היום (רביעי) הוצג לקהילת כפר עזה ממצאי התחקיר של צה"ל על אירועי השבעה באוקטובר. מדובר היה במפגש טעון, כואב ומטלטל – שנה וחצי לאחר מתקפת חמאס, שהפכה את הקיבוץ לאחד ממוקדי הפלישה המרכזיים באותו בוקר נורא.

מטעם הקהילה נמסר: "תחקיר צה"ל מטלטל, קשה ומהווה עדות נוספת לעובדה שקיבוץ כפר עזה נכבש בבוקר הארור של ה-7 לאוקטובר על-ידי מאות מחבלים ותושביו הופקרו. במשך שעות ארוכות, חברי הקהילה זעקו לעזרה והתמודדו כמעט לבדם, תוך גילוי מעשי גבורה ורעות מול מאות מרצחים, כשחברי כיתת הכוננות נלחמים לבדם בחירוף נפש ללא אף חייל שנכנס לקיבוץ עד לשעות הבוקר המאוחרות, וגם כשנכנסו החיילים האמיצים להילחם זה היה ללא שליטה וללא פיקוד.

המשפחות השכולות אמרו לנציגי צהל בפרסום התחקיר של כפר עזה: ״אתם לא לוקחים אחריות האמירות שלכם לא אומרות כלום, אתם צריכים להתפטר״.

64 מחברי הקהילה נרצחו ונהרגו, 19 חברים נחטפו מביתם, ועשרות מבנים נשרפו וניזוקו קשות. מדובר במחדל בלתי נתפס של מערך הפיקוד וההגנה של צה"ל. התחקיר מקיף ומעמיק, אבל לשאלה המהותית איפה היה צה"ל - אין באמת מענה.

חובתה המוסרית של מדינת ישראל היא קודם כל להשיב הביתה את חברי הקהילה, האחים התאומים גלי וזיוי ברמן, יחד עם כלל החטופים - ולאחר מכן לדאוג לכך שיתאפשרו כלל התנאים הביטחוניים והפיזיים לתקומת כפר עזה.

לנצח נזכור ונוקיר את אותם לוחמים ואנשי כוחות הביטחון שהגיעו לקיבוץ, נלחמו בחירוף נפש והקריבו את חייהם וגופם למעננו".

אחת המשפחות השכולות שהיו נוכחות בפרסום התחקיר הצבאי של כפר עזה מסרו כי ״התחקיר של המשפחות השכולות היה בנפרד משל שאר הקיבוץ. שמענו על התחקירים היסודים שצה״ל מפרסם לקיבוצים אחרים, אנחנו התאכזבנו ממה שהציגו נציגי צהל, ציפינו לתחקיר יותר עמוק ויסודי״.

בפתח הדברים הודו נציגי צה"ל כי הצבא כשל בהגנה על היישוב, וייקחו אחריות על אחד המחדלים הגדולים בתולדות המדינה. נציגי המשפחות אשר שהו במקום מסרו כי: "נציגי צה״ל לקחו אחריות בתחילת הדברים והצגת המצגת והתנצלו". לאחר מכן הוצג התחקיר במלואו.

אחת המשפחות השכולות מספרות: ״לא חידשו שום דבר בהצגת התחקיר, ובגלל זה מספר משפחות התפרצו וצעקו במהלך הצגתו. נציגי צה״ל ביקשו סליחה מההתחלה ועד הסוף. אחד מקציני צה"ל אמר שיש לו חרטה שיסחוב אותה איתו לכל החיים״.

התחקיר עתיד לשפוך אור על מה שהתרחש בקיבוץ באותן שעות קשות: כיצד נותר לבדו במשך שעות ארוכות, מדוע הכוחות שהגיעו התמהמהו בכניסה ללחימה, ואיך קרה שבמשך אותו יום נרצחו 64 מבני הקיבוץ, עשרות נלקחו בשבי, ובתים רבים עלו בלהבות.

כפר עזה אחרי הטבח  (צילום: גילי יערי פלאש 90)
כפר עזה אחרי הטבח (צילום: גילי יערי פלאש 90)

במשך השבוע הקרוב יציג צה"ל תחקירים דומים גם לקיבוצים ניר עוז, ומושב נתיב העשרה. אתמול פורסם התחקיר על נחל עוז, והיום הגיע תורו של כפר עזה.

זוהר שפק, תושב כפר עזה, מתאר את התחושות הקשות לקראת חשיפת הממצאים: "אני מרגיש כמו לפני ניתוח – הולכים לחתוך לנו בתוך הראש, הולכים להוציא דברים שאת חלקם ידענו ואת חלקם חשבנו שאנחנו יודעים. אנחנו מחכים לשמוע מה היה. יש ציפייה לקבל עוד תשובות, אבל יש עם זה גם בעיה".

"הבעיה שאני צופה היא שהצבא עשה תחקיר, ותחקיר שעושים בצבא נועד ללמוד למבצע הבא. לא לקחו בחשבון שהם עושים את התחקיר לאזרחים – לנפגעים של אותו אירוע. בנוסף, מידת האמון בינינו לבין כל מה שקשור למדינת ישראל היא ברמה מאוד נמוכה. בצבא זה נכון וטוב, אבל אני לא בטוח שכולם יקבלו את זה".

הדברים משקפים תחושות מורכבות של תושבי כפר עזה – בין הצורך לדעת וללמוד את האמת, לבין הקושי לקבל את המסקנות, במדינה שבה אמון הציבור במערכות הביטחון התערער באופן משמעותי מאז אותה שבת ארורה.