ה-BBC הבריטי פרסם היום (שלישי) את רשימת מאה הנשים המשפיעות מרחבי העולם לשנת 2024 שנבחרו על ידי העיתון. בין הנשים הנבחרות נמצאת עינב צנגאוקר, אמו של מתן שנחטף לעזה, יו"ר נשות הכותל ענת הופמן ומייסדת "תרבות של סולידריות" דניאל קנטור.

השלוש נמצאות ברשימה אחת יחד עם האסטרונאוטית סוניטה וויליאמס, ניצולת האונס ג'יזל פליקוט, השחקנית שרון סטון, כלת פרס נובל לשלום נדיה מוראד, האמנית החזותית טרייסי אמין, פעילת האקלים אדניקה אולדוסו והסופרת כריסטינה ריברה גארזה. "מהתמודדות עם סכסוכים קטלניים ומשברים הומניטריים בעזה, לבנון, אוקראינה וסודאן, ועד לקיטוב בחברות שבאו בעקבות מספר שיא של בחירות ברחבי העולם, נשים נאלצו לחפור עמוק ולמצוא רמות חדשות של חוסן", כתבו.

עימות בין בין גביר לעינב צנגאוקר (צילום :דוברות הכנסת)

על צנגאוקר כתבו כי היא פועלת בהתמדה לשחרור החטופים, וקוראת למנהיגים "לפעול ולגייס את הציבור" שבוע אחר שבוע. עוד ציינו כי הפכה למבקרת בוטה של ממשלת ישראל, "שלא מצאה דרך להחזיר את החטופים הבייתה, וזאת למרות שהצביעה בעבר למפלגת השלטון של בנימין נתניהו", נכתב. 

באשר להופמן, ציינו כי מאחוריה עשרות שנים של קמפיין למען שוויון מגדרי ופלורליזם דתי ביהדות. על נשות הכותל כתבו כי מדובר בקבוצה ששואפת לשוויון זכויות תפילה לנשים יהודיות בכותל המערבי בירושלים, וציינו כי במהלך השנים נאבקה נגד הכללים שאוסרים על נשים ללבוש תלית ולקרוא בתורה בציבור. "הופמן שימש במשך 20 שנה גם כמנכ"ל המרכז לפעולה דתית בישראל, הזרוע המשפטית וההסברתית של התנועה הרפורמית הפועלת לקידום שוויון וצדק חברתי. לפני כן כיהנה במועצת העיר ירושלים, שם ערערה על מדיניות חרדית", כתבו.

ארגון נשות הכותל מסר בתגובה: "מברכים את יו״ר הארגון על בחירתה. היא פעילה חברתית נחושה ופורצת דרך בקידום זכויותיהם של נשים ובקידום מנהיגות נשית דתית והיא ייסדה את ארגון נשות הכותל לפני 36 שנים, במטרה להיאבק בהדרת ובהשתקת הנשים ולקדם את שותפותן של נשים בחיי הדת".

נשות הכותל בתפילה בכותל המערבי (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
נשות הכותל בתפילה בכותל המערבי (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)

עוד ציינו כי "ללא ענת הופמן, מעמדן של נשים בכותל המערבי ובחיי הדת בישראל היה נשאר מאחור. המהפכה שהיא מובילה בכותל המערבי קידמה את כל המהפכות שאנחנו עדים להן בשנים האחרונות בתחום - קריאת נשים בתורה, תפילת נשים ועוד.  אנחנו גאות על כך שענת הופמן מובילה את ארגון נשות הכותל ועל כך שגם כלי תקשורת בינלאומי מוערך כגון ה-bbc מכיר בתרומתה הייחודית של ענת לחברה הישראלית".

הם התייחסו גם לבחירה בצנגאוקר: "אנחנו שמחות על בחירתה של ענת, אך ליבנו גם עם אחותנו עינב צנגאוקר, שנבחרה גם היא ברשימת ה-bbc. אנחנו כואבות את כאבה, מתפללות ומייחלות לשובו של מתן הביתה במהרה, יחד עם כל החטופות והחטופים".

דניאל קנטור, הזוכה הפחות מוכרת ברשימה, הקימה את "תרבות של סולידריות" במהלך מגפת הקורונה. "התארגנות של עזרה הדדית שהחלה את דרכה בתחילת משבר הקורונה, ומאז צמחה לתנועה רחבה של אנשים ונשים מכל רחבי הארץ אשר מקדמת עשייה של עזרה הדדית וערבות קהילתית", כך נכתב באתר שלהם. "בית של סולידריות" נמצא כעת בבית רומנו בתל אביב, שם מקיימים את פעילותם.

היא פעלה לתמיכה בקהילות פגיעות בישראל ובשטחי יהודה ושומרון. "יחד עם המייסדת-שותפה אלמה בק, היא מנהלת את בית הסולידריות, מרחב שהפך למוקד חלופי לדיון ופעילות תרבותית וחינוכית על הפרות זכויות אדם בישראל ובשטחים הפלסטיניים", כתבו. "לאחרונה היא חיברה וצילמה את Spreads, ספר אמנות המשתמש בתרבות האוכל כדי לבחון את הניואנסים של פוליטיקת הזהות של קהילות באזור. יחד עם חברות אחרות בקולקטיב Women Peace Sit-In, קנטור השתתפה בהפגנות לקריאה להפסקת אש מיידית במזרח התיכון ולהסכם שלום בר קיימא", הוסיפו.