שנת הלחימה בצפון חשפה את החוזק הפנימי של הקהילות, ואת כוח הנתינה של מתנדבי מחוז צפון בתוכנית “באים לטוב" של החברה למתנ”סים, המשמשת בפרויקט הזה הזרוע הביצועית של המשרד לשוויון חברתי.

עכשיו, כשישראל נכנסה לשלב חדש במלחמה, מאז הפסקת האש בצפון והשקט המתוח, מובילים המתנדבים את יישום התוכנית בשטח, תוך בנייה מחדש של החוסן החברתי בקהילות תושבי הצפון.

במרכז הקהילתי במעלה יוסף מעבירים המתנדבים קורסים מיוחדים לחיזוק החוסן הנפשי. "יש רגעים שבהם אנשים פשוט נשברים ומרגישים לבד", משתפת יעל, מתנדבת ותיקה. "בקורסים האלו הם לא רק לומדים כלים להתמודד, אלא גם זוכים למרחב לשתף, להקשיב ולהרגיש שהם לא לבד".

ביישובים כמו מג’דל כרום וכפר כנא, קורסי עזרה ראשונה הפכו גם הם להזדמנות לבניית אמון מחודש. "בהתחלה הרגשתי שכולם סגורים בעצמם", מספר חאלד, מתנדב ממג׳דל כרום. "אבל ברגע שמתחילים לדבר, ללמוד יחד, משהו משתנה באווירה".

בקהילות הפגועות המתנדבים לא עוסקים רק בפעולות מיידיות אלא גם בשיקום תחושת השייכות. במועדון הסריגה בשפרעם, למשל, נפגשות נשים מכל האוכלוסיות. “אנחנו יושבות יחד, סורגות, מדברות ומשתפות״, מספרת ראניה, מתנדבת במועדון. “זה הרבה יותר מלסרוג – זה לתפור מחדש את הקשרים האנושיים".

גם החיילים זוכים לחיבוק קהילתי ממתנדבי התוכנית: “כשהבאנו לחיילים עוגיות שנאפו במיוחד עבורם, ראיתי את החיוך שלהם", אומר מיכאל, מתנדב ותיק מהגליל. "זה אולי נראה דבר קטן, אבל ברגעים כאלה זה מרגיש כמו עולם ומלואו".

טל בסכס, מנכ”ל החברה למתנ”סים, מדגיש את התפקיד המרכזי של המתנדבים בתהליך השיקום: “המתנדבים שלנו הם הרבה מעבר לעזרה מעשית – הם הלב הפועם של הקהילות. הם אלו שמחברים מחדש את החוטים שנקרעו בשנה האחרונה".

ז’נט אסידו, שמובילה את המתנדבים בצפון, מוסיפה: “גם כשהמציאות קשה, יש לנו כוח שלא נגמר כשאנחנו יחד. המשימה שלנו עכשיו היא לא רק לעזור – אלא לבנות יחד עתיד שבו כל אחד ירגיש חלק מקהילה חזקה ותומכת".