הטבע הוא מקום של חיבור, בריאות ורוגע עבור רבים מאיתנו, אך עבור כמיליון ישראלים המתמודדים עם מוגבלות תפקודית, הגישה למרחבים הפתוחים אינה מובנת מאליה. על פי נתוני הסקר החברתי לשנת 2023 של הלמ"ס, כ-16% מבני 20 ומעלה מהאוכלוסייה בישראל חיה עם מוגבלות תפקודית חמורה, כאשר בשנה האחרונה, בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, חלה עליה גדולה במספר הישראלים המתמודדים עם מוגבלויות – פיזיות, קוגנטיביות, חושיות ורגשיות. כמעט 10% מהאוכלוסייה מתקשים מאוד או אינם יכולים ללכת או לעלות מדרגות.

עמותת לטם, הפועלת למעלה משלושים שנה, הציבה לעצמה מטרה: להנגיש את הטבע לכל אדם. "הטבע הוא לא רק מקום לבריחה מהיומיום -- הוא כלי של העצמה וריפוי," מסביר עמוס זיו, מנכ"ל עמותת לטם. "אנו עושים הכל כדי שהכוח הזה יהיה זמין לכולם".

חשיבות הנגישות בתקופת משבר

לאחר אירועי ה-7 באוקטובר, הצורך בנגישות לטבע קיבל משמעות חדשה ודחופה. גל סמוחה, פסיכולוג קליני במכבי שירותי בריאות, מסביר את החשיבות הרגשית של נגישות לטבע, במיוחד עבור פצועי המלחמה: "במצב שבו יש שינוי, בעבודה השיקומית היינו רוצים לאפשר לבן אדם לחזור לרוב היכולות שהיו לו בעבר. מי שמסוגל לעשות דברים שהוא יכול היה לעשות לפני הפציעה, כחלק מתהליך שיקום נחזור לדברים שעשו לו טוב בעבר, וזה משמעותי מאוד לשיקום".

סמוחה מדגיש שהייה בטבע משפרת את הבריאות הנפשית באופן מובהק, וכי "אפילו צבע ירוק גורם להרגשה נעימה". עבור אנשים עם מוגבלויות, הנגשת הטבע היא הרבה מעבר לנוחות פיזית - היא פתיחת ערוץ חיוני בהוויה האנושית.

בתגובה למצב החירום, עמותת לטם הרחיבה את פעילותה באופן משמעותי. העמותה פעלה בעשרות מוקדי פינוי למען אנשים עם מוגבלויות, הקימה מענים חדשים בעוטף עזה ומקימה בימים אלו תחום פעילות חדש המתמקד במענה לפצועים פיזית ונפשית מהמלחמה האחרונה. בשיתוף פעולה עם ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב, המשקיע מיליוני דולרים בשיקום ההתיישבות והקהילות.

"הטבע הוא מרחב של חיבור, ריפוי וחוסן לאומי" מסבירה טלי צור אבנר, ראש מטה ג'ואיש נשיונל פאנד, ארה"ב "בשיתוף פעולה עם עמותת לטם, אנו לא רק מנגישים את הטבע -- אלא גם מחזקים את קהילות ישראל ומסייעים להן להתאושש מהאתגרים הביטחוניים האחרונים".

מבט לעתיד

העמותה ממשיכה לפתח מיזמים חדשניים, כדוגמת נחל השופט - הפארק הלאומי הראשון בישראל שהונגש לציבור עם מוגבלות על ידי לטם, קק"ל וג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב. פרויקטים אלו משלבים הנגשה פיזית יחד עם תוכניות שיקום מותאמות אישית, המאפשרות לאנשים לחוות את הטבע ולהשתמש בו ככלי תרפויטי. הסנונית הראשונה בהגדלת המסלולים הנגישים קורמת עור וגידים בימים אלה- בדמות מסלול נגיש ראשון בערבה שיוצא לדרך בשיתוף פעולה עם רשות ניקוז ערבה. זאת כחלק מתוכנית לקדם בתוך עשור כ20 מסלולים נגישים חדשים בעיקר בדרום הארץ, בה כיום כמעט ולא ניתן לטייל באופן משמעותי עם כיסאות גלגלים.

"עם חזון של שוויון זכויות וחוסן קהילתי", מסכמים בעמותה, "אנו מוכיחים שגם בתקופות קשות, לטבע יש מקום לכולם." מול האתגרים הגדולים של השעה, עמותת לטם ממשיכה להוביל את המאבק להנגשת הטבע - לא רק כזכות בסיסית, אלא גם ככלי חיוני בדרך להחלמה ולשיקום של החברה הישראלית.