69 עובדים נהרגו בתאונות עבודה בשנת 2024 - 37 מהם בענף הבנייה (54% מכלל ההרוגים). כך עולה מהדוח השנתי לבטיחות בעבודה של ארגון קו לעובד, המתפרסם הבוקר. המספרים דומים לשנים קודמות, וזאת למרות הירידה בפעילות המשק בשל המלחמה.
בשנת 2024 היה שיעור של 13.136 תאונות ו־1.52 הרוגים לכל 100 אלף מועסקים בכלל הענפים – מספרים דומים לשנת 2022. שיעור ההרוגים בענף הבנייה היה כ־14 הרוגים ל־100 אלף מועסקים בענף - יותר מפי שניים בהשוואה לממוצע האיחוד האירופי שעמד על 6.3 הרוגים בלבד.
לא תמיד זהות ההרוגים מתפרסמת, אך מהנתונים שפורסמו - מתוך כלל ההרוגים בתאונות עבודה בענפים השונים, 29% הם ערבים אזרחי ישראל, כ־21% ישראלים יהודים, 20% פלסטינים תושבי הרשות הפלסטינית, והשאר הם עובדים זרים.
בכלל הענפים, נפילה מגובה הייתה הגורם מספר אחד לתאונות עבודה (49% מהתאונות שבהן חומרת הפציעה היא בינונית ומעלה), ונפילת חפץ ב־17% מהתאונות שדווחו. על אף זאת, רוב צווי הבטיחות שניתנו השנה הם בכלל בגין הפרות חוק החשמל, הפעלת מעלית לא תקינה או אי־עריכת תסקירים לדוודים על ידי בודק מוסמך.
אף שלפי דיווח מינהל הבטיחות יש בישראל כ־80 מפקחים בלבד, בשנת 2024 מינהל הבטיחות הוציא 2,481 צווי בטיחות (ירידה של 4% בהשוואה לאשתקד), המשך למגמת הירידה במספר צווי הבטיחות משנת 2020 (6,706 צווי בטיחות).
בשל מצוקת כוח העבודה הזר בעקבות המלחמה, החליטה ועדת מנכ"לים ממשלתית במאי האחרון לייבא עובדים זרים לבנייה, חקלאות ותעשייה במקום עובדים פלסטינים, גם שלא מכוח הסכמים בין־מדינתייים המסיעיים לשמור על שלום העובדים.
בקו לעובד מזהירים: "כניסתם של מהגרי עבודה שלא חלים עליהם חקיקת הבטיחות והפיקוח המדינתי, חושפת אותם לניצול לרעה ולפגיעה בשלומם, במיוחד כשזה נעשה מבלי להגדיל את המשאבים המעטים ממילא המוקצים כיום לפיקוח ואכיפה נגד עברייני בטיחות".
בארגון קוראים לשר העבודה יואב בן צור (ש"ס) למנוע את המגמה, לצד פעולה נחושה של הטלת סנקציות על קבלנים ומעסיקים אחרים וגיבוש תוכנית אכיפה מניעתית.