לרגל יום העלייה הלאומי, שנקבע לציון ההצטרפות של עולים מכל רחבי העולם לבניית עתיד ישראלי משותף, שלושה סיפורים של שלוש עולות שבחרו לתרום לקהילה דרך הקמת עמותות. כל אחת מהן נושאת עמה סיפור אישי של התחברות לישראל מתוך חזון לחיזוק ולתמיכה בקהילה המקומית. החלום הציוני שלהן חורג מהגשמה עצמית, ומתבטא ברשתות סיוע שיצרו למען אחרים - ילדים, נשים ומשפחות המתמודדות עם קשיים.

הסיפור של ג'רמי ז"ל ופמלה - רצינו שלכל הילדים תהיה אפשרות לשמוח

ג'רמי קולמן ז"ל ופמלה בקר עלו לישראל בשנות העשרים לחייהם. ג'רמי עבר מלונדון לתל אביב והחל לימודי MBA באוניברסיטת תל אביב, ואילו פמלה עלתה ממדינת ניו יורק במסגרת פרויקט אומנים, ובהמשך גם היא למדה MBA באוניברסיטת תל אביב. השניים נפגשו באירוע של חבר משותף, ג'ונתן אלבום, שהיה חבר של ג'רמי מתנועת הנוער הציוני בלונדון ועבד עם פמלה. כארבע שנים לאחר היכרותם הם התחתנו, השתקעו בתל אביב, והשתלבו בתעשיית ההייטק הישראלית. הם הביאו לעולם שלושה ילדים – זואי, ליאו וגיל, ונראה היה שהם חיים את "החלום הישראלי". "הכול השתנה ברגע אחד כשג'רמי אובחן בסרטן קיבה בדרגה 4," משתפת פמלה בקר. "לאורך כל תקופת ההתמודדותוהמאבק במחלה קיבלנו עזרה ותמיכה רבה מחבריו של ג'רמי מתנועת הנוער הציוני שעלו לישראל – הם לקחו את ילדנו שהיו אז בגילאי חצי שנה ועד שש, לטיולים ופעילויות. זה מוזר לומר אבל הרגשנו ברי מזל על העזרה הזו ורצינו שכל הילדים במצב דומה יוכלו לחוות תמיכה כזו," היא מוסיפה.

לאחר פטירתו של ג'רמי, פמלה, יחד עם אחיותיו של ג'רמי וחבריו הקרובים, החליטו להקים את עמותת "המעגל של ג'רמי" להגשים את חזונו. העמותה הייתה הראשונה לתמוך בילדים ובנוער הגדלים במשפחות המתמודדות עם מחלת הסרטן. היא מאפשרת להם רגעי שקט מקשיי היומיום באמצעות ימי כיף, פעילויות בטבע ומפגשים עם ילדים הנמצאים במצב דומה.

פמלה בקר, יו"ר וממייסדות העמותה, מסבירה: "הערך של תמיכה וחיזוק הקהילה הוא בעל משמעות עצומה עבורנו. אחרי פטירתו של ג'רמי, קיבלתי פניות רבות ממשפחה וחברים בארץ ובחו"ל שרצו להעביר צדקה לזכרו. את התרומות הראשונות אספנו דרך הפלטפורמה של Myisrael. כיום, כ-16 שנה לאחר ההקמה, אנו ממשיכים להשפיע גם בימים מאתגרים אלו. השנה האחרונה הייתה קשה במיוחד; מאז אירועי השבעה באוקטובר, הילדים והנוער בקהילה שלנו, שמונה מעל 1,000 משפחות, מתמודדים עם אי ודאות כפולה – לאומית ואישית. אנו רואים עד כמה התמיכה והחוסן הקהילתי שאנחנו מעניקים למשפחות חשובים מאי פעם. באמצעות העמותה שהקמנו כדי להתמודד עם האובדן של ג'רמי אנחנו ממשיכים להעביר את התמיכה והעזרה הלאה גם היום."

הסיפור של דני פרנקס - להרגיש חיבור לישראל ולחברה

דני פרנקס הגיעה לישראל בפעם הראשונה בגיל 13 "אני עדיין זוכרת איך פרצתי בבכי, נישקתי את האדמה והרגשתי שהגעתי הביתה". התחושה הזו לא עזבה אותה ובתחילת שנות השלושים שלה היא עלתה לישראל. לאחר העלייה, דני נחשפה לעמותת Crossroads, ארגון קטן שהעניק סיוע לנוער בסיכון דובר אנגלית. היא הופתעה לגלות על היקף התופעה של נוער בסיכון בישראל ולכך שהעמותה לא קיבלה כלל תרומות מגורמים באנגליה. "הבנתי שעל מנת לסייע לעמותה זו וליוזמות דומות אני צריכה לפעול ולקשר בין יוזמות הפועלות למען הקהילה בישראל אשר אין להן אפשרות להגיע למשאבים באנגליה, לבין תורמים אשר יוכלו להרגיש באמצעות התרומה חיבור לישראל ולחברה במדינה". בעקבות כך הוקמה עמותת Myisrael לפני כ-16 שנים במטרה לקשר בין יוזמות ישראליות לתורמים מאנגליה, לחזק את החברה הישראלית, לעזור ולתמוך בקבוצות הזקוקות לכך.

דני פרנקס, מייסדת ומנכ"לית Myisrael: "פגשתי כל כך הרבה אנשים שהחיים שלהם השתנו בזכות התורמים של העמותה והמשימה שלנו משמעותית היום כמו בתחילת הדרך. Myisrael תמכה ביותר מ-65 יוזמות, גייסה מעל ל-13 מיליון ליש"ט מאז הקמה ב 2008. ומאז אירועי השבעה באוקטובר אנחנו ממשיכים להיות גורם מקשר וישיר בין אנשים באנגליה שרוצים לסייע לבין קהילות בישראל".

דני פרנקס (צילום: יחצ)
דני פרנקס (צילום: יחצ)

הסיפור של שרי מנדס - אם לא היינו עולים לישראל לא הייתי זוכה להקים כאן עמותה

שרי מנדס עלתה לישראל מארצות הברית עם בעלה וארבעת ילדיהם, אז בגילאי 15 עד 6. הקשר שלה לישראל התחיל כבר בגיל 17, כשהגיעה לביקור ראשון בארץ והרגישה חיבור עמוק ורצון לגור כאן, אך נאלצה לדחות את החלום. במשך שנים חיה עם משפחתה בניו ג'רזי, ובעלה, יליד ישראל שחי רוב חייו בארה"ב, חלק איתה את הרצון לעלות. "גרנו קרוב להורים, ומטעמי דאגה אליהם העדפנו להמתין," היא מספרת. "אולם אחרי אירועי 11 בספטמבר, העולם השתנה, והבנו שזה חלון ההזדמנות שלנו." היא מוסיפה: "בפרשת השבוע 'לך-לך', הנקראת בסמיכות ליום העלייה, נכתב 'לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך.' המילים האלו נתנו לנו כוח להתמודד עם האתגרים שבעלייה והפרידה מהמשפחה המורחבת. והן ממשיכות לחזק אותנו גם היום. הילדים שלנו גדלו והתחנכו בישראל, משרתים בצבא ואפילו זכינו להקים דור ראשון בישראל".

שרי מנדס (צילום: יחצ)
שרי מנדס (צילום: יחצ)

"למעשה, אם לא היינו עולים לישראל לא הייתי זוכה להקים כאן עמותה ולסייע לכל כך הרבה נשים הזקוקות לכך". שרי מנדס היא המייסדת והמנהלת של עמותת "לימונדה ישראל", שמעניקה סיוע כלכלי דחוף לחולות סרטן שד הנמצאות בקשיים כלכליים. את העמותה היא הקימה לאחר שחלתה בסרטן השד בשנת 2010. בתקופת הטיפולים היא פגשה חולות וחולים במחלקה שהתמודדו לא רק עם המחלה אלא גם עם קשיים כלכליים בשל הפסד ימי עבודה והוצאות הכרוכות בטיפול. נדהמה לגלות כמה יקר לחלות במחלה קשה. שנה אחרי ב 2011 ולאחר שהחלימה, שרי השיקה את העמותה. "השנה הענקנו קרוב ל 600 מענקים לחולות הסרטן וכן הפעלנו תכנית מענקים מיוחדת למי שהושפעו מהמלחמה כמו מפונות".