המלחמה בצפון גרמה לחקלאי האזור נזקים רבים. מספר משמעותי מהם, נאלצו להתפנות עם משפחתם ולהותיר את המשקים שוממים תחת ירי מאסיבי מלבנון - שגרם לנזקים רבים בשטח. אם לא די בכך, החקלאים שכעת מתמודדים על משימת השיקום בסמוך לגבול, נאלצים להמשיך ולשלם תעריף כפול על המים, לעומת חקלאי המרכז.
בעקבות זאת, החקלאים יצאו למאבק שאיתו הגיעו עד לכנסת - במטרה לשנות את החוק ולאפשר תעריף מים זול יותר באזורים נעדרי חלופה.
לאחר דיונים רבים בועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ דוד ביטן, עבר בשבוע שעבר התיקון לחוק בקריאה ראשונה. החוק כעת חזר לדיונים לקראת קריאות שניה ושלישית, כשיו"ר הועדה ביטן הכריז כי החוק יעבור במלואו בקרוב.
התעריף הגבוה לחקלאים בצפון נוצר עקב אי הימצאות ערים גדולות בפריפריה ובעקבות כך, מחסור במי קולחין זולים. החקלאים נאלצים לשלם על מים שפירים היקרים מאוד, ללא יכולת בחירה. אם לא די בכך, רשות המים הודיעה לפני ימים אחדים כי בינואר 2025 צפוי להתייקר מחיר המים לחקלאים בלמעלה מ-3 אחוזים.
אילן שוורץ, חבר קיבוץ אסא ויו"ר קיבוץ נאות מרדכי, מקיבוצי מאזור עמק החולה שסבלו ירי בלתי פוסק בשנה האחרונה: "למרות הזמן הרב שבו היינו מפונים, המשכנו לעבוד את האדמה גם תחת אש. לא נעזוב את השדות שלנו. לא ברור כיום מי עתיד לחזור לגליל ומי ישאר במרכז".
עוד מוסיף שוורץ בנוגע למחירי המים: "החקלאות היא אבן יסוד בכלכלת הצפון. אין לנו מי קולחין זולים יחסית ואנו נאלצים להשתמש במים שפירים, היקרים הרבה יותר. עקב העיוות הזה, אנחנו לא מצליחים להרוויח ולהתחרות מול חקלאים מאזורים אחרים בישראל. החקלאות היא מרכיב מרכזי בבטחון התזונתי הישראלי ואסור לשכוח את זה, יש לעודד אותה ולחזק אותה".
מזה כמה חודשים פועלים הארגונים החקלאיים לשנות את ההחלטה וחברו למספר חברי כנסת ממפלגות שונות בכנסת ובראשם ששון גואטה, קטי שטרית, אלון שוסטר ומטי צרפתי, על מנת לקדם חקיקה שתשנה את המצב ותיטיב עם החקלאים.
בדיון בוועדת הכלכלה בראשות חה"כ דוד ביטן, הודיע ביטן כי הוא מתכוון להשלים את הליך החקיקה בהקדם, כאמור עד סוף השנה. זאת לאחר שהצליח להעביר את החוק בקריאה ראשונה בתוך זמן קצר. בימים הקרובים, צפויים להתקיים מספר דיונים בוועדה על מנת לקבוע סופית את נוסח החוק.
אחד האזורים שסובל הכי הרבה מהמצב כיום הוא עמק המעיינות. העמק, שידוע במי המעיינות הרבים שנמצאים בו הולך ומאבד את החקלאות בו בשנים האחרונות.
מיכל אקרמן, סגנית ראש המועצה האזורית עמק המעיינות מוסיפה בנושא כי "החקלאות נמצאת בראש סדר העדיפויות של המועצה בעמק המעיינות. מאז תיקון 27 שהוביל לעלייה דרמטית במחיר המים לחקלאים אצלנו, ראינו ב-5 השנים האחרונות איך המשקים והגידולים הולכים ומצטמצמים - ואיתם גם האנשים עוזבים.
האבסורד הגדול ביותר הוא שהעמק שלנו מלא במים אבל פשוט בלתי אפשרי לחקלאים לשלם את המחיר הגבוה עבור המים והם נשפכים לירדן. בעקבות המצב, הבנו במועצה שעלינו לעשות הכל כדי לתקן את המצב ואנו פועלים יחד עם אגודת המים וחברי הכנסת כדי שהחוק יעבור וחקלאי העמק יהנו מתעריף הוגן. החקלאות בעמק המעיינות היא הבסיס לאחיזה פה, בלי חקלאות לא תהיה פה התיישבות, ולולא ההתיישבות, אנו עלולים לאבד את חבל הארץ הזה".
ניר עידו, יו"ר אגודת החקלאים במושב רחוב שבעמק המעיינות: "החקלאות כאן עוברת מאבקים יום-יומיים, אבל המחירים שאנחנו נאלצים לשלם על מים - הם פשוט בלתי סבירים. בזמן שחלק מהחקלאים במרכז הארץ נהנים ממי קולחים זולים בעלות של 0.9-1.4 שקלים למטר קוב, אנחנו נאלצים לשלם כ-2.056 שקלים למטר קוב של מים שפירים. זה פער עצום שמקשה עלינו להתמודד כלכלית.
אני מודה לחברי הכנסת גואטה ושטרית על קידום הנושא וכמובן ליו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן על נחישותו - החקיקה חשובה מאין כמותה כדי לאפשר לחקלאים להמשיך בפעילותם".