, מנכ״לית קרן מיראז׳ ישראל: "סקר תוכנית 'כנפיים' מדגיש את ההשפעה המשמעותית של התוכנית על תחושת השייכות והמשמעות שחווים הצעירים והצעירות שעלו לבדם לישראל כדי להתגייס. הצעירים האלה בחרו לעלות, לשרת ולתרום למדינה תוך שהם מותירים מאחור משפחה, חברים ובית - בכך, הם מגלמים את ערכי אהבת הארץ, הציונות והרעות. אני שמחה וגאה על ההזדמנות להמשיך וללוות אותם בצמתים חשובות בחיים ולהיות חלק מהמסע שלהם כדי להבטיח את ההשתלבות שלהם במדינה ולתת להם להרגיש עטופים ושהם לא לבד לרגע".
מרב מנדלבאום, יו"ר תכנית ׳כנפיים’: "עד היום התרגלנו לכנות את הצעירות והצעירים המקסימים האלה 'חיילים בודדים', היום כולם כבר מבינים – הם עלו לבדם אבל הם לא לבד. כולנו פועלים ונפעל ללוות ולסייע כדי להעניק להם כנפיים להמריא לכל יעד שיבחרו בו עם סיום שירותם הצבאי. נעשה הכל כדי שירגישו תמיד חלק ממשפחה אחת גדולה, הישראלים".