עם נסיגתו של צה''ל מלבנון היום (שלישי), גיורא זלץ, ראש המועצה האיזורית גליל עליון, התראיין הבוקר ל-103FM והרחיב על האפשרות שתושבי הצפון יחזרו סוף סוף לבתיהם.
"תלוי את מי אתה שואל", השיב כשנתבקש לתשובה חד משמעית בעניין, והוסיף: "אני חושב שהמבחן הוא לא היום או מחר או בעוד חודש. מה שנעשה בחודשים האחרונים בלבנון ובעולם כולו, הביא לרמת ביטחון גבוהה מאוד. גם המוצבים, גם הטכנולוגיה וגם ההיערכות של צה"ל בין הישובים לבין הגבול. רמת הביטחון כרגע היא בהחלט טובה, הכי טובה שהייתה בגבול הצפוני הרבה שנים".
זלץ הוסיף כי יש שוני בין ישוב לישוב ודיבר על מספרי האנשים שיגיעו חזרה על פי הסטטיסטיקה: "אגיד בזהירות, במועצה האזורית הגליל העליון בשבועות הקרובים נגיע ל-70 עד 75% מהתושבים שיגיעו. עוד 10% יישארו עד לסיום שנת הלימודים, וגם יהיו 5 או 10 אחוזים שלא יחזרו בכלל, וגם זה בסדר".
זלץ ציין כי חזרת התושבים לצפון צריכה להיות מחושבת ושקולה בהתאם לטווח הזמן הארוך: "השאלה היא פחות מה יגיד חיזבאללה, אלא מה הרצון והיכולת של ממשלת ישראל באמצעות צה"ל לשמור על רמת הביטחון לאורך שנים. זה נכון גם לעוד שנתיים או שלוש. ממה שאני רואה כרגע, הפעילות בצפון בהחלט מספקת וטובה, ובעיקר עם מידע מאוד טוב מה קורה בצד השני של הגבול, ולכן מצליחים לפני שהדברים קורים למנוע אותם.
כמו כן, הוא הזכיר את האתגרים הכרוכים בשמירה על הביטחון לאורך שנים: "יש לזה משמעויות של ימי מילואים, של אורך זמן הצבא הסדיר ושל תקציב, וזה יהיה אתגר גדול לשמור על רמת הביטחון לאורך השנים. לא רק הצבא יכול לספק הביטחון, אלא גם הסדרים מדיניים ופעולות אחרות".
זלץ דיבר על הפערים בין הרצוי למצוי, וטען כי היו בקרב העם ציפיות אחרות שלא תאמו את מה שקרה בפועל: "רצינו מציאות אחרת בלבנון בתחילת המלחמה, וחשבנו שזה יהיה אפשרי אז, זה לא קרה. אבל מה שכן קרה מאז בהחלט מייצר מציאות ביטחונית אחרת וטובה. מה שצה"ל עשה כרגע בהיערכות שלו בנקודות השולטות ובטכנולוגיות שהוא משאיר בלבנון, זה כרגע נותן פתרון טוב. כולנו רצינו אזור חיץ, אבל בשביל לעשות את זה במדינה אחרת צריך להיות מי שיאפשר את זה".
לאחר מכן, שב זלץ והדגיש את ההכרחיות של חזרת התושבים לצפון: "גם אם רציתי משהו אחר, אנחנו חייבים את מדינת ישראל כדי שהעם היהודי ימשיך להתקיים, ואנחנו חייבים אנשים שישבו על גבולותיה. אני חושב שנכון לחזור לצפון".
"הבעיה הגדולה ביותר כרגע היא שאין עדיין לא תוכנית, לא תקציב ולא מי שאחראי לנהל את האירוע האזרחי בצפון, וזה בעיני הרבה יותר חמור, כי זה תלוי רק בנו", הוא אמר.
לקראת תום הריאיון הוא התייחס לבחירות שנערכות כעת בצפון: "כשהתמודדתי בקמפיין הראשון לפני 12 שנים, חשבתי שראש מועצה לא צריך לכהן יותר משתי קדנציות. לקראת סוף הקדנציה השנייה אמרתי שאני לא מתכוון להתמודד. אני מאחל הצלחה לכל מי שיתמודד, ולכל מי שייבחר".
"להיות מנהיג זה כאב ראש, אבל כשאתה מצליח לתת מעצמך לאנשים אחרים, זה סיפוק ואושר גדול. זו מורכבות ואתגר, אבל מקום טוב. זה קשה, אבל ממלא ונותן משמעות לחיים".
סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm