יובל וגדני, החייל שהוגש נגדו כתב אישום בברזיל בטענות לפשעי מלחמה, חזר לארץ ביום רביעי. לפי התלונה, שאורכה יותר מ-500 עמודים, וגדני היה מעורב בהריסת מבני מגורים באמצעות חומרי נפץ בנובמבר האחרון.
הארגון הפרו פלשתינאי – קרן הינד רג'ב, המתמחה ברדיפה המשפטית של חיילי צה"ל בחו"ל, טען כי זה נעשה שלא במצב של לוחמה, ובמבנים ששימשו כמחסה לפלסטינים שנעקרו מביתיהם.
בעקבות קמפיין משותף ברשת שהוביל משרד התפוצות הישראלי בשיתוף פעולה עם חבר בית הנבחרים הברזילאי, אדוארדו בולסונארו - משטרת ברזיל הודיעה כי לא תבצע חקירת החייל הישראלי - והתיק נגד יובל וגדני נסגר.
אדוארדו בולסונארו, חבר קונגרס בברזיל ובנו של נשיא ברזיל לשעבר, ז'איר בולסונארו, סיפר ל"מעריב" על הפעולה מאחורי הקלעים שהובילה לביטול החקירה.
"חודש ינואר אצלנו הוא תקופת הפגרה בפרלמנט, אצלנו במשפחה זה הזמן שאני מבלה עם אשתי ועם שני ילידנו. לכן את הסרטון הראשון המגן על החייל הישראלי הקלטתי אצלי בבית", מספר בולסונארו בתחילת הריאיון.
"לצאת ברשתות להגנתו של החייל הייתה החלטה די ספונטנית, אבל אני מכיר היטב את הארגון שיזם את הרדיפה ופנה לרשויות בברזיל - הקרן הינד רג'ב. כאמור, צילמתי סרטון עם הכתוביות לפורטוגזית ובאנגלית - ופרסמתי אותו ברשתות החברתיות שלי (באינסטגרם וב-X אני @BolsonaroSP ובסך הכל יש לי בערך 13 מיליון עוקבים)", הוא מציין.
בולסונארו הבן מודה כי פעולת ביטול החקירה החלה משיחת טלפון מפתיעה שקיבל. "כמה דקות לאחר מכן הטלפון הנייד שלי מצלצל, אני רואה על המסך מספר בשילוב של תמונת הדגל הישראלי - וחשבתי כי מתקשרים אלי משגרירות ישראל, לכן עניתי בפורטוגזית. מתברר שמי שהתקשר אלי לא היה איש השגרירות, אלא השר הישראלי שמטפל אצלכם במאבק באנטישמיות, עמיחי שיקלי".
"חשבתי לעצמי : 'וואו, אנשי הביון הישראלים האלה הם לא פחות ממדהימים, רק לפני דקה פרסמתי סרטון - והם כבר מתקשרים אליי", צוחק בולסונארו. "השר שיקלי הבהיר בשיחתנו כי הקרן הינד רג'ב אינה עוד עמותה, אלא ארגון העומד בקשר קרוב עם קבוצות טרור'.
"אני יודע שהמלחמה שישראל מנהל היום חורגת הרבה מעבר לפעולה צבאית נטו, וכי "הכוח הרך" היום הוא חלק מהמלחמה הכוללת, אך בכל זאת חשבתי שהארגונים הלא ממשלתיים האלה שפועלים אצלנו הם לרוב מוקמים ומופעלים על ידי אנשים לא שפויים בעיניי, ולא מעבר לזה. בטח לא משהו לא מתוחכם וקשור לטרור".
"מסתבר כי מטה הקרן הנ"ל ממוקם בבלגיה, וכי הארגון פועל בברזיל בצורה אקטיבית על ידי לבנונים, בעיקר אלו הקשורים לחיזבאללה", מציין בולסונארו.
"לא נרתעתי מהאזהרות כי אם אצא נגד הקרן, אחשף לאיומים ואף מעבר לאיומים. זה רק שכנע אותי כי יש לפעול נגדם בכול הכוח. וכך עשינו. באמצעות הרשתות החברתיות שלי פתחנו במתקפת נגד וירטואלית, בעיקר באינסטגרם וב-X, והצלחנו להפוך את הנרטיב ובסופו של דבר המשטרה הפדרלית ביקשה מהשופט שעסק בתיק של החייל לשקול מחדש את התלונה שהוגשה נגדו. התוצאה הייתה שהחקירה נסגרה".
"זה כשלעצמו כבר מסיר את האפשרות למעצרו של החייל הישראלי באותו שלב. נודע לנו על סגירת התיק בדיוק כשהייתי ליד אבי, נשיא ברזיל לשעבר ז'איר בולסונארו ששמח לא פחות ממני. צילמנו יחד איתו סרטון שבו בירכנו על סיום הפרשה המוזרה הזאת של רדיפת החייל הישראלי", הוא נזכר.
כשנשאל האם כתוצאה מהאירוע, ישראלים ששירתו בצה"ל ושוקלים להגיע לברזיל קיבלו אות אזהרה לפני כן, השיב בולסונארו: "אני חושב כי ישראלים ששירתו בצה"ל יכולים להגיע לברזיל", ומיד מסביר: "הודות לפעולתנו המשותפת עם שר התפוצות שיקלי, התקרית הזאת של רדיפת חייל ישראלי זכתה לסיקור נרחב בעיתונות וברשתות החברתיות בברזיל ובעוד מדינות של אמריקה הלטינית".
"כשהמשטרה קבעה כי לא תפתח בחקירה בתיק הזה, נוצר תקדים שבהמשך יגרום לשופטים אצלנו לחשוב פעמיים לפני שהם מקבלים דרישה כזו, תלונה חדשה של ארגון ה-HRF, או של כל עמותה אחרת דומה. אף אחד לא רוצה ששמו יהיה קשור למשהו שתומך בארגון טרור".