החברה הישראלית עוברת שנה מורכבת מאז אוקטובר אשתקד ומתמודדת עם חרדה וחוסר ודאות קיומית וכלכלית. מפרוץ המלחמה יותר ילדים נזקקים למשפחות אומנה, ועמותת מכון סאמיט מגייסת בפיקוח משרד הרווחה משפחות אומנה באזורי הדרום וירושלים - ומלווה אותן כבר יותר מ־20 שנה.
העמותה הצליחה להעניק תמיכה ייחודית למשפחות האומנה, גם במצבים מורכבים כמו יציאתם של אבות האומנה לשירות מילואים ממושך במהלך המלחמה.
"המלחמה יוצרת אתגר כפול", מסבירה מירה ורקר, מנהלת גיוס משפחות אומנה במכון סאמיט, "מחד, משפחות האומנה צריכות להתמודד עם היעדרות האב או האח, ומאידך, הן נדרשות להמשיך ולשמור על שגרה יציבה עבור הילדים שגדלים בביתם. אנחנו עושים הכל כדי לוודא שלילדים תהיה סביבה תומכת, גם במקרים שבהם האב נאלץ לעזוב זמנית לטובת שירות המדינה. הדגש במקרים אלו הוא מתן מענה מקיף הן למשפחות והן לילדים, תוך שמירה על תחושת הביטחון והיציבות. המטרה לא לערער את הבית החם, שחשוב כל כך לילדי אומנה, אלא לחשוף אותם עם גיוס האב גם לערכים משמעותיים של נתינה ושליחות".
יוני (שם בדוי) הוא תותחן בחטיבת השריון, שהשתחרר לאחרונה לאחר תמרון בדרום לבנון, והוא גם אב אומנה לילדה בת שנתיים. יוני שירת יותר מ־200 יום במילואים במלחמה הנוכחית, והוא מספר: "מאז שפרצה המלחמה אני נכנס ויוצא משירות מילואים, והילדה הקטנה שלנו תמיד מתרגשת כשאני חוזר הביתה. לראות אותה רצה אליי עם חיוך כל כך גדול כשאני חוזר ממילואים, זה היה מרגש ומחזק בכל פעם מחדש. גם כשאני רחוק, אני משתדל לשמור על קשר, וזה נותן לי תחושת משמעות. אומנה הייתה חלום שלנו במשך שנים, וזה החסד הכי גדול שיכולנו לעשות. האומנה לא רק העניקה לה בית חם, אלא גם חיזקה והוסיפה המון משמעות ושמחה למשפחה שלנו. זאת זכות אדירה, ובינתיים אנחנו רק נהנים ממנה".
דור (שם בדוי), לוחם בחטיבת הצנחנים המשרת יותר מ־270 יום במילואים, נלחם בכפר עזה במהלך הקרבות ב־7 באוקטובר, ולאחר מכן בח'אן יונס. "בבוקר 7 באוקטובר, כשנפלו טילים בסמוך לביתנו והאזעקות לא פסקו, הבן שלי רועי (שם בדוי) נלחץ מאוד והיה בחרדה. הוא חש את הלחץ באוויר וחוסר הוודאות בצורה חזקה מאוד, ואני יודע שזה משהו שמאפיין ילדי אומנה, גם הצעירים שבהם, הם מאד רגישים לתחושות חברתיות וקולטים הכל", משתף דור. "לאורך המלחמה אנחנו משתדלים לבודד אותו ואת הילדים האחרים מהמצב הכללי בארץ, ולתת לו להרגיש שאנחנו שם בשבילו כמה שהוא צריך, גם מרחוק. הידיעה שיש לנו הזדמנות לתת לו בית חם ומקום בטוח, במיוחד במצבים כאלה, מחזיקה אותי גם ברגעים הקשים".
כיום ישנם עשרות ילדים ותינוקות ברחבי הארץ שממתינים להיקלט במשפחות אומנה ולהזדמנות לבית חם ואוהב. עדי מקל, מנהלת שירות האומנה במשרד הרווחה והביטחון החברתי, מסבירה: "בימי המלחמה, המהווים אתגר גדול ברמה הפרטית, המשפחתית והלאומית, ישנה חשיבות רבה למעטפת טיפולית מיטיבה ויציבה עבור ילדים שזקוקים למשפחות אומנה. הילדים הללו זוכים להזדמנות נוספת להפוך לבוגרים שמקיימים חיים נורמטיביים, וזה בזכות משפחות מופלאות, שפותחות את ביתן וליבן לילדים שכה זקוקים לכך, ואנחנו קוראים לכל מי שרואה עצמו מתאים למשימה חשובה זו - להצטרף ולתת לעוד ילדים את תחושת הבית, יציבות וביטחון".
עמותת מכון סאמיט מזמינה משפחות שמתעניינות באומנה ליצור קשר דרך אתר האינטרנט של העמותה בכתובת www.summit.org.il או למוקד 118 של משרד הרווחה.