"בפתחה של שנה אזרחית חדשה, שְלום שלומי וגם שלומי מצוין", מתנסח בחגיגיות גבי נעמן, ראש המועצה המקומית שלומי מאז 1999. "למה אני אומר מצוין? כי אנחנו כבר יותר מחודש ימים ללא אזעקות, ללא פחדים, ללא צבא בתוך היישוב. כל הטנקים קיפלו את עצמם, ואנחנו עכשיו מתפנים לצמוח מחדש. נעשה הכל כדי שזה יקרה כמה שיותר מהר, וכדי ששלומי תחזור למה שהייתה, והרבה יותר מכך".
איך אתה מסכם את השנה החולפת?
"אני חושב שלכל אזרח במדינת ישראל הייתה שנה מאוד-מאוד קשה. לראות ש־100 חטופים נמצאים עדיין בעזה, ולדעת שיש כל כך הרבה הרוגים, זה מדכא. כשאנחנו רואים 14 חודשים שבמהלכם שלומי, שהיא היישוב צמוד הגדר הגדול ביותר במדינת ישראל, מפונה לגמרי, זה חתיכת אתגר. בחיים לא האמנתי שאצטרך לנהל יישוב ריק. זה הביא אותי למצב של דכדוך, אבל בימים אלה אנחנו רואים את העוצמה של צה"ל ואת הניצחונות של צה"ל, ורואים איך השיעים ששמו לעצמם מטרה להשמיד את מדינת ישראל, הולכים ומתפרקים – זה באופן אישי עושה אותי שמח. אני מרגיש שאנחנו נמצאים בדרך הנכונה".
אתה סומך על הפסקת האש?
"אני אדם מאוד אופטימי, וכאשר צה"ל נמצא בלבנון, אני רגוע ושקט. אבל אני חושש מההצהרה שצה"ל מתכנן בעוד חודש לפנות את כל הכוח מלבנון. זה מדאיג אותי מאוד. אני סבור שאחרי שהפסקת האש הקבועה תיכנס לתוקף, צריך להקים בגבול עם לבנון רצועת ביטחון, לפחות בשנתיים הראשונות, כדי שנדע לאן פנינו מועדות. אני מקווה שיהיה שקט בגבול הצפון, אבל יש לי חששות מהניסיון שהיה לנו ב־2006, כשחיזבאללה שיקם את עצמו כל כך מהר. אנחנו חוששים מזה בשלומי, ומקווים מאוד שזה לא יקרה".
מהו הפתרון להחזרת הביטחון לצפון?
"הפתרון הנכון והטוב ביותר יהיה שלום עם לבנון, וצריכים לחתור לשם. כל המאמצים שלנו צריכים להיות בכיוון הזה. חיזבאללה מוכה, בסוריה הייתה הפיכה, וזו הזדמנות לתת עוגנים כלכליים חזקים לממשלת לבנון ולהגיע איתה להסכם שלום. זה אפשרי".
כמי שלא עזב את שלומי מאז פרוץ המלחמה, אתה ישן עכשיו בשקט?
"בחודש האחרון, כשאין אזעקות ואין ירי תותחים, אני ישן יותר בביטחון. אני רואה שתושבים מתחילים לחזור, מתחילים לנקות את הבתים וזה עושה לי טוב על הלב. בנר ראשון של חנוכה הגיע אלינו אלוף פיקוד הצפון, אורי גורדין, כדי לפגוש את תושבי שלומי. הגיעו 350 תושבים, מתוכם 130 ילדים ששרו שירים, הדליקו נרות, אכלו סופגניות, וזה מסמל את החזרה לבתים, ואת האמון בצה"ל, במועצה ובמדינה. אנחנו בדרך לשקם את שלומי ולהגיע למקומות טובים יותר משהיו לפני פרוץ המלחמה".
תאריך מבחן
בימים הראשונים למלחמה עזבו כ־3,000 מתושבי שלומי את בתיהם והתפזרו ברחבי הארץ. כאלף תושבים נשארו בבתיהם, למרות הסכנה. כיום, לדברי נעמן, רק 20% מהתושבים נמצאים בשלומי. מאז ההכרזה על הפסקת האש, המועצה נערכת ביתר שאת לחזרת התושבים. “כראש המועצה המקומית, ואני בין הבודדים בצפון שעשו זאת, הכרזתי שב־1 במרץ 2025, ילדי שלומי, שרובם לומדים כרגע בבתי ספר זמניים בעכו, בנהריה ובקריית חיים, יוכלו לשוב ללמוד בבית הספר בשלומי, ויעמוד לרשותם כל הציוד הנדרש", אומר נעמן. "לכן אנחנו עובדים חזק על הכשרת בתי הספר, גני הילדים ומעונות היום".
זה לא פשוט באמצע שנת לימודים
"אני מתכוון בעיקר לחזרה של תלמידים מבתי הספר העורפיים, שאנחנו מפעילים מטעם שלומי, עם מורים שלנו, בעכו, בנהריה ובקריית חיים. כל מי שירצה להמשיך ללמוד בבית הספר שבו הוא לומד עכשיו, יוכל כנראה, על פי החלטת הממשלה, להמשיך עד סוף שנת הלימודים. 1 בספטמבר 2025 הוא תאריך המבחן של כולנו, ואני מאמין שתלמידי שלומי יחזרו למוסדות הלימוד, כשאנחנו נשקיע בהם את כל מה שנדרש".
מהו האתגר העיקרי שניצב בפניך עכשיו?
"האתגר העיקרי שמטריד עכשיו אותי ואת כל תושבי שלומי הוא הביטחון. כרגע אנחנו מכינים עם פיקוד העורף ומשרד הביטחון מכרז לבניית תשתיות, כבישים, תאורה, שערים, גדרות ומחסומים כדי לשקם את מה שנהרס וכדי להגביר את הביטחון בשלומי. הדבר השני הוא שאנחנו הולכים להקים מרכז שיפעל 24/7, ויעקוב אחרי מצלמות שבהן נרשת את כל רחבי שלומי. כמובן, אנחנו מציידים יותר את כיתת הכוננות, יחידה טקטית של עשרה לוחמים שתסייר מסביב לשעון בשלומי ותשמור על הביטחון שלנו. זה אתגר עצום לדאוג לכך שאמהות בשלומי יוכלו לשלוח את ילדיהן לגני שעשועים לבד וירגישו ביטחון".
אנחנו שומעים חדשות לבקרים על תושבי הצפון והדרום שפונו למרכז, וגילו שיש שם תנאים טובים, דבר שגורם להם לחשוב פעמיים אם לחזור לבתיהם
"אני שומע את הקולות האלה מתושבים. בסך הכל, בערים גדולות יותר גני השעשועים ומקומות הבילוי גדולים יותר- והכל נראה אחרת. אצלנו יש פיתוח, והכל נראה טוב, אבל לא בדיוק כמו שזה נראה בערים הגדולות. לכן, ממשלת ישראל הקצתה לנו סכום של כמעט 40 מיליון שקלים לטובת פיתוח ושיפוץ מוסדות הציבור שלנו. את הכספים האלה נשקיע בחודשים הקרובים בשיפור החזות והנראות של שלומי, כדי שבסוף 2025 היא תיראה לא פחות טוב מערים אחרות. האם זה שיקול בלעדי לחזור לשלומי? לדעתי לא. חשוב לדעת ששלומי היא יישוב עירוני כפרי, קרוב לים, שקט ורגוע, ושיש אצלנו מוסדות חינוך טובים, קהילתיות ומשפחתיות. לאו דווקא גני שעשועים גדולים או קניונים בומבסטיים כמו שיש בערים הגדולות".
איך אתה מתכנן לסייע למגזר העסקי בשלומי, שנפגע קשות?
"בעלי העסקים הקטנים נמצאים במבוך לא פשוט. הם עזבו את שלומי, כל היישוב סגור ועכשיו לאט-לאט מתחילים לטפטף אנשים, אבל זה אחרי שנה ושלושה חודשים שבהם לא היה פה כמעט אף אחד. בעלים של מזנון פלאפל או חנות לטלפונים סלולריים נקלעו למשברים חמורים, ואנחנו נצטרך לטפל בבעיות שלהם בצורה יסודית, בעזרת הממשלה. כבר מיניתי השבוע אדם שיהיה אמון על טיפול בעסקים הקטנים וביחידות האירוח. כל העסקים הקטנים יהיו תחת קורת גג אחת, אנחנו נעזור להם ונלך איתם יד ביד עד שהם ישקמו את עצמם".
אתה מרגיש שבממשלה קשובים לרחשי ליבם של התושבים?
"אני אחד מראשי הרשויות הבודדים שבמשך כל התקופה הזו לא העבירו ביקורת על הממשלה. אני בירכתי אותה. אני ראש מועצה 26 שנים ברציפות, עברתי פה המון, כולל את מלחמת לבנון השנייה, ומי שטיפל בנו במשך כל השנים הקשות האלו לא היה הממשלה אלא עשירים. מתנדבים כמו ארקדי גאידמק, שסייעו לנו, והלב שלנו היה איתם. הפעם, במלחמה הנוכחית, מי שעזר ועוזר לנו זו ממשלת ישראל, במיוחד בהיבט הכספי. תושבי שלומי שמפונים קיבלו רשת ביטחון כלכלית, וכשהם ישובו לשלומי, מצבם הכלכלי יהיה טוב יותר. המצב הכלכלי של מועצת שלומי כולה הרבה יותר טוב מזה שהיה לפני 7 באוקטובר. הממשלה שמה כאן כספים בצורה מאוד נדיבה, ועל כך אני רק יכול להודות ולשבח".