ד"ר אמיר ח'ניפס, מומחה לסוריה וראש המרכז לחקר העדה הדרוזית, מתאר את השינויים הדרמטיים במצב בסוריה ואת ההזדמנויות והאתגרים שעומדים בפני ישראל. לדבריו, המצב הנוכחי מציב את ישראל מול שתי אפשרויות מכריעות: "לכבוש שטחים ולהסתכן בעתיד בסכסוך דמים עם כוחות איסלאמיסטיים קיצוניים, או לחזק את הקשרים עם הדרוזים היושבים בצדו השני של הגבול ולבסס בריתות עם כוחות מתונים", אמר בראיון ל-״מעריב״.

התפרקות המשטר הסורי יוצרת פרק חדש במדינה, המשפיע במיוחד על הקבוצות הדתיות שהיו במתיחות מתמשכת עם המשטר המרכזי של אסד. "המצב החדש משליך ישירות על הדרוזים בגולן הסורי, שנמצאים במאבק הישרדות כלכלי ופוליטי. מבחינתם, חסות ישראלית עשויה להעניק להם ביטחון פיזי וכלכלי, ולמנוע מהם להפוך לקורבנות של מיליציות איסלאמיסטיות שעשויות להשתלט על האזור".  

ח'ניפס מדגיש את החשיבות האסטרטגית של שיתוף פעולה עם הדרוזים בצדו השני של הגבול: "זה מצב של 'ווין-ווין'. לישראל יש אפשרות להרחיב את העומק האסטרטגי שלה, ובמקביל למנוע מסע נקמה או פגיעות בדרוזים על ידי כוחות קיצוניים".  

דרוזים בישראל חוגגים את נפילת משטר אסד (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
דרוזים בישראל חוגגים את נפילת משטר אסד (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)

לדברי ד"ר ח'ניפס, שישה כפרים דרוזיים בגולן הסורי, ובראשם הכפר ח'דר, הביעו רצון להיות תחת חסות ישראלית. "הם מבקשים חסות צבאית שתמנע כל פגיעה בנפש. הכפרים האלה היו במשך 50 שנה תחת שלטון דיקטטורי, וכיום התושבים רק מנסים לשמור על חייהם, במונחי הישרדות".  

כזכור, ביום שישי האחרון הופץ תיעוד חריג ברשתות החברתיות, ובו אנשי הכפר ח׳דר מבקשים להסתפח לשטח ישראל: "בשם אנשי חדר, אם מישהו מתנגד שיאמר, עלינו לבחור את הפחות רע - נבקש להסתפח לגולן", אמר הדובר בסרטון. "הרע יותר בדרך אלינו", הוסיף, כנראה בהתייחסות לכוחות המורדים האסלאמיסטים, "הם יקחו את הנשים שלנו ואת הבתים שלנו, ומי ששומר על הכבוד שלנו - אנחנו איתו". בדבריו, ניכרים החששות של הדרוזים מהקיצוניות הדתית של פלגים רבים במורדים, בראשם "היאת תחריר א-שאם", שלוחת אל-קאעידה לשעבר.

החסות הצבאית הישראלית שמבקשים הדרוזים כוללת, לדבריי ח׳ניפס, מניעת פגיעות על ידי מיליציות איסלאמיסטיות ושמירה על ביטחון התושבים. "בימים אלו, יש מגעים יומיומיים בין תושבי הכפרים לבין כוחות הביטחון שלנו. הם מודאגים מאוד מכך שמיליציות איסלאמיסטיות ישתלטו על הכפרים שלהם וינסו לפגוע בהם".  

לדברי ח'ניפס, שיתוף פעולה עם הדרוזים בגולן הסורי יכול להבטיח שמי שנמצא בצד השני של הגבול לא יפתח במלחמה נגד ישראל: "האינטרס הישראלי הוא שלצד השני שמעבר לגבול - לא תהיה עילה דתית, פוליטית או כלכלית להילחם בנו". הוא מוסיף, "ישראל צריכה לחשוב אסטרטגית איך לחזק את שיתוף הפעולה עם הדרוזים ולמנוע מגורמים עוינים לנצל את המצב".  

במציאות הנוכחית, ח'ניפס סבור שהמפתח ליציבות באזור הוא חיזוק הברית עם הדרוזים, שמזהים בישראל גורם שיוכל להבטיח את שלומם. "המצב הזה דורש החלטות מושכלות ואסטרטגיה נכונה כדי להרחיק את האיום של המיליציות האיסלאמיסטיות ולהבטיח יציבות ארוכת טווח".