ראש המועצה האזורית גליל עליון, גיורא זלץ, קורא לממשלת ישראל ולצה"ל להכריע בנוגע לחזרת תושבי הצפון ליישוביהם. זלץ מזהיר כי דחייה נוספת תוביל לאובדן של שנה נוספת בצפון ומותח ביקורת על חוסר ההחלטיות.

ראש המועצה פועל בימים האחרונים מול מפקד פיקוד צפון וצמרת המטכ"ל על מנת שאלו יאשרו את חזרת התושבים לישובים המפונים באופן מיידי. הוא אף פנה לממשלת ישראל וצה"ל והצהיר: "אשרו חזרת תושבים באופן מיידי. מי שלא יחזור בחודש הקרוב, כבר לא יעשה זאת עד סוף השנה ו'נאבד' עוד שנה בצפון. אם ההישג הצבאי כיום מאפשר חזרה בטוחה הביתה, ואני באופן אישי בטוח שכך המצב, תנו לנו לחזור. אם לא, על ממשלת ישראל וצה"ל לומר זאת במפורש". 

זלץ, שנמצא בקשר רציף עם אנשי הגליל העליון אומר: "משפחות שלא יחזרו הביתה לאחר חופשת חנוכה ועד סוף חודש ינואר, לא יחזרו עד סוף שנת הלימודים ואנחנו 'נאבד' עוד שנה בצפון״. עוד טוען כי ״המלצת הצבא לאפשר חזרה הביתה - לא לפני אחד במרץ היא טעות גדולה, ובעצם מבטאת חוסר אמון ביכולתה של מדינת ישראל לתת ביטחון לתושבי הצפון".

הרס במטולה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
הרס במטולה במהלך מלחמת חרבות ברזל (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)

עוד הוסיף, על סמך השיח היומיומי השוטף שלו עם גורמי הביטחון בפיקוד צפון כי: "צה"ל תוקף כל יום מטרות בעומק לבנון, וקציניו הבכירים ביותר אומרים במפורש שאין זה בטוח שיציאת כלל הכוחות - תושלם בתום שישים הימים שהוקצבו. זאת עוד סיבה שלא נכון לקשור את אירוע יציאת צה"ל מלבנון - עם חזרת התושבים הביתה״, טוען. ״כל מה שיכול לקרות חודש לאחר היציאה יכול לקרות גם אחרי חודשיים או שנה. אם ההישג הצבאי כיום מאפשר חזרה בטוחה הביתה, ואני בטוח שכך המצב, תנו לנו לחזור. אם לא, על ממשלת ישראל וצה"ל לומר זאת במפורש".

עוד מרחיב זלץ בשיחה עם ״מעריב״ את דעתו על התנהלות הממשלה והצבא בכל הנוגע לתאריך חזרת התושבים ליישובים: ״ממשלת ישראל מציגה תמונה מעורפלת בכל הנוגע להחזרת התושבים לצפון בעקבות המבצע בדרום לבנון. מצד אחד נטען כי המצב הביטחוני מאפשר חזרה, אך מצד שני, אין החלטות ברורות שמגובות בתכניות פעולה מסודרות. מצב זה יוצר בלבול ותסכול בקרב התושבים״, מבהיר. 

״על הממשלה להכריז באופן חד-משמעי האם ניתן לחזור הביתה כעת או להבהיר שהמציאות הביטחונית אינה מאפשרת זאת עדיין. תושבים רבים בגליל העליון מוכנים לחזור לבתיהם כעת, אך התהליך מותנה בפתיחת מערכות החינוך כמו גני ילדים ובתי ספר. ללא מערכות אלו, החזרה אינה מעשית, במיוחד עבור משפחות עם ילדים״. 

לדבריו, המציאות הנוכחית, שבה אין החלטה ברורה, גובה מחיר כבד - כלכלי, רגשי ונפשי מהתושבים. ״חוסר היכולת של הממשלה להכריע יוצר מציאות מעיקה עבור תושבי הצפון, שכבר החלו להקים חיים זמניים מחוץ לאזור. הממשלה חייבת לקחת אחריות ולהציג תכנית תמיכה מסודרת עבור התושבים אם אכן ניתן לחזור, או לחלופין, להודיע בצורה כנה על עיכוב נוסף. היעדר החלטה הוא הנזק הגדול ביותר״, אמר. ״יש להפסיק את אי הודאות המלווה את התושבים ולהתמקד בהבהרת המציאות הביטחונית ובגיבוי החלטות בתכניות פעולה אפקטיביות״. 

עוד הוסיף זלץ: ״אם הממשלה מתכוונת לאשר את חזרת התושבים, עליה לקבוע מסגרת זמנים ברורה ולהציע פתרונות להחזרת מערכות החינוך והתמיכה הקהילתית. אם לא, יש להבהיר שהחזרה לא תתאפשר בקרוב. חוסר הוודאות הממושך אינו מתקבל על הדעת, ומעורר תחושת תסכול עמוקה בקרב תושבי הצפון״.

ההרס בדרום לבנון  (צילום: אבי אשכנזי)
ההרס בדרום לבנון (צילום: אבי אשכנזי)

בתוך כך, אתמול (שבת) העורך של העיתון הלבנוני אל-אח'באר המזוהה עם חיזבאללה, איברהים אל-אמין, תקף את יישום הסכם הפסקת האש מצד ישראל ואומר כי חיזבאללה הוא הגורם היחיד שיכול לתת מענה אל מול היהירות של ישראל, כלשונו, שכרגע פועלת כראות עיניה בהתאם לאינטרסים שלה ומתנהלת בשטח כאילו היא השולטת והמנצחת למן היום הראשון ליישום ההסכם.

לדבריו, בחיזבאללה עוקבים באופן יומי אחר הסוגיה בשיתוף עם הגורמים הרלוונטיים. פדלאללה אף אמר כי בתום שלושים יום של הפסקת אש אפשר לומר שלא רואים דבר מההגנה הבינלאומית שהובטחה ללבנון. עוד אמר כי חיזבאללה עוקב אחר תקופת ה-60 יום של הפסקת האש מול הגורמים הרלוונטיים במדינה ובעניין הצעדים הנדרשים ממנו - "זה כבר עניין של הנהגת הארגון".