ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה אמש (ראשון), בראשות ח”כ דוד ביטן, לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית לשיקום נרחב של חבל תקומה (עוטף עזה) וקביעתו כאזור מיקוד לאומי. החוק נועד לאפשר שיקום רחב היקף ליישובי העוטף שנפגעו קשות במהלך המלחמה, וכולל תקציב ייעודי בסך של כ-4.9 מיליארד שקלים.
האישור התאפשר לאחר השגת הסכמות בשורה של נושאים, בהם הבטחה כי קיצוץ רוחבי בתקציב 2025 לא יחול על תקציב תקומה, וכן הכללת יישובים נוספים תחת “העוטף של העוטף”, שיזכו למיליארד שקלים מתוך תקציב תקומה, בעוד 300 מיליון שקלים נוספים יגיעו ממשרד האוצר.
ראש מנהלת תקומה, אביעד פרידמן, אמר לאחר האישור: “אני מודה לשר האוצר, יו״ר ועדת הכלכלה, ראשי הרשויות וחברי ועדת הכלכלה שהצביעו בעד החוק והעברתו לקריאה שנייה ושלישית. החוק מביא בשורה משמעותית לחבל ויאפשר למנהלת תקומה, ביחד עם הרשויות וקהילות החבל ועם משרדי הממשלה הנוספים, לפעול לצורך פיתוח החבל ושגשוגו. עבודה רבה עוד לפנינו ובכוונתנו לא רק להשיב את המצב לקדמותו, אלא להפוך את חבל הארץ הזה לטוב יותר, משגשג, צומח ומוביל באמצעות פיתוח כל היבטי החיים. ליבי עם תושבי החבל ואזרחי מדינת ישראל המחכים לשובם של החטופים”.
תנועת “עתיד לעוטף”, שפעלה יחד עם ראשי הרשויות לגיבוש החוק, מסרה בתגובה: “אנו מברכים על אישור חוק תקומה בוועדת הכלכלה של הכנסת – צעד משמעותי שמקרב אותנו לתחילת שיקום חבל העוטף והחזרת התקווה לתושביו. לאורך חודשים ארוכים פעלנו עם ראשי הרשויות בעוטף, פורום הביתה, צוותי משרדי הממשלה, אנשי מנהלת תקומה ומובילי החברה האזרחית – כדי לגבש את מתווה החוק ולהבטיח את קידומו. תודתנו והערכתנו נתונה לראשי הרשויות שהגיעו לכל דיון, נאבקו והובילו את הקו האחראי לטובת כלל תושבי העוטף; לצוות הייעוץ המשפטי של מנהלת תקומה שפעל לילות כימים כדי לקדם את הנוסח; לשר זאב אלקין על ההובלה; ולמשרדי הממשלה שפעלו ברצינות ובשותפות”.
עוד ציינו בתנועה: “כעת חוק תקומה קובע מסגרת לאומית לשיקום ארוך טווח של העוטף, מגדיר את גבולות החבל, מסדיר את סמכויות מנהלת תקומה, ומחזק את מעורבות התושבים בתהליך קבלת ההחלטות. הצעת החוק עומדת כעת בפני אישור בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. אנו מצפים מכל חברי הכנסת לתמוך בחוק. בכך יוכיחו לתושבות ותושבי העוטף, שבשיקום חבל הארץ שלנו אין ימין ואין שמאל – רק אחריות, ערבות הדדית ועתיד משותף”.
מנכ”ל תנועת “עתיד לעוטף”, אהד כהן, הוסיף: “אישור החוק הוא צעד הכרחי לבניית האמון מחדש בין המדינה לתושבים. זהו הישג משותף לרשויות, לממשלה, למנהלת תקומה ולחברה האזרחית. יחד הוכחנו שאפשר לקדם חקיקה לאומית ברוח שותפות. כעת נמשיך לפעול כדי להבטיח שהחוק יעבור במהירות בקריאה שנייה ושלישית, עם מנגנונים שיבטיחו תקציב מוגן, ניהול אפקטיבי ומעורבות עמוקה של התושבים. תקומה אמיתית נבנית מהשטח, מתוך הקשבה, מחויבות ונחישות – ואנחנו כאן כדי לוודא שזה יקרה”.
תנועת המושבים בירכה גם היא על אישור החוק, ומזכ”ל תנועת המושבים ויו”ר התאחדות חקלאי ישראל, עמית יפרח, אמר:
“לאחר דיונים רבים ומאתגרים אנחנו מברכים על המוגמר. חוק תקומה יבטיח שיקום אמיתי של ישובי העוטף ללא כל תלות בהחלטות ממשלה משתנות. מדובר בצעד משמעותי אשר מחזיר את אמון התושבים וקהילות הישובים במדינה ולשיקום משמעותי של הישובים בעוטף”.
ראש מועצה אזורית אשכול, מיכל עוזיהו, ציינה את המאבק הארוך להבטחת זכויות תושבי האזור: “אחרי שעות ארוכות של דיונים סוערים, משברים ומאמצים אחרונים שנמשכו אמש לתוך הלילה והמשיכו היום בדיונים מרתוניים לאורך כל היום – ועדת הכלכלה אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את החוק לשיקום נרחב של חבל תקומה, תוך השגת מספר הישגים קריטיים לאשכול:
התקדמות מהותית בחקיקה שתאפשר התחלה בפועל של פרויקטי השיקום והפיתוח, תוך שלא יחול קיצוץ רוחבי בתקציב תקומה לשנת 2025. עיגון מסגרת שתאפשר שישובינו שמחוץ לתקומה יכללו גם הם תחת ״העוטף של העוטף״ ויזכו לתקציבים בהתאם לקריטריונים (בשבועות הקרובים נמשיך לפעול כדי להבטיח את הקריטריונים שיאפשרו זאת).
צמצום הקיצוץ בתוכנית תקומה מ־1.3 מיליארד ל־1 מיליארד ש”ח – והבטחת העברת יתרת התקציב (300 מיליון ש”ח) מתקציב ממשלתי. מתוך 300 מיליון השקלים שהתפנו לשנתיים הקרובות יבוא המימון של הטבות הארנונה, מעונות היום, מרכיבי הביטחון ומענק בטחון הפנים שהיו בסכנה.
על פניו נשמע מובן מאליו, כי לא יעלה על הדעת מבחינתנו אחרת. אך צדק לחוד ומציאות לחוד והייתה סכנה ממשית לעיכוב נוסף בקידום החוק, לאי הכללת ישובינו ב’עוטף של העוטף’ ולצרכים השוטפים, שאת כולם הצלחנו לעגן בסופו של דבר.
המשימה לא תמה, אנו ממשיכים במירוץ – במאמץ סביב הגדרת הקריטריונים לישובי העוטף של העוטף והיציאה לדרך – הוצאתו אל הפועל של החוק בשטח, לשיקום ופיתוח האזור אחרי הטבח הנוראי ויצירת תקווה מחודשת תוך המשך המאבק הבלתי מתפשר שלנו להחזרת כל החטופים.
אני רוצה להודות לכל העוסקים במלאכה – ליו”ר וחברי ועדת הכלכלה, לשר המנהלות, יו”ר מנהלת תקומה וצוות תקומה, לשר האוצר וצוות משרדו, לצוות משרד רוה”מ, לצוות המועצה, לנציגי הישובים שנרתמו למאבק ושותפי ראשי רשויות העוטף. זוהי עוד אבן דרך משמעותית בדרך הארוכה לשיקום ופיתוח האזור שלנו.
ואחרי כל זאת או יותר נכון לפני כל זאת, אין תקומה ללא החזרת החטופים! המשאבים הכלכליים חיוניים וקריטיים, אבל השיקום והצמיחה שלנו לא יכולים להתקיים לדורי דורות ללא שובם של החטופים שלנו. עד החטוף האחרון”.