טראומה, במיוחד כזו שנגרמת בעקבות אירועים קיצוניים כמו שבי, אינה רק חוויה רגעית – היא מטילה צל כבד על חיי הנפש, הגוף והזהות של הנפגעת. אני עצמי, כאישה שחוותה אלימות מבן זוגי בעבר, מכירה מקרוב את ההשלכות של טראומה עמוקה, את תחושת האובדן ואת המסע הארוך חזרה לעצמך. מתוך החוויה הזו פיתחתי גישה טיפולית שמבוססת על חמלה, הבנה עמוקה של הכאב ויצירת מסלול הדרגתי לריפוי.
שלושת שלבי הטיפול שלי:
1. בניית תחושת ביטחון מחודשת
השלב הראשון והבסיסי הוא בניית תחושת ביטחון בעולם, שכמעט תמיד נעלמת בעקבות הטראומה. זה מתחיל במרחב הטיפולי – מקום שבו המטופלת יכולה להרגיש בטוחה לחלוטין, בלי פחד משיפוטיות. בעזרת טכניקות של נשימות מודעות, מיינדפולנס ותרגילים פרקטיים, אנחנו מייצרות עוגן רגשי שמחזיר את תחושת היציבות.
2. שחרור הטראומה מגוף ונפש
טראומה משאירה חותם לא רק במחשבות, אלא גם בגוף. לכן, אני משלבת תרגילים שמחברים בין הגוף לנפש – תנועה, יוגה טיפולית, ושיטות שמאפשרות לשחרר מתח ולחדש אנרגיה פנימית. הגוף הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך, ומניסיוני, נשים שעברו טראומה מוצאות נחמה והקלה כשנוצר חיבור מחודש לעצמן.
3. שיקום הזהות האישית
לאחר שהעולם הפנימי מתאזן מעט, מתפנה מקום לעבודת עומק על הזהות. טראומה מטשטשת את הגבולות של העצמי, ולכן חשוב לעזור למטופלת להיזכר מחדש מי היא ומהם הערכים והחלומות שלה. אני מלווה את המטופלות בתהליך שכולל שיחות עומק, כלים לכתיבה אינטואיטיבית והצבת מטרות מחודשות לחיים.
במהלך השנים הבנתי שהחוויה האישית שלי, הקשיים שחוויתי והמסע שעברתי, הפכו לכלים שמאפשרים לי להיות במקום אמיתי ומכיל עבור מטופלות. אני יודעת שאפשר לצאת מהשחור הזה, לאט ובזהירות, ולבנות חיים חדשים.
לנשים שחוו טראומה יש עוצמות בלתי רגילות. הן לא רק קורבנות – הן לוחמות. בתהליך הטיפול, אני שמה דגש על בניית חוזק פנימי והכרה בכוחות שכבר קיימים בהן. הריפוי הוא מסע משותף, מסע שבו הן לומדות מחדש איך לשוב ולהרגיש בטוחות, שלמות ומשמעותיות.
מזית רפמן נדב, מאמנת לטראומה וחרדות