מאז תחילת המלחמה חלה עלייה חדה במספר הפניות של נשים הסובלות מאלימות במשפחה. גורמי הרווחה מדווחים כי לא מספיק נשים מגיעות למקלטים לנשים מוכות או מבקשות סיוע וכי הימשכות המלחמה רק הולכת ומחמירה את המצב.

הנתונים הקשים והמשך המגמה המדאיגה הובילו את עמותת משאבי אנוש ישראל ואת ארגון ויצו לפתח תוכנית הכשרה ייחודית לאנשי משאבי אנוש בחברות ובארגונים, שמטרתה לתת מענה במקומות העבודה לנשים נפגעות אלימות במשפחה ולעזור להן לצאת ממעגל האלימות.

התוכנית, שמבוססת על מודל שפותח בגוגל העולמית, מועברת למנהלות ומנהלי משאבי האנוש בישראל, ובאמצעותה הם רוכשים כלים לזיהוי התופעה ומאפייניה בעולם העבודה ואת היכולת לזהות את הנפגעות, לומדים על המענים בקהילה ומקבלים ידע וכלים להתמודדות עם התופעה.

תוכנית ההכשרה משלבת גם סימולציות המתבססות על ניתוח מקרים אמיתיים, במטרה ללמוד כיצד ליצור סביבת עבודה מודעת ובטוחה, וכזאת שגם תהווה גלגל הצלה עבור אותן נשים. בוגרות ההדרכה יצורפו לקהילה שתהווה מקום להמשך היוועצות וקבלת תמיכה לאורך שנים. 

ד''ר שלומית קמינקא, מנכ''לית משאבי אנוש ישראל (צילום: ענבל מרמרי)
ד''ר שלומית קמינקא, מנכ''לית משאבי אנוש ישראל (צילום: ענבל מרמרי)


"רוב הנשים שחוו אלימות בביתן מצויות בסביבת עבודתן שעות רבות בכל יום. זהו מקום שבו מצבן הפיזי והרגשי משתקף לקולגות לעבודה, למנהלים ולאנשי משאבי אנוש. לכן אנחנו, אנשי משאבי האנוש, יכולים למנוע הסלמה ואולי את הרצח הבא", מסבירה ד"ר שלומית קמינקא, מנכ"לית עמותת משאבי אנוש ישראל, וממייסדות התחום בישראל.

"ככל שהתופעה הולכת ומתרחבת, חייב להיות תפקיד מוגדר בארגון של 'הממונה על מניעת האלימות במשפחה', בדיוק כפי שיש תפקיד מוגדר של 'הממונה על מניעת הטרדה מינית'".

עו"ס רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בוויצו, אומרת: "הכשרת אנשי ונשות משאבי אנוש לזיהוי מוקדם ככל הניתן של סממנים המעידים על אלימות בתוך המשפחה היא קריטית. זאת משום שאחד מגורמי הסיכון המשמעותיים במערכת יחסים אלימה הוא היעדר ידע נגיש על מענים וארגוני סיוע מומחים לתחום כדוגמת ויצו, לליווי תהליך היציאה ממעגל האלימות.

"זירת העבודה היא המקום שבו אנחנו מבלים את עיקר זמננו, והמגיפה החברתית של אלימות במשפחה משפיעה גם על זירה זו. התגייסות הארגונים היא תוספת חשובה במיגור התופעה".