משה דוידוביץ', ראש מועצת מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות אמר ל-״מעריב״ בעקבות פעילות חיזבאללה: "אני חוזר ואומר – כל עוד לא נבין שצה"ל חייב להישאר בדרום לבנון כדי לשמור על היתרון הצבאי שלנו ולספק תגובה מיידית לכל איום ביטחוני, לא נוכל לומר לתושבים לחזור לבתיהם בבטחה״, הכריז. ״אחרי שנה וארבעה חודשים של פינוי, רבים מאבדים את האמון. איך אפשר לדבר על חזרה לצפון כשהמצב נותר שברירי, וחיזבאללה ממשיך לבחון את הסבלנות שלנו, לאסוף מודיעין ולנתח את התנהלות הכוחות בשטח? אין לדעת אם מדובר רק בהתגרות – או בהכנה למתקפה. צה"ל חייב לקבוע מדיניות ברורה, שבה כל הפרה מצד חיזבאללה תיענה בתגובה נחרצת. אני מקווה שזה בדיוק מה שנראה כעת״.
מטה נלחמים על הצפון המייצג מאות משפחות תושבים ומפונים מסר: ״אם ישראל תאפשר לרחפן איסוף מידע של ארגון הטרור חיזבאללה להיכנס לשטחה ללא תגובה מספקת, יהיה מדובר בפתח מסוכן שיגרום להפרות נוספות ולמתיחת החבל מצד ארגון הטרור. נדרשת תגובה לא פרופורציונאלית שתבהיר לארגון הטרור שפגיעה בביטחון מדינת ישראל לא יעבור בשקט. אסור לחזור למדיניות ההכלה של השישה באוקטובר״.
יעל מועד, תושבת קיבוץ יפתח בגליל העליון, מתייחסת לשיגור הכטב"ם של חיזבאללה ומביעה תסכול מהמצב: "אני מצפה לראות תגובה מוחצת בדרום לבנון. העובדה שאזרחים לבנונים מרשים לעצמם להתקרב לטנקים של צה"ל – זו כבר תבוסה בפני עצמה. אם הם לא מפחדים להגיע לנקודה כזו, זה כישלון, והצבא מאפשר לזה לקרות. הם לא אמורים להתקרב כל כך לטנק עד כדי כך שהוא לא יכול לירות בהם – הם אמורים לחשוש אפילו מלהתקרב, ואם הם לא חוששים, זה סימן שהרתעה שלנו התערערה.
"אותו הדבר לגבי הכטב"ם – עצם זה שהוא שוגר והצליח לעלות לאוויר, זה כבר היה מאוחר מדי. הם צריכים לפחד אפילו מהניסיון לשגר, והמצב כיום רק מחזק אצלם את התחושה שהם יכולים לפעול בלי חשש. הם בוחנים את התגובה שלנו – והיא פשוט לא מספיקה.
"גם ההחלטה להכניס כוחות מג"ב לאזור, כי יש להם ניסיון בעימותים עם אזרחים, היא בעייתית. למה בכלל צה"ל צריך להגיע למצב שבו הוא מתעמת עם אזרחים לבנונים? איך ייתכן שהאוכלוסייה שם מרגישה בנוח להתקרב ולנסות לאגף את הכוחות שלנו? מבחינתי, כל אחד מהם הוא מחבל בפוטנציה. למה בכלל נותנים להם את ההזדמנות להתקרב?"
אבי נדיב, סגן מועצת מטולה ותושב המושבה שיתף בשיחה עם ״מעריב״ כי "היירוט ששמענו החזיר אותנו ישר אחורה, במיוחד אחרי אזעקת השווא שהייתה בבוקר. נכנסנו לממ"ד, וזה פשוט הציף את כל התחושות מחדש – זה מתחיל שוב״, סיפר. "זו הרגשה של סטירת לחי מצלצלת, של אכזבה ושל פחד – ששוב הכול חוזר״.
"עכשיו מחכים לראות איך צה"ל יגיב. כתושבי מטולה, אנחנו מצפים שאדמת לבנון תרעד. אם ישראל תמשיך להבליג, נמצא את עצמנו חוזרים למצב של ה-6 באוקטובר. מדובר בהפרת ריבונות בוטה, ואין שום התייחסות להחלטה 1701 מצד חיזבאללה. ישראל לא צריכה לשתוק – היא צריכה להגיב ולהכות בברזל בעודו חם״, טוען.
"אני לא שומע כאן ממטולה שהאדמה בלבנון בוערת, ואני לא שומע על נפגעים בקרב חיזבאללה. מה שקורה כאן זו פעילות טרור לכל דבר ועניין. זה מזכיר את הפרובוקציות של חיזבאללה לפני ה-6 באוקטובר, ושוב עולה השאלה – איך תושבים אמורים לחזור לכאן בעוד חודש?״, תוהה בכאב.
ראש מועצת מטולה, דויד אזולאי, סיכם את אירועי היום: ״בשעות הבוקר המוקדמות הופעלו אזעקות ברחבי המושבה מטולה. אזעקות אלו הופעלו כתוצאה מהפעלת מטוס ריסוס שהפעיל צהל לאורך הצד המערבי של המושבה מטולה. רגע לפני, הונחו חקלאי מטולה לסיים את עבודתם וזאת ללא התרעה מוקדמת של צה״ל שידע מראש על פעילות הריסוס - ולא הודיע למטולה ערב קודם.
"מטוס זה הפעיל את מערכת האזעקות וההתרעות, שהכניסו ללחץ רב את תושבי המושבה והחקלאים שעובדים בשטחים. קצת אחרי 12 בצהריים ללא התרעה, נשמעו שלושה יירוטים מעל המושבה לעבר כטב״ם של חיזבאללה שחג מעל המושבה מטולה. לפני דקות אחדות שמעתי את הצהרתו של דובר צה״ל שדיבר על הדרום, על איו"ש - אבל הצפון והאירועים החריגים שהיו היום מעל מטולה ככל הנראה לא מעניינים אותו. כך נראית הסתרה של האמת והמשך ציור 'תמונת ניצחון' שמוביל אלוף פצ"ן.
"תמונת ניצחון שרחוקה מאוד מהמציאות העגומה שיש כל יום במטולה ולאורך גבול הלבנון. עצוב שגם בצה"ל נכנסה הפוליטיקה וההסתרה ואפס של הפנמה מאז ה-7 באוקטובר. עצוב ומפחיד יותר להיות היום תושב הצפון ומטולה בפרט״.