משרד האנרגיה והתשתיות מצטרף למהלך משמעותי לפיתוח הדרום, עם השקעה של 2 מיליון ש"ח במרכז החדשנות “דרום” בדימונה. המרכז שנחנך היום בטקס חגיגי, יהווה חממה לפרויקטים חדשניים בתחומי האנרגיה והסביבה.

שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן: "הקמת מרכז החדשנות היא בשורה חשובה לדרום בכלל ולתושבי דימונה בפרט. מרכז החדשנות יסייע ליצור באזור מקומות תעסוקה איכותיים בשכר גבוה, יתרום להפרחת הנגב, ויביא לחיזוק מעמדה של ישראל כמעצמת אנרגיה אזורית, באמצעות החדשנות והיצירתיות הישראלים".

המרכז החדשני, הממוקם בשטח של 13 דונם וכולל 4,800 מטרים בנויים, יעניק שירותים לאשכול נגב מזרחי וישמש כבית לעולם החדשנות בתחומי האנרגיה, התעשייה המתקדמת והאקלים.

המרכז עוסק בפיתוח טכנולוגיות מתקדמות ובמסחורן, לצד עידוד יזמות והקמת סטארט-אפים פורצי דרך. בין תחומי הפעילות המרכזיים ניתן למצוא פיתוח אזורי ניסוי ומעבדות לחדשנות במימן ירוק, קידום הכשרות מקצועיות לתעשייה המתקדמת והאנרגיה, והפעלה של מרכז ידע ייחודי לפתרונות תעשייה מתקדמת.

הפרויקט מאגד שותפים תעשייתיים ואקדמיים מובילים, בהם סטארט-אפ ניישן סנטרל, התעשייה האווירית, סונול, דוראל מימן, כיל, קמג, אגד, אוניברסיטת בן-גוריון והטכניון. המרכז צפוי לתפקד גם כגשר לשיתופי פעולה אזוריים בתחומי האנרגיה עם מדינות החברות בהסכמי אברהם, באזור המזרח התיכון וצפון אפריקה (MENA), מזרח-אירופה והקווקז.

המרכז הוקם ביוזמת רשות החדשנות ובשיתוף פעולה עם משרד הכלכלה, המשרד לפיתוח הנגב והגליל והמשרד לשיתוף פעולה אזורי. טקס חנוכת המרכז יתקיים ב-28 בינואר בדימונה, במעמד שר האנרגיה והתשתיות, השר לשיתוף פעולה אזורי, שרת המדע והטכנולוגיה וראש עיריית דימונה.

ניר ברקת שר הכלכלה והתעשייה: דימונה הופכת למרכז מטרופוליני גדול בנגב המזרחי, ונערכת לצמיחה בתחומי האנרגיה, הדזר-טק ותעשיות ביטחוניות, תוך שהיא הופכת להיות מוקד לצמיחה בתחומי העתיד".

השר לשעבר יצחק וסרלאוף הציג את ראש העיר בני ביטון כמנטור שלו וציין: ״אם אנחנו עובדים בצורה מקצועית ובלי פוליטיקה ומשתמשים במשאבים של המדינה לטובת אזרחי ישראל, אין לכם מושג כמה נפלאות אפשר לעשות וכמה פרויקטים חשובים כמו הפרויקט של הקמת מרכז חדשנות בדימונה שתשרת את כל הנגב המזרחי ובכלל״.
 
סמנכ"ל המו"פ של התעשייה האווירית, איתן אשל, הסביר כיצד מרכז החדשנות תואם לאסטרטגיה העסקית של תעא: "דלק סילוני ממקורות מתחדשים, טכנולוגיות חדשות בתחום המימן, ודרישות התקינה בנושאי קיימות. תחומי המיקוד של מרכז החדשנות דרום נמצאים בהלימה לכמה ממטרות התעשייה האווירית לישראל ומן הסיבות הללו היא שותפה במרכז".

תא״ל במיל׳ ניר גלילי, דירקטור חברת סונול ויו״ר ה-ESG של הקבוצה: ״דימונה היא העיר היחידה שהרימה את הכפפה בנושא החדשנות והאנרגיה ירוקה. סונול הקימה תחנת מימן בצפוןנה שתוקם בדימונה לא תהא דומה לזו שנקים בדימונה. מדובר בתחנה שתשווק מימן ירוק פעם ראשונה בארץ פעם שנייה, אותה תחנה מה שלא קורה בשום מקום בארץ ובעולם, תייצר בעצמה מימן ותהפוך למרכז של אספקת מימן בכל איזור הנגב המזרחי. מימן שיניע מכוניות חשמליות, משאיות. שותפים במיזם הזה עם חברת דוראל הם יביאו את החשמל הירוק מהשדות הסולאריים הענקים בנגב ואת המים. מקווים שתוך שנתיים כבר יוקם התחנה תעבוד ויספק מימן גם למשאיות שהעירייה רכשה, אוטובוסים ודימונה תוביל את התחום״.

לדברי ראש העיר בני ביטון, סגן השלטון המקומי ויו"ר דירקטוריון אשכול נגב מזרחי: "בשנים האחרונות אנו עדים למרוץ ולביקוש האדיר שישנו בעולם למציאת פתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם שינויי האקלים. אני מאמין שהבשורה בתחום האנרגיות המתחדשות שתופסות תאוצה והתעשייה המתקדמת תגיע מכאן- ממרכז החדשנות בדימונה. מהעיר שלנו, עיר שטופת שמש ועם תנאי אקלים אידאלים היכולים להוות קרקע פורייה לפיתוח יזמות ומחקר בתחום האנרגיה הסולארית, תעשיות ירוקות, פיתוח טכנולוגיות מימן ומגוון פתרונות נוספים. ממרכז החדשנות נביא את הבשורה לישראל גם בתחום הביטחון! בטחון לחוסן אנרגטי עד לצמצום התלות שלנו במקורות אנרגיה מבחוץ".

ראש העיר ביטון מוסיף כי "מרכז החדשנות יתרום כמובן גם למוביליות חברתית, יעודד יזמיות ויזמים צעירים להצטרף למהפכה הטכנולוגית ולהיות חלק מהבשורה בתחום שתביא העיר דימונה".

לצד מרכז החדשנות Darom שבנייתו מתחילה לקרום עור וגידים, ממשיך להתפתח גם מרכז התעשיה וההייטק בדימונה, שאחת החברות הבולטות בהן היא חברת ההייטק 'קמביום' (חברת בת שנרכשה על ידי מטריקס), המעסיקה מעל ל-100 עובדים במשרדים בדימונה ובנגב. כאמור פיתוח ההייטק  משפיע גם על מערכת החינוך שמשלבת בינה מלאכותית, על קידום  מיזמים טכנולוגיים שמוטמעים כבר מגילאי התיכון, ויזמי הייטק דימונאים וצעירים שכבר חלקם הספיקו לגייס הון לטובת המיזמים שלהם (ביניהן היזמית מאי פיאמנטה)".