לאחר תקופה קצרה של הפסקת אש שנועדה לאפשר את שחרור החטופים החיים והשבת גופות החללים, צה”ל חידש את הלחימה נגד ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה במלוא העוצמה. תושבי הדרום ועוטף עזה שומעים היטב את הדי הפיצוצים מהתקיפות האוויריות ומהמבצע הקרקעי הממוקד, ומגיבים במגוון רגשות – מחיזוק הלוחמים וההנהגה, דרך תחושת שליחות ועד דאגה עמוקה לגורל החטופים.

הילה ברוך ליליאן, ממקימות פורום ‘עוטף ישראל’, התייחסה למצב החדש וחיזקה את רוח הלוחמים: "אני מחזקת את ידי הלוחמים ומשפחותיהם, שאחרי שנה וחצי של לחימה ובעקבות ההבנה שחמאס מתעצם מחדש ומהווה איום קונקרטי לפגיעה ולפשיטה - הם שוב חוזרים להגן על הבית".

כוחות צה''ל בעזה (צילום: דובר צה''ל)
כוחות צה''ל בעזה (צילום: דובר צה''ל)

אולם היא הדגישה כי על ההנהגה המדינית לבסס את המהלך הצבאי באופן אסטרטגי, ולא להסתפק בפעולה טקטית: "בפורום קוראים לדרג המדיני לבסס כראוי את המהלך הצבאי, שאינו מובן מאליו כלל וכלל, כדי לייצר עבורנו ביטחון מלא ולהשיב את חטופינו הביתה. במהלך הנוכחי צריך להתנהל אחרת ולייצר מציאות חדשה שלא תשיב אותנו לסבב הבא בעוד שנה וחצי נוספות. ביטחון מלא והשבת החטופים צריכים חידוש אסטרטגיה ופעולות בהתאם – זו העת".

שפרה צור-אריה, תושבת כפר מימון וממקימות הפורום, הצטרפה לדבריה והבהירה כי חידוש הלחימה נובע מהצורך להסיר את האיום ולהשיב את החטופים: "לאחר קיפאון של מספר שבועות במו”מ ובלחימה, חשנו תחושה קשה שאין התקדמות ביעדי המלחמה - לא בהשבת החטופים למשפחותיהם ולא בהסרת האיום מהעוטף. יתרה מכך, אנו מבינים שחמאס ממשיך להשתקם ולתכנן פעולות נגדנו ונגד כוחותינו - מצב שהביא את כל ראשי מערכת הביטחון להחליט על חזרה ללחימה".

צור-אריה הביעה אמון ותמיכה בלוחמים: "מתוך ההבנה שיש להתקדם להשגת מטרות המלחמה ולנסות לקדם עסקת חטופים נוספת, בהתאם לתנאים הישראליים - אנו מחזקים את ראשי מערכת הביטחון ואת לוחמי צה”ל בדרך להסרת האיום ומקווים כי זה יביא להשבת החטופים בהקדם. המציאות מורכבת בשטח אך הלוחמים עושים את המירב והמיטב כדי להגשים את היעדים יחד ואנו עומדים מאחוריהם".

יאיר יבנאל, תושב שדרות ופעיל בפורום, הדגיש את גאוות הלב של תושבי הדרום לנוכח נחישות הלוחמים, גם לאחר תקופה ארוכה של לחימה: "אנחנו עומדים גאים במערך הלוחם ובעורף, שממשיך להגן על מדינת ישראל, על אזרחי ישראל, ומוכן ללא תנאי להניח בצד את כל המחלוקות, הפוליטיקה, והשאלות, ולעשות כל מה שנדרש על מנת להביא ביטחון לאומי ואת אחינו ואחיותינו החטופים בחזרה לחיק משפחותיהם".

הוא הוסיף: "תושבי העוטף וחברי הפורום מחזקים את ההנהגה המדינית והצבאית בנקיטת פעולות שיקדמו את השגת המטרות במלואם - לעתיד ללא אויב אכזר מעבר לגדר, ולהשבת החטופים עד האחרון שבהם. אנו מבינים שישראל נמצאת בנקודת מפנה היסטורית שתקבע כיצד הדורות הבאים יחיו במדינת ישראל". 

הרס בעזה, כפי שנצפה מהגבול עם ישראל (צילום: REUTERS/Amir Cohen)
הרס בעזה, כפי שנצפה מהגבול עם ישראל (צילום: REUTERS/Amir Cohen)

מאיר לוי, גם הוא תושב שדרות, מביע עמדה נחרצת באשר לצורך להמשיך בלחימה עד להשלמת המטרה: "זה לא פשוט לאף אחד אבל זה משהו שחייבים לעשות. לצד הלחץ המתמשך להשבת כך החטופים, חייבים לעשות הכל כדי לחסל סופית כל איום ביטחוני על ישראל ותושביה. יש להמשיך עד הסוף, עד אחרון המחבלים, משתפי הפעולה ומבקשים רעתנו".

חן לוי, אף היא משדרות, טוענת כי חיסול חמאס והשבת החטופים אינם משימות נפרדות – אלא שליחות משותפת: "מבחינתי אין שאלה בכלל לגבי המשך הלחימה, בדיוק כפי שאין שאלה לגבי החובה שלנו להשבת החטופים. נכנסנו למצב לא פשוט ולכן סביר שגם היציאה ממנו לא תהיה פשוטה. אבל שני דברים ברורים היום יותר מתמיד – השמדת החמאס, שלטונו וממשיכי דרכו בעזה ובכל מקום אחר, והשבת החטופים עד האחרון שבהם".

מנגד, בקיבוץ בארי – שנחשב לאחד היישובים שנפגעו בצורה הקשה ביותר באירועי שבעה באוקטובר – נשמעה בשבוע שעבר קריאה אחרת. בהודעה רשמית שפורסמה מטעם הקיבוץ נכתב: "קיבוץ בארי מודאג ביותר מהחזרה ללחימה בעזה, ומזועזע מסיכון 59 החטופים. אין מילים לתאר את השבר בקיבוץ מהתנהלות הממשלה. ליבנו עם המשפחות המיוסרות שממשיכות לשווע לדבר הבסיסי מכול – לחבק את יקיריהן החיים, ולהיפרד מהחללים".