המתיחות בגבול הצפוני של ישראל עם סוריה עולה מדרגה. המורדים הסורים הכריזו היום (שבת) כי הצליחו להשתלט על מחוז קוניטרה ועל עיר הבעת', שני מוקדים אסטרטגיים הסמוכים לגבול הישראלי ברמת הגולן. עם ההשתלטות הזאת, המורדים מתקרבים לכדי קילומטרים ספורים בלבד מהגבול, מצב שמעלה חששות בקרב התושבים בגולן ומעורר דריכות בקרב צה"ל.
מציאות משתנה בגבול "השקט" של ישראל
גבול ישראל-סוריה נחשב במשך שנים ארוכות לגבול השקט של ישראל. עם התפרצות מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011, החל האזור להפוך למוקד של פעילות צבאית בלתי פוסקת, עם קבוצות מורדים, צבא אסד וגורמי טרור שונים שנאבקו על שליטה. כעת, עם ההתקרבות המחודשת של כוחות המורדים, מתעוררות שאלות על השלכות המצב בגבול.
מיקי ענבר, תושבת נווה אטי"ב שבגולן, משתפת בתחושותיה בעקבות המצב הגיאו-פוליטי המשתנה: "לפני כמה שנים, הגבול עם סוריה היה אחד השקטים במדינה, אך השנה האחרונה הוכיחה שאין יותר דבר כזה גבול שקט. אנחנו חיים שלושה קילומטרים מהגבול, ואחרי אירועי השבעה באוקטובר, אנחנו עוקבים בדריכות עם עין פקוחה".
לדבריה, תושבי הגולן נוקטים בגישה של "כבדהו וחשדהו" כלפי המורדים: "מי שחושב שהם לטובתנו, טועה. מדובר באויבים שלא אוהבים אותנו. אבל לפחות כרגע, אחרי המכה שחטפנו בדרום, צה"ל נראה ערוך לכל תרחיש, והדרג המדיני מבין את הציפיות שלנו – לא להכיל שום דבר שנראה כאיום על ביטחון ישראל".
מה עושים במועצה האזורית גולן?
ראש המועצה האזורית גולן, אורי קלנר, עדכן אתמול כי המועצה פועלת בתיאום מלא עם צה"ל: ״בהערכת מצב שקיימנו עם פיקוד צפון ומפקד אוגדה 210, תא"ל יאיר פלאי, הבנו שצה"ל תיגבר את כוחותיו בגבול ומוכן להתמודד עם כל תרחיש. המועצה שלנו ערוכה לשמור על ביטחון התושבים ופועלת כל העת כדי להבטיח שגרה בטוחה". קלנר הדגיש כי למרות שאין איום ישיר ומיידי, המועצה עוקבת מקרוב אחרי המצב ומתכוננת לכל התפתחות.
דרור גביש, תושב קיבוץ הגושרים שפונה ליישוב רמות בגולן, סבור שהמורדים אולי מהווים חלופה פחות גרועה מצבא אסד והמיליציות האיראניות הפועלות בסוריה: "הציר האיראני הוא האויב הגדול ביותר שלנו באזור. אם המורדים מחלישים אותו, זה יכול לעבוד לטובתנו. היו שנים שבהן המורדים היו צמודים לגבול, וצה"ל אף העניק להם סיוע הומניטרי ורפואי. זה לא אומר שהם ידידים שלנו, אבל פחות חמור אם הם שולטים בגבול מאשר מיליציות פרו-שיעיות או חיזבאללה".
גביש מאמין שאין סיבה להיכנס לפאניקה, אך קורא להמשיך להיות ערניים. "השגרה נמשכה גם כשהמורדים ישבו על הגבול במשך שנים, ואנחנו יודעים להתמודד. לא צריך להיכנס ללחץ - אלא לפעול בחוכמה. מצפים שהנהגה תדע כיצד להתמודד עם האיום הזה".
"לקחי השבעה באוקטובר: לא לתת לאויב להתבסס"
האירועים הקשים בעוטף עזה ב-7 באוקטובר מכתיבים את התפיסה הביטחונית של ישראל גם בגבול הצפוני. אורי הייטנר, דובר קיבוץ אורטל הסמוך לגבול, מדגיש את החשיבות של למידת לקחים: "אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לתת לגורמים עוינים להתקרב או להתבסס ליד הגבול. המלחמה בסוריה היא בין שני כוחות קיצוניים – הציר האיראני-שיעי מצד אחד, וארגונים ג'יהאדיסטיים סוניים ביניהם חמאס, דעאש ואל קאעידה מהצד השני. אין אחד מהם שהוא טוב עבורנו".
הייטנר מדגיש את הצורך בחיץ ביטחוני ברור: "ישראל צריכה להבטיח שאין קרבה מסוכנת של כוחות עוינים לגבול. אנחנו יודעים איך להתמודד עם האיומים האלו, אבל אסור להקל ראש או לחשוב ש'הכול יהיה בסדר'".
למרות ההתפתחויות, השגרה ברמת הגולן נמשכת. ילדים הולכים לבית הספר, והתושבים מספרים על תחושת אחריות קהילתית לצד מודעות גבוהה לסיכון הביטחוני. ענבר מוסיפה: "אנחנו לא נותנים לפחד לנהל אותנו, אבל גם לא שאננים. אחרי כל מה שעברנו, אנחנו מבינים שהמדינה צריכה לפעול בתקיפות ולהגן עלינו בכל מחיר".
המצב בסוריה מוסיף מורכבות לזירה הביטחונית של ישראל. מצד אחד, מלחמת האזרחים שחקה את צבא אסד והחלישה את יציבות המשטר. מצד שני, איראן ניצלה את התוהו ובוהו כדי להעמיק את אחיזתה בסוריה. נוכחותם של ארגוני ג'יהאד סוני, כמו דאעש ואל-קאעידה, רק מוסיפה מימד נוסף של אי-ודאות.
"אני מאמינה שיש הסכמה רחבה על כך שכל ירי לעברנו ייענה בתגובה מיידית״, מוסיפה ענבר. ״הציפייה שלנו ממדינת ישראל היא תגובה תקיפה במידה שהמורדים יפעלו נגדנו. זו הדרישה של התושבים כאן – אנחנו כבר לא במצב שבו ניתן להכיל איומים או תקריות. אחרי מה שעברנו, הציפייה ברורה: כל פעולה שמסכנת את מדינת ישראל חייבת להיענות במענה חד וברור. תושבי הגולן מצפים שהמוכנות להגן תהיה בראש סדר העדיפויות. ישראל צריכה להבטיח את ביטחון תושביה בכל מחיר – נגמרו הימים של להכיל ולוותר״.