ישראל מציינת היום את יום ההוקרה לפצועי ונכי צה"ל, כאשר המספרים הם חסרי תקדים: המלחמה הנוכחית הביאה להכרה של 12,700 חיילים נוספים כנכי צה"ל, והצפי הוא שבמדינת ישראל בשנת 2030 יהיו כ־100 אלף פצועי ונכי צה"ל בגוף ובנפש.

הפציעות כוללות נזקים פיזיים ונפשיים כאחד, כאשר רבים מתמודדים עם שיקום מורכב ואתגרים יומיומיים הנלווים לחיים החדשים שנכפו עליהם. שניים מהם, דיוויד ואמיתי, מספרים ל"מעריב" על הרגעים שהפכו את חייהם - ועל תהליך השיקום הארוך שהם עוברים. "לפני שנה, חיי השתנו ברגע", משתף דיוויד פבלוב, לוחם בהנדסה קרבית שנפצע קשה מפגיעת טיל נ"ט בח'אן יונס. "שניים מהחברים שלי ליחידה נהרגו, ואני הייתי הכי קרוב לפיצוץ".

דיוויד סבל מפגיעות משמעותיות ברגל ובראש. שלושה חודשים של אשפוז אינטנסיבי ואינספור טיפולי שיקום הפכו לחלק בלתי נפרד מחייו. כמו כן דיוויד מתמודד עם ההשלכות הנפשיות של האירוע וחווה תסמינים של פוסט־טראומה. במהלך האשפוז נחשף לפעילות בית הלוחם, והחל להתאמן שם בחדר הכושר, פעילות שעוזרת לו לחזור לתפקוד היומיומי. הוא מספר שבית הלוחם הוא לא רק מקום טיפולי, אלא גם מרחב שבו מבינים את האתגרים שהוא מתמודד עימם ומעניקים לו תמיכה וכוחות להמשיך קדימה. "הפעילות בחדר הכושר והמפגש עם אנשים במצב דומה עוזרים לי להרגיש שאני לא לבד. זה נותן לי כוח להמשיך", משתף דיוויד.

כמו דיוויד, גם אמיתי כהן נפצע במהלך המלחמה. אמיתי הוא חובש פלוגתי בחטיבת כפיר, והיה בין הראשונים שהגיעו לזירת הטבח במסיבת הנובה ולאזורי הלחימה בבארי ובקיבוצים האחרים, לצד מפקדו ועוד שני לוחמים. הוא סייע שם בפינוי גופות ובטיהור בתי הקיבוצים ממחבלים. במהלך המלחמה נפצע אמיתי פעמיים: בפעם הראשונה בתחילת אוקטובר בנחל עוז, ובפעם השנייה במרץ בח'אן יונס ממטען שהתפוצץ. "הפציעות שלי כוללות נזקים בכתף, בידיים ובאוזניים, ואני מתמודד עם פוסט־טראומה שעדיין מלווה אותי", הוא מספר.

למרות האתגרים הצליח אמיתי למצוא נקודות של תקווה בתהליך השיקום, והוא משתתף במסעות הסברה בחו"ל ומספר את סיפורו. הוא נחשף לפעילות בית הלוחם בירושלים, ומאז הוא עוסק בספורט ומשתתף במסעות חוסן, שהעניקו לו כלים להתמודדות עם הפציעות והזיכרונות. "כששמעתי על בית הלוחם, לא ידעתי למה לצפות", מגלה אמיתי. "אבל מהרגע הראשון הבנתי שזה מקום שבו אני יכול להיות אני, עם כל הפגיעות והאתגרים. אני שוחה, מתאמן, ומשתתף במסעות חוסן, וזה מחזיר לי את הביטחון שהיה חסר לי מאז הפציעות".

סיפוריהם של דיוויד ואמיתי מתלכדים לתמונה רחבה של התמודדות אמיצה עם פציעות בגוף ובנפש, וכמוהם יש עוד עשרות אלפים. יו"ר ארגון נכי צה"ל, עו"ד עידן קלימן, אומר ל"מעריב": "בתי הלוחם ומחוזות ארגון נכי צה"ל מהווים עוגן משמעותי עבור נכי צה"ל ומשפחותיהם בתהליך שיקומם מעורר ההשראה. במלחמת חרבות ברזל, לראשונה, הארגון החל בהליך הליווי והתמיכה בפצועים עוד בשלבי הלחימה, ופתח את שעריהם של כל בתי הלוחם בארץ באופן מיידי עבור כלל הפצועות והפצועים החדשים, עוד לפני שהוכרו בצורה רשמית על ידי המדינה. זאת כדי לתת מענה רחב ככל הניתן לכל הפצועים החל מרגע פציעתם".