מאז פרוץ המלחמה ילדי ישראל מתמודדים עם מציאות מורכבת של אזעקות, חרדות וטראומות. בתוך המציאות המאתגרת הזאת מתגלה הקשר בין ילדים לבין חיות ככוח מרפא מפתיע.

"בכל פעם שהייתי בבית והייתה אזעקה, חשבתי על בעלי החיים בחווה, והם עזרו לי להירגע גם כשהם לא איתי", מספר אמיתי בן קימון, בן 11. אמיתי הוא תלמיד כיתה ה' המשתתף בתוכנית ייחודית שנערכת בחוות הצלת בעלי החיים החינוכית טבע הקשר שברמת גן, אשר בבסיסה פיתוח החוסן הנפשי של ילדים בתקופת המלחמה.

גל חכים־אשר, פסיכולוגית חינוכית מומחית ומנהלת־שותפה במכון אדם וחיה, מסבירה: "במצבי חירום, כמו אלה שאנו חווים, רבים מנסים להקל על הילדים דרך 'מפגשי ליטוף' עם בעלי חיים, אך מפגשים אלה מנתקים את החיות מסביבתן הטבעית. במקום זאת, פיתח המכון גישה שונה המבוססת על יצירת קשר הדדי ומכבד עם בעלי החיים, תוך התבוננות הילדים בחוויה הרגשית המשותפת שלהם בזמן המלחמה".

התוכנית מבוססת שיעורים מקוונים ומשלבת סרטונים מהחווה, כך שילדים יכולים להכיר את בעלי החיים גם כשלא מתאפשר להגיע אליה, וללמוד על הסיפור האישי, הכוחות והקשיים של כל בעל חיים.

חכים־אשר מוסיפה: "ילד שלומד להבחין ברגשות של החיה ולהתחשב בהם מפתח יכולת שתשרת אותו בכל מערכות היחסים בחייו". חוות טבע הקשר הוקמה לפני כשנתיים על ידי אור חזקיהו ותום קורדובה, בשיתוף עם אגף החינוך של עיריית רמת גן.

מנהלת תחום החינוך בחווה דני פודים אומרת: "אנחנו מאמינים שהחיבור ההדדי בין ילדים לעולמם של בעלי החיים מעניק להם הזדמנות ייחודית לפתח חוסן רגשי. באמצעות ההתבוננות בדרכי ההתמודדות של החיות, הילדים לומדים גם על עצמם ועל יכולתם להתמודד, והנחת היסוד היא שהתייחסות חיובית וקשר הדדי עם בעלי חיים משפיע באופן רחב ועמוק גם על הקשרים בינינו".

לחווה מגיעים תלמידים באופן קבוע כדי להשתתף בתוכנית. אמיתי מוסיף: "בכל פעם שאני הולך לגרד בגב של חנה העז היא עוזרת לי ממש להירגע ולחשוב על דברים אחרים, ולא על דברים שקרו לי. היא גורמת לי להרגיש רוגע ושמחה, זה מנחם אותי, וכשאני עם החיות אני מרגיש שאני יכול להתמודד עם הכל".

עמלי מנדלקרן־גרניט, בת 11, תלמידת כיתה ה' ומשתתפת נוספת בתוכנית, מספרת: "בתחילת המלחמה מאוד פחדתי, ומה שעזר לי כשהגעתי לחווה היה להיכנס למתחם החזירות ולקבל מהן חיבוק".

במהלך המלחמה קיימו אדם וחיה וחוות ההצלה מפגשים מקוונים עבור הורים וילדים, שסייעו לא מעט בהתמודדות עם הטראומה והחרדה. מאות ילדים כבר נחשפו לתוכנית, וכיום היא מוכרת במשרד החינוך לכיתות א'־ה' בתחום מצבי טראומה, אבל ושכול.