מיוחד ל"מעריב": בעולם מצויין מדי שנה יום המעורבות הקהילתית הבינלאומי (שלישי), המוקדש להעצמת קהילות הפועלות למען החברה ולחיזוק הערבות ההדדית. סקר שנערך לאחרונה על ידי מכון סמית למחקר עבור עמותת "בית לחם יהודה" מעלה כי 50% מהאוכלוסייה סבורה שבין רבע לשליש מהמזון הסיטונאי בארץ נזרק או לא מנוצל וכי כשליש מהציבור מעוניין לסייע למשפחות הנזקקות באזור מגוריו בעיקר באיסוף מזון מגופים שתורמים מזון, דבר שיכול להעיד על רצון אקטיבי של הציבור להציל מזון ובכך להציל משפחות הסובלות מרעב ומאי ביטחון תזונתי. הסקר שבוצע בפאנל אינטרנטי מקוון, בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת מעלה עוד כי רק 5% מהציבור חושב שהממשלה הגדילה את התקציבים המיועדים לנושא.
"תוצאות הסקר מעידות על המודעות לבזבוז גדול ובד בבד רוצה לסייע באיסוף מזון" אומרת מלכה אלבז, מנכ"לית "בית לחם יהודה", "בתקופה שבה אנחנו חיים, כשיוקר המחיה האמיר ומשפחות נזקקות רבות התווספו למעגל העוני, יש חשיבות גדולה להצלת מזון. כל ארגז ירקות או פירות או כל קרטון חלב לפני שהם נזרקים מסיבה זאת או אחרת, יכולים להציל נפשות מחרפת רעב". על פי הביטוח הלאומי, כ-30% מהאוכלוסייה הבוגרת נמצאים בחוסר ביטחון תזונתי ו-12.6% בחוסר ביטחון תזונתי חמור שהוא בפועל רעב.
"הזכות לביטחון תזונתי היא זכות בסיסית וחובה חברתית" אומרת אלבז, "תוצאות הסקר צריכות להדליק נורה אדומה אצל מקבלי ההחלטות בממשלה. אחרי מעל שנה של מלחמה, כשהמצב הכלכלי הורע, האוכלוסייה שמשלמת את המחיר הגדול ביותר היא האוכלוסייה הנזקקת שחיה באי ביטחון תזונתי. אנחנו עושים ככו יכולתנו ומצילים מזון בכמויות סיטונאיות. מתוך כ-2,300 טונות של מזון שאנחנו מחלקים מדי חודש כ-92% הם מזון שהצלנו בין אם מדובר במוצרים קצרי תוקף, בסחורה עם פגמים חיצוניים קלים שאותה אנחנו מסמנים, במוצרי עודפים וכד'."
מיזם "המכולת החברתית" של ארגון "פתחון-לב" פועל בעשרות חנויות קהילתיות בערים כמו פתח תקווה, ראשון לציון, כרמיאל, מגדל העמק, קריית מוצקין ועוד. המיזם מופעל על ידי מתנדבים מקומיים שמוכשרים על ידי "פתחון-לב" בשיתוף הרשויות המקומיות והחנויות מציעות מוצרי מזון בסיסיים במחירי עלות וביגוד, צעצועים, כלי בית וספרים במחירים סמליים כשכל ההכנסות מוקדשות לרכישת סלי מזון לנזקקים ביישוב.
בקריית מוצקין, לדוגמה, המכולת הקהילתית מחלקת מדי שבוע כ-150 סלי מזון למשפחות. שרי קלדנוב, בת 77 ורכזת המתנדבים בעיר, משתפת: "גם משפחות שאין להן לשלם לא יוצאות בידיים ריקות. אנחנו כאן כדי לתת לא רק מזון אלא גם תחושת שייכות". מיכל טוביה, מנהלת אגף קשרי קהילה בעירייה, מוסיפה: "המיזם גם מעודד מעורבות חברתית מגיל צעיר ושיתוף הפעולה בין 'פתחון-לב' לרשויות המקומיות מאפשר את קיומם של מיזמים נוספים כמו חלוקת משקפי ראייה ומבצעי תספורות. "זה WIN-WIN לכולם".