משפחתו של אברה מנגיסטו הודיעה היום (שלישי) כי לאחר יותר מעשור בשבי חמאס, הוא ישוחרר בשבת הקרובה. משפחתו שיתפה בשיחה עם ynet: "טירוף של רגשות".

אברה מנגיסטו, הוא בן 38 מאשקלון. ב-7 בספטמבר 2014, לאחר מות אחיו, וכשבועיים לאחר סיום מבצע "צוק איתן", חצה את גדר המערכת באזור חוף זיקים אל עבר רצועת עזה, ומאז מוחזק על ידי חמאס. עד השבעה באוקטובר, נמנה בין ארבעת הישראלים החטופים בעזה, ביניהם גם הישאם א-סייד, אורון שאול ז"ל שבמבצע צבאי הוחזר לאחרונה ארצה לקבורה, והדר גולדין ז"ל. אברה לוקה בנפשו.

משפחתו וחבריו פועלים במשך שנים להחזרתו. ב-16 בינואר 2023, תשע שנים לאחר החטיפה, פרסם ארגון הטרור סרטון שלו חי ומדבר. זאת לאחר שלא היה ידוע באיזה מצב הוא נמצא. אגרנש מנגיסטו, אימו של אברה מנגיסטו, התראיינה לחדשות 12 לאחר פרסום הסרטון ואמרה: "זה לא הקול של הבן שלי, את הקול שלו אני מכירה. גידלתי את הבן שלי, את החלק הזה של הראש אני מזהה, הראו לי את הסרטון בטלפון, הראו לי את זה כמה אנשים מכל מיני מקומות. זה הראש שלו אבל הקול הוא שונה", אמרה.

התיעוד של אברה מנגיסטו. צילום: רשתות ערביות

על רקע התבטאותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כי חמאס הוא האחראי על גורלו של מנגיסטו, אמרה האם כי "הוא (נתניהו) אמר לי, שוחחנו עם הצלב האדום והם אמרו שהוא בחיים, הוא נמצא בחיים. הוא זה שתמיד אמר לי אל תדאגי". עוד הוסיפה על הסרטון: "זה לא קל אחרי כל השנים האלה, אני גידלתי אותו. כשהייתי בארה"ב אצל האמריקאים, מספר פעמים, ראיתי הכול, אבל לא יודעת. הילדים שלי ואני עצובים".

אחיו של אברה, יאלו מנגיסטו, התייחס בשיחה עם ארא"ל סגל ודוד ורטהיימר ברדיו 103FM לסרטון ואמר: "אני יכול להגיד לך ב-99% - זה אברה. הייתי בשוק כשראיתי את זה, אני מכיר את הבן אדם, אבל כשראיתי אותו בפעם הראשונה היה לי בן אדם זר. הוא כבוי, וגם בלי לדעת אני יודע שנותנים לו כדורים, כי הוא השמין, כי זה לא הגנים שלו, רואים שזה בן אדם אחר. הוא נראה יותר גרוע. מנותק הוא נראה לי, וגם שהוא השמין, שעלה במשקל, זה לא טבעי".

האילי מנגיסטו, ואילן מנגיסטו, אחיו ואביו של אברה, בכיכר החטופים (צילום: אבשלום ששוני)
האילי מנגיסטו, ואילן מנגיסטו, אחיו ואביו של אברה, בכיכר החטופים (צילום: אבשלום ששוני)

עוד ציין: "בקול זה לא הוא. המדינה טענה שהוא לא בחיים, אבל אנחנו תמיד ידענו שהוא בחיים, זה האמונה, ככה עבדנו, ככה פעלו. זה אבסורד אבל במירכאות כפולות, בציניות אני יכול להגיד להם תודה לחמאס, על זה שבאמת נתנו לנו עוד חיים". בשנת 2019, בני משפחתו הפגינו מול משרד רה"מ וקראו לדון בשחרורו באותן השיחות על גורל אורון שאול ז"ל והדר גולדין ז"ל: "הממשלה חייבת ללחוץ על טורקיה יותר".

בשנת 2018, פורסם בתוכנית "עובדה" תמונות מהסרטון ובו נראה אברה הולך לעבר הגבול וחוצה אותו. "בפעם הראשונה שראיתי את הסרטון לא יכולתי לצפות בזה", אומרת יונית טליינש-פנטה, קרובת משפחה של אברה ומי שמנהלת את מטה המאבק לשחרורו. "חיכיתי בזמן שאני צופה בסרטון שכבר נגיע לשלב שעוצרים אותו וזה פשוט לא קורה".

משפחתו של אברה מנגיסטו עם מזכ''ל האו''ם (צילום: מטה המאבק לשחרור אברה מנגיסטו)
משפחתו של אברה מנגיסטו עם מזכ''ל האו''ם (צילום: מטה המאבק לשחרור אברה מנגיסטו)

באותו נושא, ב-7 בספטמבר 2024, צוינו עשר שנים לחטיפתו, ומטה משפחות החטופים קיים עצרת לציון התאריך. שירלי נשר, התצפיתנית שזיהתה את אברה חוצה את הגבול, אמרה באותו הערב: "לפני 10 שנים, עמדתי מאחורי מסכי המצלמות שתיעדו את חצייתו של אברה מנגיסטו לעזה. באותו הזמן, הייתי מפקדת חמ"ל ונכחתי באירוע לצד חברותיי שניהלו את המשמרת. אני זוכרת הכול כאילו זה היה אתמול. אני רוצה לשתף אתכם, שגם אותנו השתיקו. את התצפיתניות שנחטפו ב- 7 לאוקטובר אינני מכירה אישית, אך הן אחיות שלי. ליבי איתן, ליבי עם אברה, ליבי עם כל הלבבות שנמצאים מעבר לגדר, כולל החיילים שעדיין נלחמים".

בשנת 2019, נפגשו בני המשפחה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ודרשו את שחרורו של בנם. הם הגיעו יחד עם חבר הכנסת לשעבר, שלמה מולא, והמנהיג הרוחני של העדה האתיופית, קס אביהו עזריה, אל המוקטעה. אבו מאזן אמר להם: "פעמים רבות ישראלים נכנסו בטעות לשטחי הרשות ודאגנו להשיבם לישראל בשלום, כך כולם אמורים לעשות. אין שום הצדקה אנושית שהוא עדיין בשבי".

משפחתו של החטוף אברה מנגיסטו (צילום: רויטרס)
משפחתו של החטוף אברה מנגיסטו (צילום: רויטרס)

עם זאת, מאז השבעה באוקטובר, המדינה לא יצרה קשר עם משפחת אברה. הם לא עודכנו כיצד מצב המלחמה והמצב ברצועה משפיע על חייו, או האם ידוע משהו על מצבו.

עד אוקטובר האחרון משפחתו של אברה לא הייתה מוכרת כנפגעת פעולות איבה ולא קיבלה טיפול מתאים, או זכויות מהמדינה. בסוף אוקטובר האחרון, כאשר נחקק החוק שמכיר במשפחות החטופים כנפגעות פעולות איבה, גם משפחתו של אברה זכתה להכרה, לזכויות, תמיכה וטיפול מתאים.

בשנת 2019, מתאם השבויים והנעדרים דאז ירון בלום עורר סערה לאחר שטען כי אברה חצה את הגבול והוחזר לישראל לפני התקרית בה נכנס לעזה ונחטף. במהלך ראיון לכאן רשת ב' לסוגיית הנעדרים בעזה, אמר כי האזרחים השבויים אברה והישאם א סייד חצו מספר פעמים את הגבול לעזה והוחזרו.

אברה מנגיסטו (צילום: צילום מסך)
אברה מנגיסטו (צילום: צילום מסך)

עם זאת, משפחתו של אברה הבהירה: "הדברים אינם נכונים וחמורים. ניתן לצפות ממי שזה תפקידו לגלות רגישות ודיוק בפרטים, ולא להוסיף כאב למשפחת מנגיסטו באמירות פוגעות ולא נכונות עובדתית. המשפחה מצפה ממר בלום לתיקון מיידי של דבריו ולהתנצלות". לאחר תגובת משפחת מנגיסטו, התנצל בלום על הדברים ואמר כי יחס בשגגה ניסיונות חצייה נוספים לאברה מנגיסטו. לדבריו התכוון רק להישאם א-סייד.

יעל אדר, אמו של תמיר אדר ז"ל שנחטף לעזה, אמרה אז בכיכר: "משפחת מנגיסטו, אתם השיעור שלנו. אני מצטערת שלא הבנו את גודל האירוע כשהייתם שם לבד, אני מבקשת שתקבלו את התנצלותי על הדרך שעברתם, גם אני חשבתי שהמדינה דואגת והתבדיתי. הייתם בשקט, כפי שביקשו מכם ואברה נשאר שם. אנחנו בחרנו לא לשתוק ויקירנו עדיין שם. אין לנו דרך אחרת אלא להתאחד ולקרוא קריאה אחת - לא מפקירים אף אחד מאחור".

על אף הסבל המתמשך, ציינו  במטה, משפחתו לא חדלה לפנות לממשלת ישראל, למנהיגי עולם ולגופים הומניטריים שיעשו הכל להביא לשחרורו.