דוח "סקירת מצב בעלי החיים בישראל", שמפרסמת הבוקר (שלישי) עמותת "תנו לחיות לחיות" ושנכתב על ידי עו"ד ארז וול מהמחלקה המשפטית של העמותה, מעלה תמונה קשה של חוסר יישום התקנות והחוקים.
תקנות אלו הותקנו ונחקקו להגנת בעלי החיים על ידי משרד החקלאות, המשרד שאמון על יישום, פיקוח ואכיפה של הוראות חוק צער בעלי חיים.
הדו"ח, המתפרסם זו השנה השלישית, מבוסס על נתונים שפורסמו, דיונים משפטיים וציבוריים, וכן מענים למאות בקשות חופש מידע שהגישה העמותה.
מהדו"ח עולה כי בכל שנת 2023 הוטלו רק 21 קנסות מנהליים לפי חוק צער בעלי חיים, והוגש רק כתב אישום אחד. מתוך 4,517 תלונות צער בעלי חיים שהתקבלו במשרד החקלאות, הועברו ליחידת הפיצו"ח החוקרת רק 149 תלונות, ורק 26 מהן הועברו לטיפול מחלקת התביעות.
ב-634 רפתות חלב בארץ בוצעו אשתקד עשר ביקורות בלבד – קצב ממוצע של ביקורת בכל 63 שנים – אף שהמשרד עצמו דיווח למבקר המדינה על הפרות חוק ב-20% מהרפתות.
עוד עולה כי בשנת 2023 נרשמו מקרי ציד והמתה של מעל ל-100 אלף חיות בר בישראל, מתוקף רישיונות והיתרי ציד ועל ידי פקחי רשות הטבע והגנים.
הדו"ח מזהיר כי למשרד החקלאות אין נתוני אמת או מדיניות סדורה להתמודד עם אלפי כלבים משוטטים, בעיקר באזור הדרום, והוא מתעדף המתה המונית בירי ורעל על לכידה ועיקור. בשנת 2023 הומתו אלפי כלבים בכלביות הרשותיות, ומאות נוספים בירי חי ובירי של חיצי רעל.
כ-75% מרבבות הכלבים שנרשמו אשתקד הם תוצאה של תעשיית ההרבעה והסחר, בעוד הכלביות הרשותיות ממיתות אלפי כלבים בשל עומס. הצעת חוק שנועדה להסדיר ולצמצם את התעשייה האכזרית הזאת אושרה בינתיים בקריאה ראשונה בכנסת.
יעל ארקין, מנכ"לית תנו לחיות לחיות, אומרת: "משרד החקלאות נמצא בניגוד עניינים מוחלט: מצד אחד הוא אמון על רווחת בעלי החיים, ומנגד הוא דואג לאינטרסים של המגדלים והיבואנים בתחום".
"כבר לפני תשע שנים התקבלה החלטת ממשלה שהייתה אמורה להתמודד עם הקושי הזה ולבחון אם המשרד מסוגל לבצע את תפקידו בהגנה על בעלי החיים, אולם רוב ההוראות למשרד, שבהחלטת הממשלה נועדו לשפר את ההגנה על בעלי החיים, לא מיושמות כלל".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "כתוצאה מהמלחמה חלק מעובדי המשרד גויסו בצו 8 ומטבע הדברים נוספו משימות עקב התמשכות המלחמה, לפיכך התעכב הטיפול בחלק מהבקשות למידע, והושלם באיחור".
"חשוב להבהיר כי כלל התלונות הועברו ליחידת הפיצו"ח נבדקו וטופלו. תלונות שנמצא חשד לעבירה פלילית הועברו לחקירה וטיפול, בחלקן לא נמצאה תשתית ראייתית להטלת סנקציות או כתבי אישום".
לעניין כלבים המשוטטים נמסר: "תופעת הכלבים הפראיים, באזורים הסמוכים לגדר הגבול, ובפרט באזור חבל תקומה, גברה מאוד מאז ה-7 באוקטובר, אולם גם בגבול הצפון מתקיימת חדירת כלבים מסוכנים וחולים לישובים הסמוכים, שרבים מהם פונו".
"כדי להבטיח את בריאות וביטחון הציבור לצד בריאות בעלי החיים ורווחתם, המשרד מסייע לרשויות המקומיות בטיפול בכלבים הנלכדים בשטחן ומקצה תמיכות ייעודיות במיליוני שקלים לאיסוף כלבים, שיקומם, סירוסם ומסירתם לאימוץ לבעלים אחראיים".
,רק כלבים שלא ניתן ללוכדם או שאינם מתאימים לאימוץ מפאת התנהגותם התוקפנית או מצבם הבריאותי, יורדמו תוך מזעור סבל עבורם ועבור סביבתם. לא מדובר בהמתה המונית. חוסר ניהול אוכלוסייה מתפרצת של בעלי חיים פראיים גורמת לכמות בעלי החיים לצאת משליטה ולראייה התוצאות בחיפה עם חזירי הבר".
לעניין הרפתות: "אין תקנות לרווחת פרות החלב ברפתות ולפיכך הציטוט מהדוח שבו נכתב שאף המשרד עצמו דיווח למבקר המדינה על הפרות חוק ב 20% מהרפתות הוא שקרי. המשרד מבצע ביקורות שטח הן בפינות חי, חוגי חיות, במערכת החינוך והן במשקי החי וכדומה – בכמות המתאימה על פי הערכות הסיכונים של המשרד. גורמי המקצוע במשרד מגיעים למשקים באופן תדיר גם לצרכים אחרים ואם נצפית פגיעה בבעלי חיים היא מטופלת מיד כנדרש".