תקופת המלחמה קשה לכולם, אך במיוחד לילדים ובוגרים על הרצף האוטיסטי שהשגרה היא עוגן חיוני עבורם. כשני שלישים מההורים לילדים עם אוטיזם מעידים על שינוי לרעה במצב ילדם מאז פרוץ המלחמה, כך עולה מסקר של אותי – עמותה ישראלית לאוטיזם - ואלו"ט, באמצעות חברת גיאוקרטוגרפיה, שנערך לקראת יום ההתרמה הארצי בהובלת שתי העמותות המתקיים היום.

מבצע ההתרמה יתקיים בסימן המאבק לשימור על הרצף של שגרת חייהם של ילדים ובוגרים עם אוטיזם בישראל, במיוחד בתקופת המלחמה.
במסגרת הסקר, שנערך בקרב קרוב ל-300 הורים לילדים עד גיל 18 עם אוטיזם ברמות תמיכה שונות מרחבי הארץ, עלה כי 53.8% מההורים, מעל למחציתם, מעידים כי בעקבות המלחמה חלה ירידה בזמינות של אנשי מקצוע המטפלים בילדיהם, אם בשל מצב החירום בעורף באזורים שונים, שירות מילואים או סיבות אחרות.

37.5% מההורים לילדים עם אוטיזם חוששים לאבד את מקום עבודתם בגלל החיסורים הרבים שלהם הנובעים מכך. 36.8% מההורים אומרים כי אי־זמינות אנשי הטיפול פגעה בהתקדמות של ילדם.

עוד עולה כי מאז 7 באוקטובר ופרוץ המלחמה, 62.9% העידו כי חל שינוי לרעה במצב של ילדיהם. 42% מההורים סיפרו על העלייה בחרדה, 25.1% העידו על החמרה של התנהגויות קיימות, 15.3% העידו על בלימת מגמת שיפור שהייתה לפני המלחמה, 13.8% העידו על הופעה של סימפטומים חדשים שלא היו לפני המלחמה ו-9.8% מעידים על נסיגה התפתחותית של ילדם.

81.8%, רוב מוחלט של ההורים לילדים עם אוטיזם, ציינו כי תופעות המלחמה השפיעו לרעה על הילדים, וציינו את רעשי האזעקות והיירוטים, שבירת השגרה ושינוי המסגרת הלימודית עבור תושבי הצפון.

השגרה היא עוגן חיוני בחיי אוטיסטים. הסדר הקבוע והידיעה מה צפוי בכל שלב ביום מעניקים להם ביטחון ומאפשרים להם להתמודד עם אתגרים נוספים. התרומות שיגויסו יסייעו לטיפול וקידום בילדים והבוגרים, בין היתר במעונות יום שיקומיים, גני תקשורת, שירותי פנאי, דיור, תעסוקה, קידום זכויות, תמיכה במשפחות, מרכזי טיפול, פיתוח הכשרות לטיפול בטראומה, פיתוח ידע ומחקר.

דדי עטאס, מנכ"ל אלו"ט אומר: "בתקופה הקשה הזו, שבה המציאות הביטחונית מוסיפה אתגרים כבדים לאלו שכבר מתמודדים יום-יום עם קשיים מיוחדים, אנחנו באלו"ט ובאותי משקיעים את כל המאמצים על מנת להעניק את התמיכה המיוחדת שלה זקוקות משפחות של ילדים ובוגרים אוטיסטים, כאשר הצרכים משתנים בכל רגע נתון".