בעוד המתיחות בדרום לבנון נמשכת והפסקת האש נראית שברירית מתמיד, מתנהלת היערכות נרחבת לקראת חזרת התושבים לבתיהם. על פי מתווה החזרה שגובש, המדינה נערכת לספק סיוע כלכלי ותשתיתי משמעותי על מנת להבטיח את החזרה באופן בטוח ככל האפשר.

מתווה החזרה כולל מענקים כספיים משמעותיים לתושבים ששבו לבתיהם לאחר פינוי ממושך. המענקים מותנים בבעלות על דירה או חוזה שכירות בתוקף באזור המפונה. משפחה עם ארבעה ילדים, למשל, תהיה זכאית למענק חד פעמי בסכום של 61,440 שקלים, בהתאם לתנאים שנקבעו. בנוסף, יינתן מענק "עזובה" על שהייה ממושכת מחוץ לבית – עד 10,000 שקלים למבוגר ו-5,000 שקלים לילד.

מעבר לתמיכה האישית, מתוכננים תקציבים נרחבים לשיקום מבני ציבור ותשתיות. הממשלה התחייבה להשקעה של כמיליארד ש"ח בשיפוץ מבני ציבור וחיזוק התשתיות המקומיות. בנוסף, הוקצו מאות מיליוני שקלים לפתיחת מוסדות החינוך מחדש באופן בטוח, תוך מתן רשת ביטחון להחזרת השגרה בבתי הספר והמכללות האקדמיות.

בינתיים, תאריך שהות התושבים בבתי המלון הוארך לפחות עד לסוף פברואר, בהתאם להנחיות הביטחוניות. עבור שהות נוספת תספק המדינה מימון נוסף בסכום של כ-560 מיליון ש"ח.

במקביל לפרטי המתווה, הצהירו השרים במסיבת העיתונאים שקיימו כי הפינויים מהצפון יוארכו עד סוף פברואר, ולאחר מכן, בתיאום עם מערכת הביטחון – תאריך החזרה יהיה 1 במרץ. גובה המענקים והפיצויים יחושבו לפי תאריך החזרה של התושבים, כאשר הבדל של חודש בלבד בחזרה לצפון יכול לחתוך את גובה המענק כמעט בחצי.

משה דוידוביץ ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות, אמר על החלטה זו כי "הממשלה תעניק לתושבים המפונים שהיו עקורים מביתם לאורך יותר משנה של מלחמה, מענק ממוצע של עשרות אלפי שקלים למשפחה. הבשורה מבחינתי היא לא המענק - אלא תכנית הפעולה להשבת התושבים שלנו הביתה. החזרת התושבים לחיים נורמליים, שיקום וצמיחת הגליל בכלל וקו העימות בפרט, טיפול בפרט בנושאים של חינוך, רווחה, נפש, עסקים, חקלאות ותיירות הם ערך ראשון במעלה עבורנו עכשיו - וממשלת ישראל צריכה לשים זאת לנגד עיניה כמשימה לאומית ולפעול למען השגת מטרות אלה בראש ובראשונה עם תכנית לצפון בדיוק כמו שקרה בדרום".

דותן אטדגי, תושב שלומי ונציג מטה "נלחמים על הצפון" שמייצג אלפי תושבים שפונו מבתיהם, תקף בחריפות את המתווה שפורסם ואמר כי מדובר ב״יריקה בפרצופם של תושבי הצפון״. לדבריו, "כבר למעלה משנה ושלושה חודשים תושבי הצפון רחוקים מבתיהם – חיים על מזוודות, שרויים באי ודאות ובפחד ביטחוני לחזור, מבלי לדעת מתי ואיך יוכלו לשוב בבטחה". 

עוד הוסיף אטדגי: "בסופו של דבר, מחזירים אותנו הביתה בלי מענה ביטחוני מספק ובתרגיל של מענקים שלא באמת מסייעים למשפחה ממוצעת. שוב מתקבלות החלטות שנראות טוב מבחינה תקשורתית אך חסרות אחיזה במציאות ואינן מתחשבות בצורכי התושבים. הכסף הזה יבוא על חשבון הילדים שלנו, שלא יוכלו לסיים את שנת הלימודים בבתי הספר שבהם מדינת ישראל הכריחה אותנו לרשום אותם".

אטדגי מתח ביקורת נוקבת והוסיף: "לקחתם אזור שלם וריסקתם אותו. הפכתם אותנו לבני ערובה במדינה שלנו – ואנחנו, האזרחים שומרי החוק שמשלמים מיסים, הם אלה שיושבים על הגדר מול אותם מחבלים שאתם אפשרתם להם להפוך למפלצת במשך שני עשורים. ממשלת ישראל, אכזבתם אותנו, בגדתם בנו, הרסתם לנו את תחושת הביטחון".

מורן דדוש, תושב מושב גורן בגליל המערבי טוען כי על אף המתווה - ״לעסקים אין מענה. ישנם שני נושאים משמעותיים שלא ניתנה להם התייחסות: הראשון הוא הארכת תשלומי החל”ת לשלושה חודשים לאחר החזרה, כפי שהובטח, על מנת לאפשר תקופת התאקלמות, במיוחד עבור מי שסיים את ימי הזכאות לאבטחה. השני הוא מתן מקדמות כספיות לעסקים גם לאחר הפינוי, כדי לספק רשת ביטחון שתאפשר שיקום כלכלי ויציבות. כשחזרתי לבית בגורן במהלך הפסקת האש, אפילו לא הספקתי לפרוק את הקרטונים – השיקום של הבית והפרנסה לוקחים זמן, ואין אפשרות להתאושש באופן מיידי. לכן יש צורך בהארכת החל”ת לתקופה של 3-4 חודשים לצורך חזרה לשגרה, ובתמיכה כספית נוספת לעסקים גם אחרי הפינוי. המתווה הנוכחי מציע מענקים חד-פעמיים בלבד ואינו מספק פתרון אמיתי לפרנסה ולשיקום הכלכלי של התושבים״.