לקראת יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים, שיחול ב־25 בנובמבר, מפרסם הבוקר איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית את הדוח השנתי לשנת 2024.

הדוח, שיוצג היום בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת, מציג פרק נתונים נרחב על הפניות למרכזי הסיוע, וכן נתונים על הטיפול במקרי פגיעה מינית במערכות אכיפת החוק בשנת 2023, שקדמה למלחמה. עם זאת, האיגוד מקדיש בדוח גם תמונת מצב ביניים ביחס לחצי השנה הראשונה של המלחמה.

26,379 פניות על מקרים של תקיפה מינית הגיעו למרכי הסיוע בחצי השנה הראשונה למלחמה, 8,340 מתוכן הן מצד פונות ופונים חדשים שהגיעו לבקשת סיוע על תקיפה מינית לראשונה. 

מנכ''לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו. (צילום: תמר סלומון)
מנכ''לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, אורית סוליציאנו. (צילום: תמר סלומון)


בין המאפיינים הבולטים של הפניות מאז פרוץ המלחמה מזהים במרכי הסיוע את תגובת הקיפאון לתקיפה המינית והססנות גדולה בפנייה לסיוע ומסבירים: "ההלם שאחז בחברה הישראלית מאז זוועות 7 באוקטובר אשתקד בא לידי ביטוי גם במספר הפניות באותו חודש ובאופיין. הנפגעות והנפגעים שפנו אלינו בחודשים הראשונים של המלחמה עשו זאת פעמים רבות כמעט בהתנצלות, משום שהאסון הגדול יצר מעין 'היררכיה' חדשה של פגיעות. הם סיפרו שהחשש הוא שפנייה לסיוע בעת הזאת אינה לגיטימית ועלולה לבוא על חשבון מי ש'סובלים יותר'".

זוועות טבח 7 באוקטובר, שכלל פשעים מיניים קשים בהיקף רחב, השפיעו מאוד על נפגעות ונפגעי תקיפה מינית ככלל מאז, ובמרכזי הסיוע מספרים על החמרה בהיקפן ועומקן של תופעות כמו התפרקות נפשית עד כדי פגיעה דרמטית בתפקוד, התקפי חרדה ואובדנות.

זאת ועוד, רבות נפגעו פעמיים בשל פינוי מבתיהן עקב המלחמה, חשיפה לטראומה במישרין או בעקיפין, ואף פגיעות שהתרחשו במרכזי מפונים.
"זאת הייתה וזאת עדיין תקופה קשה מנשוא, שבה הפניות ביטאו מצוקה גוברת", מספרת אורית סוליציאנו, מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, שמתייחסת גם לנתונים העולים מהדוח ביחס לשנה שלפני המלחמה.

"הנתונים בדוח משקפים לצערנו תמונת מצב עגומה של הטיפול הלקוי של מערכת אכיפת החוק באלימות מינית. אחוזי סגירה של מעל ל־80% מתיקי עבירות המין מעידים על אוזלת יד שיטתית ומתמשכת של המערכת. העובדה שפחות מרבע מעברייני המין שכבר הורשעו זוכים לתוכנית שיקום ייעודית, מול אחוזי עברייני המין החוזרים, לא נתפסת.

"הבחירה המקוממת של מח"ש לא לחקור 88% מהתלונות על הטרדה מינית מצד שוטרים מעידה שיש סיבה לחשש גם מהמתרחש בתוך המערכת עצמה. תמונת המצב הזאת משקפת חוליים רבים, ואנו מחויבות לתיקונם".