אילנה גריצווסקי, בת זוגו של מתן צנגאוקר שלא נכלל ברשימת 34 החטופים שפורסמה אתמול בעיתון הסעודי "שארק אל אווסט" ובחדשות ה-BBC, התייחסה הבוקר (שלישי) בתוכנית הבוקר של חדשות 12 לפרסום הרשימה.

"זה טלטלה, זה להרגיש את ההפקרה - רואים רשימה אבל אין את כל החטופים. אני לא יודעת אם הם ישרדו עוד, אם אקבל את החברים שלי ואת בן הזוג שלי בשקית", אמרה גריצווסקי. "זה לקח לי את האוויר, לראות את הרשימה, היום אחרי 459 יום כולם הומניטריים - אי אפשר לעשות הבדלים, כולם צריכים לחזור הביתה. כל עוד אני לא שומעת מהמנהיגים שלי, שראש הממשלה מתחייב לסיום המלחמה שזה הדרך להחזיר את כולם, אני לא יודעת אם נצליח לראות את מי שהופקר מאחור".

בהתייחסה לאות החיים שהתקבל ממתן, אמרה בדמעות כי למרות השמחה לשמוע את קולו בפעם הראשונה מאז ה-7 באוקטובר, "זה לראות אותו אבל לא לזהות את העיניים שלו. אני לא רוצה לדמיין שאני בחוץ והמצב הרפואי שלי מדרדר, אז מה יהיה איתם?".

מחאת משפחות החטופים (צילום: אבשלום ששוני)
מחאת משפחות החטופים (צילום: אבשלום ששוני)

גריצווסקי תיארה את החיים שאחרי השבי: "זה לקום בלילה בצעקות מסיוטים, ריחות שמחזירים אותם לשבי, לזהות כל רעש של כלי תעופה, כל יום בהיכון ובפחד. לא יודעים מתי זה יבוא. זה ללכת לישון עם החברים שלי שהשארתי במנהרה והבטחתי להחזיר אותם". היא הוסיפה כי "צריך להתחיל ללמוד לחיות עם זה. אבל כל עוד החברים שלי והבן זוג אי אפשר להשתקם. עד שהם לא יהיו פה - אין באמת שיקום, העם צריך לנשום, החיילים צריכים לחזור הביתה. יש דרך הסכם אפשרות להחזיר את החטופים. חיסלנו את כל - צריך לתת לעם לנשום, אין לי אוויר, אני עייפה. צריך לשקם את העם שלנו, אנחנו חזקים. הדרך לנצח אותם זה להחזיר את כולם".

בהתייחסה לתקרית אתמול בכנסת, בה נאסרה כניסתה של עינב צנגאוקר למשכן, אמרה גריצווסקי: "זה הדרך להשתיק אותם, קשה לשמוע את האמת בפנים. לא קל לקבל את העובדה שהחטופים עוברים התעללות והם לא אוהבים לשמוע שרק סיום המלחמה זה הפתרון".

יושב-ראש הכנסת אמיר אוחנה, מסר בתגובה לתקרית ולאחר שנפגש עם צנגאוקר: "אין לנו יכולת לדון אדם עד שלא עמדנו במקומו, ואכן איננו דנים. ההרחקה איננה משפט, היא נועדה להבטיח את העמידה בכללי המשכן וההשמעות להוראות יושבי ראש הוועדות, הסדרנים ואנשי משמר הכנסת, כדי שהכנסת תוכל להמשיך ולמלא ייעודה כרשות המחוקקת והמפקחת על הממשלה על זרועותיה. אני מקווה שלאחר שיחתנו גם היא מבינה שמשמר הכנסת - שעושה עבודת קודש וברגישות עצומה - לא חיפש אותה, וככל שהיא תרצה להמשיך ולשפוך את שעל ליבה, היא תוכל לעשות זאת גם כאן בכנסת, כפי שעשתה מתחילת המלחמה, מבלי לשבור את הכללים".

"אנחנו רוצים להחזיר את כל ה-100 חטופים עד לאחרון שבהם"

בתוך כך, שר האנרגיה אלי כהן, התייחס לנושא ב-103FM ואמר כי "יש שיחות שמתקיימות. היום בצהרים תהיה ישיבת קבינט כולל סקירה בנושא החטופים. אנחנו מחויבים לעשות את הכול כדי להחזיר את החטופים למשפחותיהם. יש המון דיסאינפורמציה בנושא שפוגעת במשא ומתן והיא פוגעת גם במשפחות".

"יש מגוון שיחות שבהן מדברים על קטגוריות כאלה ואחרות מבחינת סדר קדימות. הרשימה לא הופצה עד ידינו, והיא יוצרת סתם דיסאינפורמציה. אנחנו רוצים להחזיר את כל ה-100 חטופים עד לאחרון שבהם. בסופו של דבר יש גורם אחד משמעותי שהוא מוחמד סינוואר בצד השני. אני מסופק אם גורמי חמאס בחו"ל קובעים בסופו של דבר. להיכנס לראש של אדם אחד זה קצת יותר מורכב. "יש שיחות בעצימות גבוהה בשבועות האחרונים. הן נובעות מהלחץ שאנחנו מפעילים על חמאס, גם מהרוח הגבית מכניסת טראמפ, ומהעובדה שאין שום גוף בין לאומי שיבוא ויושיע אותם. הם רואים את הנחישות של מדינת ישראל. ישראל נמצאת במלחמה בסדר גודל תנ"כי. יש חיילים בלבנון, בסוריה ובעזה עצימות גבוהה ביו"ש, ובורך השם ידינו על העליונה", הוסיף.

על יחס חברי הקואליציה לחטופים אמר כהן כי "אני שומע את חברי אמסלם גם בקבינט, שרוצה שכל החטופים יחזרו. אני מכיר את הרגישות של יו"ר אוחנה. הוא הזמין אותה אליו. הדבר האחרון שאעשה הוא לשפוט את משפחות החטופים, לעולם לא אשפוט אותם. בדיונים, כשאני מגיע לכנסת הם מדברים ואני שומע אותם בקשב רב. אין משפחה אחת שביקשה להיפגש איתי ולא נפגשתי איתה". 

"אני בטוח שיו"ר הכנסת מפעיל את הרגישות הנדרשת. כפי שקראתי, הוא יישב היום עם עינב צנגאוקר, ונעשה הכול שגם עינב וגם יתר ההורים ובני המשפחות. למול משפחות החטופים צריך לגלות את הרגישות המקסימלית. הוא לא חיכה לטלפון שלי, ייאמר לזכותו שהוא כבר הזמין אותה", אמר. 

על על איום ה'גיהנום' של טראמפ, אמר השר כי "ארה"ב היא המדינה החזקה ביותר בעולם, ולשמחתנו היא בעלת בריתנו, ויש לה מנופי לחץ גדולים מאוד בין היתר על המתווכות, כי יש תלות מאוד גדולה של המתווכות בארה"ב. לאמירה של טראמפ יש משקל משמעותי. במזרח התיכון מבינים כוח, כשאתה משדר עוצמה והרתעה, אתה יכול להגיע להסדרים ואפילו להסכמי שלום. ברגע שאתה רודף אחרי אותם גורמים איסלמיסטיים אתה מקבל מלחמה. למילה שלו יש ערך ויש משקל. זה בין היתר ישרת את המטרה שכולנו רוצים לראות – החזרת החטופים".

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm