לפי נתוני עמותת אחת מתשע, מדי שנה מאובחנות בישראל כ־5,500 נשים כחולות חדשות בסרטן השד. עם זאת, כאשר המחלה מאובחנת בשלב מוקדם סיכויי ההחלמה עומדים על יותר מ־90%. לכן, החשיבות של בדיקות מוקדמות היא עצומה.

לאחרונה הציגה עיריית גני תקווה, יחד עם המוסד לבטיחות ולגהות (מוס"ל), במסגרת קמפיין להעלאת מודעות לנושא את סיפורי ההשראה של שלוש מתושבות העיר שהחלימו ממחלת סרטן השד ואת התסמינים שהעובדות והמעסיקים צריכים להיזהר מהם במהלך העבודה ובשגרת החיים. עיריית גני תקווה אף הציבה בעיר ניידת ממוגרפיה של אסותא, שתבצע בדיקות ממוגרפיה ואולטרה סאונד לנשים בנות 50 ומעלה. 

סרטן השד (צילום: עיריית גני תקווה)
סרטן השד (צילום: עיריית גני תקווה)


המוסד לבטיחות ולגהות מזהיר מפני סיכונים תעסוקתיים המגבירים את הסיכון לסרטן השד. חשיפה לחומרים מסוכנים וכימיים במקצועות כמו סיעוד, קוסמטיקה, חקלאות וניקיון מהווה גורם סיכון מרכזי בשל השפעתם על המערכת האנדוקרינית. נשים במקצועות אלו נחשפות לכימיקלים כמו פרבנים, צבעים וחומרי ריח הנחשבים כמגבירי סיכון למחלה.

גם מקצועות הדורשים ישיבה ממושכת מעלים את הסיכון לתחלואה, השמנה, דלקות כרוניות ושינויים הורמונליים. במקביל, עבודה במשמרות, לדוגמה דיילות ועובדות בבתי חולים, מסוכנת לנשים בשל שיבוש הפרשת המלטונין והמערכת הצירקדית, המשפיעה על איזון פעילות הגוף.

לחץ נפשי מתמשך במקצועות כמו רפואה, חינוך ואכיפה נמצא בקשר ישיר עם סיכון מוגבר לסרטן השד, בשל הפרשה מוגברת של הורמונים ופגיעה במערכת החיסון. מומחי מוס"ל מדגישים את חובת המעסיק לקיים הדרכה בדבר הסיכונים בעבודה והדרכים למזעור הסיכון.

מנכ"ל מוס"ל ד"ר מיקי וינקלר אומר: "תהליך היווצרות גידול סרטני בשד אינו ידוע במלואו, אך מחקרים הראו כי מעבר לגורמים גנטיים, דמוגרפיים ואישיים, יש מספר גורמים בסביבת העבודה שיכולים ליצור סיכון מוגבר לסרטן השד בקרב עובדות במקצועות מסוימים. אני קורא למעסיקים ולעובדות להקפיד על הכרת הסיכונים והדרכים למזעורם ולוודא שימוש באמצעי מיגון למזעור הסיכון. מומחי המוס"ל עומדים לרשות המעסיקים והעובדות לסיוע באבחון סיכונים והדרכה למנהלות ולעובדות".

ראשת עיריית גני תקווה ליזי דלריצ'ה מוסיפה: "אני קוראת לכל הנשים לבצע בדיקות סדירות ולדאוג לבריאותן. נמשיך לפעול להעלאת המודעות לבדיקה ולגילוי מוקדם שיכולים להציל חיים, ולהנגיש לנשים את המידע והאפשרויות בשבילן כדי שיוכלו להיבדק ולהבטיח את בריאותן".