אייל זיסר, פרופסור בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב, התראיין הבוקר (שני), בתכניתם של אודי סגל וענת דוידוב ברדיו 103FM, על מצב חמאס בעזה והסיכויים לעסקת חטופים, משמעות הפעילות הישראלית והמצב הפוליטי בסוריה, ומה תושבי לבנון חושבים על חיזבאללה? 

חמאס יגיע למצב שהוא רוצה עסקת חטופים או שבכל מקרה ירצה לשמור אצלו ביד את קלף החטופים?
"הוא רוצה עסקה שתבטיח את הפסקת הלחימה ותבטיח את הישרדותו. זה מה שהוא רצה מההתחלה, וזה מה שהוא רוצה כעת. כשאנחנו מדברים על עסקה, כל אחד מעגל פינות לנוחותו".

"ביסודו של דבר, בסיס העסקה הוא שישוחררו חטופינו, זה דבר שכל ישראלי רוצה, וזה אינטרס ישראלי חיוני, אבל חמאס רוצה מה שקרה לחיזבאללה – לשרוד".

מה קורה בסוריה עם אל ג'ולאני? מה עושים לעלווים? איך זה נראה היום?
"הדבר הראשון שצריך לומר לגבי סוריה הוא שאין לנו מה לעשות שם. צה"ל הולך ושוקע במצעד איוולת בביצה סורית שבסופו של דבר תתהפך עלינו".

"לא היה צריך להיכנס לשם, זה לא משרת שום מטרה ביטחונית. אתה לא מגן יותר טוב על ישובי הצפון אם אתה קילומטר פנימה מעבר לקו הביצורים שלך. אם אתה בחיכוך עם אוכלוסייה אזרחית, זה יוצר כלפיך טינה ועוינות, ומפנה כלפיך תשומת לב שכרגע איננה בסוריה לענייננו. זה מהלך שאני מבין שנעשה בגלל הטראומה של 7 באוקטובר, אבל אין לו שום יעד ותוחלת אסטרטגית. זה לא כי אני לא חושש או דואג למה שקורה בסוריה".

"סוריה נכבשה לפני שבועיים על ידי כוח צבאי שהקים ג'ולאני שתקפו לפתע את בשאר. הוא, האיראנים והרוסים נתפסו בהפתעה. האוכלוסייה אפאתית, בחלקה תומכת בהם ובחלקה לא מתנגדת להפלתו של אסד. המשימה היא לספק ל-20 מיליון תושיבים אוכל, לדאוג לפרנסה, לדאוג לחיים מינימליים כי המדינה במצוקה נוראית. עם 20 אלף חיילים אתה לא יכול מסוגל לדאוג למשילות".

"יש חלקים באוכלוסייה שמתייחסים אליך בחשדנות: הדרוזים, העלאווים, האליטות בערים הגדולות שלא אוהבות את האסלאם הזה".

"כוונתו של ג'ולאני ברורה: לשלוט על סוריה. הוא לא היה צנוע כשהוא נכנס לארמון הנשיאות והתיישב על כסאו של אסד. הוא רוצה לשלוט במדינה. אנחנו יודעים את עברו, אנחנו רואים שהיום הוא אומר את הדברים הנכונים ועושה כמעט את כל הדברים הנכונים. הוא, כמו הרבה אנשים אחרים, מתמתן כי אלה הנסיבות. גם אם הוא רוצה מדינה אסלאמית, כמו שיש בסעודיה ובאמירויות, אנחנו צריכים לחשוב מולו ולהיערך לאורך הגבול, אבל לא לשקוע בתוך הביצה הזו בחורף עם כל הצרות שמחכות לנו".

אתה רואה שינויים משמעותיים בפוליטיקה הלבנונית בעקבות המצב בסוריה?
"אני רואה דיבורים על רצון בשינוי. מתוך לבנון זה לא יוצא, הם בונים שנמשיך לשמור על חיזבאללה עם הראש למטה, אבל חיזבאללה מייצג כמעט שליש מהאוכלוסייה בלבנון. הכינו בו, אבל לא חיסלנו אותו. גם אם חיסלנו 70-80% מהטילים שלו, יש לו עוד ארבעים אלף טילים ועשרות אלפי לוחמים. הסיפור שם בטח שלא נגמר".

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm