בעלי החיים גרמו נזקים כבדים לרכוש, תשתיות הבתים ותשתיות החקלאות. אלא שעכשיו אין גורם ממשלתי שלוקח אחריות לנזקים הכבדים הללו.
״אנשים לא היו בבית שנה וחודשים. הביובים היו יבשים והחולדות והעכברים הסתובבו בתעלות הביוב ובפחים לחפש אוכל, וכשלא מצאו הם נכנסו לבתים וכרסמו הכל: בגדים, ארונות, ריהוט. העובדה שלא הינו בישוב גרמה להם להתרבות בכמות עצומה. פתחתי את ארון הבגדים אתמול כדי להוציא בגדי חורף וחשכו עיני - מעל עשר חולדות ועכברים הסתובבו לי בחדר השינה. כל הבגדים היו עם נגיסות של העכברים והחולדות״ מספר עמי דהן מאביבים.
בישובי הצפון מדווחים כי התושבים נאלצים להשליך את המקררים. "היו הפסקות חשמל. המקררים היו סגורים והם כבר ללא יכולת להשתמש בהם בגלל הצחנה״ אומר תושב מטולה.
נציגי המועצה אזורית מטה אשר מודעים להיקפי המצוקה של התושבים ושל הנזקים המשניים שנגרמו בגלל חוסר המצאות התושבים בישובים. "אנשים מספרים על מכת העכברים והחולדות, תעלות הביוב היו יבשות, מה שהקל עליהם להתרבות ולנוע לתוך הבתים״, אומר גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית גליל עליון, ומספר על היקף הנזק המשני שעתה נחשפים אליו תושבי המועצה והחקלאים.
"מעבר לכך שהחולדות הגיעו בחלקן מהביובים היבשים. אבל לא רק משם - היו הפצצות שגרמו לגלי הדף וניפצו חלונות בישובים. דרך החלונות המנופצים נכנסו גיריות, חולדות, חוגלות, ועכברים. יש כאן כבר חולדות שהן בגודל של חתולים, שגדלו בתוך הבתים הנטושים. הם עשו נזקים כבדים. לא רק בבתים אלא בכל מבני הציבור בישובים. בעלי החיים גם כירסמו בצינורות ההשקיה במטעים ובשדות. הבעיה כרגע שאין אף גורם ממשלתי שמטפל ומכיר בנזקים הללו".
"מס רכוש מדבר איתנו על קבלות, משחק איתנו במשחקים, מגיע למשפחה שכל רכוש שלה הושמד ומעריך אותו בארבעים אלף שקלים. כאילו מדובר ברכוש של הומלס ולא של משפחה עם מספר חדרי מגורים בבית״, אומר תושב אביבים בזעם.
״יש כאן נזקים שנוצרו בגלל שהבתים היו נטושים שנה וחודשים כך למשל אם לדייר היתה נזילה קטנה בצנרת בתקופה רגילה אחרי יום וימים מתקנים והכל בסדר. אבל כשאתה לא בבית שנה וחודשיים, מתפתח עובש ונזק לקירות ולרהיטים. כשמקררים לא פותחים ומרוקנים במשך שנה וחודשיים אין מה לעשות איתם אלא להשליך לפסולת. מישהו צריך לחשוב איך מעבירים תקציב על הנזקים הללו״, אומר זלץ.