היום תקדיש הכנסת יום דיונים שלם לציון המאבק בעוני, ביוזמת הרשת לחיים בכבוד של מרכזים לצדק חברתי ובשיתוף הפורום למאבק בעוני, ארגון לתת וכלל הגופים הרלוונטיים לנושא, בהובלתה של ח"כ אתי חוה עטיה (הליכוד).

יום הדיונים המיוחד, שיתקיים ביום זכויות האדם הבינלאומי, יכלול דיונים בשבע ועדות שיעסקו בנושאים חשובים כמו פיקוח על מחירי מזון, השפעות המלחמה על העוני, אוכלוסיית הגיל השלישי ועוד.

פרק מיוחד מהמסמך של הפורום למאבק בעוני ורשת הפעילים לחיים בכבוד, שיופץ הבוקר לחברי הכנסת בכל הוועדות, מציג מציאות מטלטלת המוכיחה עד כמה השאירה המדינה מאחור - גם בימים הקשים של המלחמה - את האנשים החלשים ביותר בחברה.

לפי הפורום למאבק בעוני, המלחמה הובילה להגברת הזדקקותם של האזרחים לשירותים חברתיים, שגם ערב המלחמה היו מדוללים ומוחלשים, אך מעט השירותים הקיימים הועברו ל"נפגעים ישירים" ולבעלי צורך דחוף, תוך הותרת מי שחיים בעוני מאחור.

בין הממצאים במסמך: מאז פרוץ המלחמה זמני ההמתנה לשירותים רפואיים בפריפריה התארכו מאוד, משום שרופאי בתי חולים וקופות החולים גויסו לצה"ל. במקומות הכי עניים, ובראשם כפרי הבדואים בנגב, אין לתלמידים אפשרות ללמידה מרחוק.

בנוגע למצב הביטחוני: אנשים שגרים במבנים ישנים נותרו בלי מיגון, משום שהם שוכרים או שאין להם אמצעים לבנות לעצמם מרחבים מוגנים. ומבחינה כלכלית- עובדים שעתיים נפגעו ביותר מהמלחמה, מאחר שהם נתונים לחלוטין לחסדי מעסיקיהם ונעדרים זכויות סוציאליות. כמו כן, משקי בית קשי־יום רבים נכנסו לחובות ולאי־ביטחון תזונתי כתוצאה מעליות המחירים ואובדן הכנסות, ורבים מהמפונים היותר חלשים נפלו בין הכיסאות.

לדברי עו"ד בקי כהן־קשת מהפורום למאבק בעוני: "אנשים לא מבינים עד כמה המצב חמור. אסור שהמלחמה תשמש תירוץ להזנחת המאבק בעוני. מעבר לתחושות הקשות והבושה שחשים אנשים עניים, דמיינו את ההרגשה של להיות רעב. זה בלתי נתפס בישראל של 2024. לכן, המצב מדאיג במיוחד".

לסיכום אמרה: "הניסיון של הממשלה לבטל את המועצה לביטחון תזונתי הוא צעד שגוי מן היסוד, במיוחד לאור העלייה המתמשכת במחירי המזון והעובדה שיותר מ־250 אלף משפחות בישראל סובלות מחוסר ביטחון תזונתי חמור. דווקא בעת הזו נדרש חיזוק של המנגנונים הקיימים, ולא החלשתם".

עו''ד בקי כהן קשת (צילום: ג'ייקוב לזרוז)
עו''ד בקי כהן קשת (צילום: ג'ייקוב לזרוז)