לאחרונה התקיים בכותל המערבי כנס ראשון מסוגו להכשרת מחנכים ומנהיגי קהילות יהודיות, כחלק מתוכנית חינוכית עולמית להכנה לשנת המצווה.
התוכנית, ביוזמת הקרן למורשת הכותל המערבי ובשיתוף משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות, נועדה להעניק לבני ובנות מצווה יהודים בתפוצות חוויה מעצימה המחברת אותם לשורשיהם ולמסורת היהודית. המשתתפים בתוכנית ישמשו שגרירים של חינוך וזהות בקהילותיהם, ויחזקו את הקשר בין הנוער היהודי ברחבי העולם לעם ישראל ולמדינת ישראל.
לכנס ההכשרה הגיעו 31 מחנכים ומחנכות ממדינות מרכז ודרום אמריקה, ובהן קולומביה, ספרד, ברזיל, ארגנטינה, מקסיקו ועוד.
האירוע נפתח בטקס חגיגי בהשתתפות רב הכותל והמקומות הקדושים, הרה"ג שמואל רבינוביץ שליט"א, שר התפוצות והמאבק באנטישמיות, מר עמיחי שיקלי, מנכ"ל הקרן למורשת הכותל המערבי, מר מרדכי (סולי) אליאב, בכירי משרד התפוצות ושותפי התוכנית. הדוברים הדגישו את השליחות החינוכית של המשתתפים – להוות גשר חי בין העם היהודי בתפוצות לבין מדינת ישראל.
במהלך הכנס הוקרן למשתתפים מסר ברכה מנשיא המדינה, מר יצחק הרצוג, שהביע הערכה רבה לפועלם של המורים והמורות בתפוצות.
המחנכים השתתפו בהכשרה מעשית, שכללה הרצאות וסדנאות בנושאי חינוך לזהות יהודית, פיתוח תוכניות לימוד, דיפלומטיה צעירה, עמידה מול קהלים והתמודדות עם אתגרי האנטישמיות העולמית. כחלק מההכשרה, שולבו משחקים אינטראקטיביים, כמו חדרי בריחה ומשחקי רצפה המדמים חוויות חינוכיות, לצד סיורים ארכיאולוגיים בכותל המערבי, שהעניקו למשתתפים חיבור מוחשי להיסטוריה של העם היהודי ולסיפורו של המקום הקדוש.
אחד הימים העוצמתיים בכנס היה ביקור מיוחד ביישובי עוטף עזה ובאתר הנובה, שנועד להעניק למשתתפים פרספקטיבה עמוקה על החיים בישראל בצל המציאות הביטחונית. במהלך הסיור בקיבוץ ניר עוז, התרגשו המשתתפים במיוחד, שכן משפחות רבות בקיבוץ הן יוצאות דרום אמריקה, והם הכירו את המשפחות ושמעו והתפללו למענן. בין המשפחות: משפחת ביבס, משפחתה של שירי כפיר ואריאל הי"ד, שנרצחו בשבי החמאס, וכן משפחת הורן, שבנם יאיר שוחרר לאחרונה – כולן משפחות דרום אמריקאיות עם קשר למשתתפי הקבוצה.
במהלך הביקור פגשו המחנכים משפחות ותושבים שחוו מקרוב את האתגרים הביטחוניים, ושמעו מהם כיצד הם מתמודדים עם חוסר הוודאות היומיומי ועם הצורך לשמור על חוסן קהילתי. המשתתפים נכנסו למרחבים מוגנים, ראו בתי מגורים שנפגעו מטילים, ושוחחו עם אנשי חינוך מקומיים, שתיארו את הדרכים בהן הם מסייעים לילדים להתמודד עם המציאות המורכבת.
אחת המשתתפות, מחנכת מארגנטינה, סיפרה בהתרגשות: "בכל חיי לא דמיינתי את מה שתושבי עוטף עזה חווים. הפגישה איתם שינתה את הדרך שבה אני מבינה את ישראל, והחיבור האישי הזה יעבור דרכי לכל תלמיד ותלמידה בקהילה שלי."
הביקור הסתיים בטקס מרגש של תפילה ושירה, בו הביעו המשתתפים את הזדהותם עם תושבי הדרום והבטיחו להעביר את החוויה הלאה לקהילותיהם.
הקרן למורשת הכותל המערבי תמשיך לפעול להרחבת התוכנית ולהנגשתה לנערים ונערות יהודים ברחבי העולם, מתוך שאיפה ליצור שנת מצווה משמעותית שתלווה אותם כל חייהם – שנה של ערכים, זהות, חיבור והשראה.