הנזק למגזר החקלאי בצפון בעקבות המלחמה, המוערך בכ־1.5 מיליארד שקל, ממחיש את גודל האתגר שמולו ניצבים החקלאים. אולם לצד המשבר, הפסקת האש עשויה להיות נקודת מפנה משמעותית: הזדמנות לא רק לשיקום, אלא גם להתחדשות והתייעלות של הענף.

עם קרקע פורייה ומטעים ייחודיים, הצפון נמצא בנקודת מפנה שעשויה להפוך אותו למוקד לחקלאות מתקדמת ומובילה בקנה מידה עולמי.
השקעה בטכנולוגיות כמו רובוטיקה לקטיף, חיישנים לניטור קרקע ובינה מלאכותית לניהול גידולים, יכולה להפוך את המשבר להזדמנות.

מדובר בכלים מתקדמים שישפרו את היבול ויקטינו עלויות, ולצד זאת יבטיחו גם ביטחון מזון למדינה ויסייעו לחקלאים להתמודד עם השלכות שינויי האקלים.

אחת הדוגמאות הבולטות ליוזמה כזו היא התוכנית RegenAg Forward, שמטרתה לקדם את תחום החקלאות המחדשת כמנוע צמיחה אזורי בצפון ולאומי. כחלק מהתוכנית, אופיינו האתגרים שעלו בעקבות המלחמה. חזון התוכנית הוא לייצר מענה לכל השחקנים בשרשרת: חקלאים, סטארט־אפים ומשווקים כאחד.

התוכנית קמה במסגרת קהילת GrowingIL, שהיא מיזם משותף של המכון הישראלי לחדשנות, משרד הכלכלה, משרד החקלאות ורשות החדשנות בשיתוף מכון המחקר מיגל, אשכול גליל מזרחי והתוכנית RegionUp של ג'וינט־תב"ת.

דנה קידר, מנהלת קהילת GrowingIL, מסבירה: "הערכת הנזק למגזר החקלאי בצפון בעקבות המלחמה, העומדת על כמיליארד וחצי שקלים, ממחישה את גודל המשבר, אך גם את ההזדמנות שבפנינו. אנחנו רואים במשבר הזה קריאה לפעולה: זה הזמן לחזק את החקלאות בצפון באמצעות טכנולוגיות חדשניות, שיתופי פעולה והשקעות אסטרטגיות.

דנה קידר (צילום: באדיבות המצולמת)
דנה קידר (צילום: באדיבות המצולמת)

"שילוב של רובוטיקה, בינה מלאכותית ופיתוחים מתקדמים נוספים יכול לא רק להחזיר את האזור לשגרה, אלא להפוך אותו למוקד של חקלאות מתקדמת בקנה מידה עולמי. באמצעות שיתוף פעולה הדוק בין חקלאים, חברות טכנולוגיה, תאגידים ומשקיעים, אנו מאמינים שנוכל ליצור עתיד משגשג ובר־קיימה לכלל האזור".