תנועת המושבים קיימה השבוע סיור מקיף במועצה האזורית מבואות חרמון, במהלכו נפגשו נציגי התנועה עם חקלאי האזור, ראשי המושבים והנהגת המועצה, במטרה להבין מקרוב את תמונת המצב העגומה של החקלאות בצפון לאחר חודשים ארוכים של לחימה, ולפעול יחד למציאת פתרונות.
המושבים רמות נפתלי, כפר יובל ובית הלל, כמו יישובים רבים נוספים בצפון, חוו פינוי ממושך של התושבים בשל ירי מתמשך והכרזה על שטחים חקלאיים רבים כ"שטח צבאי סגור". הפינוי הממושך והיעדר גישה לשדות ולמטעים גרמו לנזקים חמורים. לצד זאת, רבים מהחקלאים המקומיים עשו ככל שביכולתם כדי להמשיך לטפל בגידולים ולספק תוצרת חקלאית טרייה – גם בתנאים בלתי אפשריים.
עמית יפרח, מזכ"ל תנועת המושבים ויו"ר התאחדות חקלאי ישראל התייחס למצב המורכב: ״במועצת מבואות חרמון ובכל אזור קו העימות בצפון, הקהילות עברו טלטלה עצומה – והחקלאות לא נותרה מאחור. החקלאים בצפון נאלצו להתמודד עם אובדן יבולים, קשיים כלכליים וחוסר יכולת לעבד את השדות בשל הסיכון הביטחוני. אבל למרות כל זאת, הם נאבקו כדי להמשיך לייצר מזון ולשמור על האדמות שלהם. תפקידנו כעת הוא לבנות עוגנים כלכליים ולסייע לשיקום האגודות החקלאיות, מתוך הבנה שמושב עם חוסן כלכלי הוא מושב עם חוסן קהילתי. אני מאמין בכוח של הקהילות האלו וביכולתן לצלוח את המשבר״.
נזקים עצומים לתשתיות החקלאיות – והתמודדות עם בירוקרטיה
בני בן מובחר, ראש המועצה האזורית מבואות חרמון שיתף כי ״הנזקים שנגרמו כאן עצומים – חלקם נראים לעין וחלקם עדיין קשה לאמוד. אנחנו פועלים מול מס רכוש ומול מערכת הביטחון כדי לוודא שהחקלאים שלנו יקבלו את הפיצויים שמגיעים להם. אנחנו לא הבעיה – אנחנו הפתרון! חיזוק החקלאות, התיירות והעסקים המקומיים הוא הכרחי לשיקום האזור״, אמר.
ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות, הצביע על הפגיעה הקשה בענף המטעים: "מאז ה-7 באוקטובר, שדות ומטעים רבים לאורך הגבול הוכרזו כשטח צבאי סגור. המשמעות הייתה שהחקלאים פשוט לא היו רשאים להיכנס למטעים שלהם – והתוצאה הייתה פירות שנשארו על העצים, שדות שנפגעו קשה ואובדן כלכלי כבד. חלק מהשטחים אף נשרפו בעקבות ירי חיזבאללה. בימים אלו, אנחנו במשא ומתן מול מס רכוש ומשרד האוצר כדי לגבש מתווה פיצויים ראוי לחקלאי הצפון – כך שנוכל להבטיח שהענף ישרוד את המשבר", חשף.
מוטי אלקבץ, מזכיר ארגון מגדלי העופות, התייחס גם הוא לאתגרים הרבים שעומדים בפני החקלאים: "אנחנו נאבקים כדי לחזק את הלולנים ולהבטיח את המשך הפעילות שלהם. אחת הדרכים היא תוספת מכסות ביצים, לצד מאבק נחרץ נגד הייבוא של פטם מברזיל, שעלול לפגוע אנושות בענף – במיוחד בקרב מגדלים בעוטף עזה ובצפון, בהם חקלאים מרמות נפתלי, משמר הירדן, כפר יובל, אליפלט ועוד", הזהיר.
למרות הקשיים, החקלאים בשטח ממשיכים להילחם על פרנסתם, מתוך תחושת שליחות עמוקה, ואף כמה מהם קיפחו את חייהם במהלך העבודה בשטח בזמן המלחמה. דורון סאסי, יו"ר ועד מושב רמות נפתלי, תיאר את המציאות הקשה של העיבוד החקלאי תחת איום ביטחוני: "בזמן שהיינו תחת מתקפה, המשכנו להגיע לשטחים ולעבד אותם – למרות שהיו בהם נפלים וכטב"מים שנפלו, ועל אף שלקח זמן עד שהצבא הגיע לפנות אותם. החקלאים כאן מספקים תוצרת טרייה לאזרחי ישראל, גם בתנאים קיצוניים. לצד העשייה הזו, אנחנו גם פועלים לשיקום הקהילה שלנו, כי בלי קהילה חזקה – לא תהיה חקלאות חזקה".
ג'ני בנישה, יו"ר ועד בית הילל, הדגישה את המחויבות לשמירה על הצביון החקלאי של המושב: "הקהילה שלנו תחזור, כי מדובר בקהילה חזקה. החקלאות כאן היא דרך חיים – יש לנו רפתות, מגדלי פירות, ואנשים חרוצים שלא מוכנים לוותר. פני החקלאות משתנים, אבל אנחנו כאן כדי לוודא שהחקלאות תישאר חלק בלתי נפרד מהמושב שלנו".